iPhone X, avagy milyenek a további tapasztalatok az első heteket követően?

HusztiD 2017.12.15. 15:55 iPhone, Kiemelt hírek, Teszt 9 hozzászólás 2 002

iphonex4

Bő egy hónappal ezelőtt jelent meg a sokak által vitatott iPhone X, melyről a megjelenését követően összeszedtem az első gondolataimat és benyomásaimat. Akkoriban ígértem, hogy hamarosan újabb beszámolóval jelentkezek, amivel alaposan kivártam az időt. Most, hogy eltelt több, mint egy hónap, összeszedtem az eddigi tapasztalataimat, hogy megosszam veletek.

Tudjuk nagyon jól, hogy az iPhone X merőben eltér a korábbi telefonoktól. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a kijelző felső részén belógó kamerasziget, a TrueDepth kamerarendszer. Többen támadták emiatt a kaliforniai vállalatot, de el kell mondjuk, hogy több hét után is ugyan azt tapasztaltuk, mint az első pár órában: egyáltalán nem zavaró, könnyen szokható. Mi több, megadja a telefon jellegzetességét, valamint az új ikonikus jellemvonását, ha már nincs rajta Home gomb. Apropó, az új gesztusvezérlések is könnyen szokhatóak.

Na és mi a helyzet a Face ID-val? Azt kell mondanom, hogy eléggé jól működik. Jobban, mint elsőre vártam. Nyilván nem azt mondom ezzel, hogy tökéletes, mert koránt sem az, de a második generációs kamerarendszer már biztosan sokkal fejlettebb lesz. Például gondot okoz hitelesítésnél az, ha mondjuk éppen ásítunk, vagy grimaszolunk, miközben a telefon feloldana. Ilyenkor többször előfordult az, hogy nem ismert fel. Apróságok ezek csupán, de a jövőben biztosan jobban rágyúr erre is az Apple.

apple-iphone-x-2017-iphone-x_70

Általánosságban viszont elmondhatjuk az új eljárásról, hogy mindenféle fényviszony mellett működik. Ugyanúgy érzékel minket fényes nappal, mint korom sötétben, de egy élő koncert sem okoz gondot számára, ahol különféle fényviszonyokkal kell a telefonnak megmérkőznie. Egy szóval legyünk bárhol, a Face ID mindig működni fog, nem hagy minket cserben.

Egy ekkora telefonba, mint az iPhone X, lehetetlen egy komoly kamerarendszert belepakolni – legalábbis mindig is ezt mondtam. Erre mi történt? Az Apple valóban egy fejlett rendszert pakolt be a hátlapra egyaránt. Megfelelő fényviszonyok (esetenként programok) mellett egyszerűen csodaszép képeket készít a telefon. Például érdemes az alábbi, esőben készített közeli, idézőjelesen makro képet megnézni. Itt csupán a színbeállításokkal bíbelődtem kicsit, de az eredmény magáért beszél szerintem. Bár itt megjegyezném, hogy különféle third party alkalmazásokkal, mely támogatja a RAW-ot, biztosan szebb képeket lehet készíteni, de én direkt az alapértelmezett appnál maradtam, hiszen legtöbben úgyis azt használjuk.

raidrdops

Sebesség? Piszok gyors az iPhone X, ezt meg kell hagyni, de szerintem a 3 GB RAM ma már vajmi kevésnek számít egy okostelefonban. Gyorsan tölt a készülék, egy-egy komolyabb programot szinte másodpercek alatt tölt be, de a memória hiányát leginkább a Safariban fogjuk érezni. Ha több tab van nyitva, akkor pár óra elteltével azt tapasztaljuk, hogy a telefon mindent újra tölt. Főleg akkor igaz, ha mellette valami komolyabb számítást igénylő alkalmazást futtatunk (pl. AR appok). Akkor lesz ez zavaró, ha valahová például be vagyunk jelentkezve. Sajnos akárhogyan is nézzük, ma már egy iPhone-ba kevés ennyi memória, simán elfért volna még egy giga benne.

Apropó, tudjátok mennyire jó dolog az, mikor Safarin belül a telefon automatikusan kitölti a felhasználói adatainkat? Tegyük fel, hogy egy közösségi oldalra szeretnél bejelentkezni. Eddig mi volt? Az autofill segítségével a telefon beírt mindent helyetted – amennyiben engedélyezve volt. Most ezt egy újabb szintre emelte az Apple, ugyanis amint ellátogatsz egy olyan weboldalra, ahol engedélyezted ezt, csak akkor fogja automatikusan kitölteni a felhasználóneved és jelszavad, ha a Face ID abban a pillanatban felismert téged.

Ilyenkor a telefon automatikusan felvillantja a Face ID emblémáját, így ha az sikeresen azonosított téged, akkor lehet nyugodtan böngészni. Amennyiben pedig illetéktelen szeretne belépni a nevünkben valamelyik oldalra, akkor természetesen letiltja az automatikus töltést. Hatalmas plusz pont az Apple-nek ezért a részletért.

face-id-logo-400x207

Az sem csoda, hogy az Apple még csak most mutatta be az OLED kijelzőt. Ahogyan mondani szokták, sosem az elsők szeretnének lenni egy-egy technológia bemutatásával, hanem a legjobbak. Az iPhone X kijelzőjére tényleg nem lehet panasz. A fekete az fekete, a fényerővel sincs probléma. Azonban mivel OLED panelről beszélünk, így itt is megvannak a sajátosságok: nem minden szögből hófehér a hófehér, valamint a beégéssel is érdemes vigyázni. Üzemidőre szintén nem lehet panasz, hiszen egy százszázalékos feltöltéssel 24 óra készenlétet és nagyjából 6-8 óra használatot garantál, de nyilván ez egyénfüggő, hogy ki mire használja napjai során a telefonját.

Természetesen újabb kezelőfelületet kapott az iPhone X, mint amit a korábbi iPhone tulajok megszokhattak. Ezek hamar elsajátíthatóak, azonban a vezérlőközpont előhívása az, ami jelenleg macerás, hiszen ez már bőven meghaladja az egykezes telefonhasználatot. Ugyanakkor számomra az új bekapcsoló, avagy Siri gomb sem tetszik annyira. Ugyebár az iPhone X-et úgy kapcsolhatjuk ki, ha a Siri és az egyik hangerő szabályozó gombot együttesen nyomva tartjuk pár másodpercig. Nos, nem egyszer tapasztaltam azt, hogy vinnyogó hangot adott ki, ugyanis a telefon véletlenül bekapcsolta a vészjelzés funkciót, ami a kikapcsolás alatti csúszkánál található.

Ezen felül szerintem rossz megoldás az is, ahogyan képernyőfotót készíthetünk. Ezt szintén a már említett gombkombinációval tudjuk megcsinálni, csak itt elég egyszerre lenyomni őket, nem kell nyomva tartani. Reggelente folyamatosan tapasztalom azt, hogy ébresztésnél 2-3 képernyőfotót készítek a véletlenszerű lenyomásokkal. Tudni illik, hogy én mindig a kikapcsoló (vagyis a Siri) gombbal nyomtam ki az ébresztést, de mostanában emiatt véletlenszerűen többször készített képernyőfotót a telefonom, mivel sikerült olyan jól kialakítani a funkciót, hogy közben a hangerő fel gombot is megnyomja az ember, mert úgy esik neki kézre. Főleg félkómásan.

iphone-x4

Verdikt? Természetesen az iPhone X sem rajtolt problémamentesen, hiszen vannak apróbb hibái. Ez a már említett memória hiánynak róható fel részben. Ugyanakkor érdemes szintén megjegyezni, hogy az iOS 11 korántsem sikerült olyan jól, mint az előző rendszerek. Sajnos számos bug található meg benne, ami kissé ront a felhasználók szájízén. Ettől függetlenül reméljük, hogy észbe kapnak a kaliforniaiak, s mihamarabb megpróbálják ezeket javítani, különben így sokan szívják majd a fogukat az apróbb kellemetlenségek miatt.

Az iPhone X egyáltalán nem olcsó, de aki kiad ennyi pénzt érte, az remélhetően nem fog benne csalódni. Természetesen apróbb hibák lesznek, amiket már említettem, úgyhogy ezekkel érdemes lesz tisztában lenni. Hetekkel ezelőtt egyébként pont Jony Ive nyilatkozott arról, hogy hónapok múlva rá sem ismerünk majd a jelenlegi iPhone X-re, hiszen az iOS frissítéseinek köszönhetően számos újdonságot kap. Meglátjuk. Aki eddig váratott a vásárlással, annak érdemes lesz kivárnia, hogy igazat szólt-e. Véleményem szerint az iPhone X a jelenleg piacon lévő egyik legjobb telefon, de a konkurensek igencsak felzárkóztak az Apple mellé, így az almásoknak bele kell húzniuk a szoftver csiszolgatásával, ugyanis eddig nagyon rossz fényt vetett rájuk és készülékeikre az iOS 11.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

9 hozzászólás

 1. Huey - 2017.12.15. 17:55

  Én egy hónap után nagyjából elégedett vagyok vele. Ha az iOS 11 nem lenne továbbra is egy bughalmaz, akkor remek telefon lenne. Viszont ha nem zavar a tepsi méret, akkor az i8 Plus szerintem jobb àr/érték aránnyal bír. Összességében szeretem az X-et, de valahogy nem érzem rajta azt az 1000 dollárt, amit kiadtam érte. A faceID-val nehezen barátkoztam meg, de néhány hét elteltével érezhetően javult, mondták is, hogy idővel tanul majd. Manapság egy rakás olyan helyzetben felold, amelyekben eleinte vacakolt. A gesztusvezérlést imádom, az első perctől természetesebbnek éreztem a home gombnál. A szigetet észre sem veszem, hiszen 95%-ban a kijelző közepét nézi az ember. A memóriakezelése tényleg rossz, az i7-em a maga 2gigájával nem töltött újra ennyit, mint ez a 3-al.
  Verdikt: nagyon jó teló, de kéne rá egy rendes oprendszer, meg egy kicsit nyesni az áron, mert a 8Plus mellett nem ér ennyit.

  • HusztiD - 2017.12.15. 21:48

   Teljesen egyetértek! Bár az számomra is fura, hogy a korábbi iPhone modellek 2 gigával nem vacakoltak annyit, mint az X 3-mal. Lehetséges, hogy ennyire igényelné a Face ID? Lehet. Egyébként igen, ezt kihagytam a cikkből, de az önfejlesztésének köszönhetően sokat tanul a Face ID, így egyre több olyan helyzet van, amikor már feloldott a telefon, mire ténylegesen a kijelzőre néztem.

 2. Zoli - 2017.12.15. 20:14

  Megjelenés napja óta használom. A 7+ om cseréltem le az Xre.
  Nekem jobban bejön a face id és a gesztus vezérlés is rajta,valamint az akksi idő is jobb. Az egyik legjobb szerintem az összes iPhone közül. A 7+ nem produkált ennyit mint ez. Maradjon is így tovább :)
  Méretileg nekem ez jobban bejön,bár a + után kicsit másabb a kijelző méret. De meglehet szokni gyorsan.

  • HusztiD - 2017.12.15. 21:49

   Igen, a méretet szokni kell, de szerintem ez teljesen optimális. Ha jövőre tényleg bemutatja az Apple ennek a Plus változatát, akkor ott már tényleg nem tudom mi lesz… :)

 3. dtk76 - 2017.12.15. 23:04

  A 7 Plusban is 3 GB ram van és nem tölti újra a Safari oldalait. Korábbi lapot töltés nélkül egyből megnyitja.

 4. Krisztián - 2017.12.15. 23:51

  És a 8-ban milyen a memoria kezelés? Tapasztalat? Tenyleg vicc, hogy 2-3 gigat raknak bele. Mint ha olyan drága mulatság lenne. Alapbol kene 4 GB még a nyolcasokba is.

  • HusztiD - 2017.12.16. 17:24

   Ha AR képes alkalmazásokat futtatsz, az nagyon zabálja. Sajnos az a baj, hogy ha nem futtatsz, akkor is kevés ez a 3 giga… Hivatalosan ugyan nem derült eddig ki, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy a Face ID-hoz nagy teljesítményre van szükség.

 5. taki - 2017.12.18. 20:59

  sziasztok! vezetékkel és vezetéknélkülm együtt töltöm? Károsodhat?

  • HusztiD - 2017.12.18. 21:53

   Szia!
   És miért töltöd így? Szerintem fölösleges, de azt nem tudom neked megmondani, hogy károsítaná-e ez a fajta eljárás vagy sem.

Szólj hozzá Te is!