Jelentősen javult az iPhone X-ben lévő teleobjektív szenzor az iPhone 7/8 Pluszban lévőhöz képest

HusztiD 2017.11.30. 17:55 iPhone, Kiemelt hírek 0 db 545

blog_duallens_header

Az Apple az előző év folyamán, az iPhone 7 Plus piacra dobásával mutatta be a saját dupla kamerás megoldását. Mint tudjuk, a két szenzor közül az egyik az alapértelmezett, úgynevezett nagylátószögű, míg a másik a teleobjektív. A másodlagos lencse a portréképek készítésekor, valamint zoomoláskor kap nagy szerepet.

A Studio Neat csapata egy nagyon érdekes tesztnek vetette alá az iPhone 7 Pluszt és az iPhone X-et. Tudni érdemes, hogy amikor az említett készülékeken kétszeres nagyításra kapcsolunk, akkor a telefon nem feltétlenül vált át a másodlagos szenzorra. Kicsit megtévesztő mindez, hiszen a valóságban csupán akkor vált, ha megfelelő mennyiségű fényviszonyt érzékelnek.

Érdekes megoldás ez, ugyanis anno az almások azt ígérték, hogy a kétszeres nagyítás az teljesen optikai lesz, így ha nagyítunk, akkor nem romlik a kép minősége. Ennek ellenére ha nincs megfelelő fény, akkor a telefon bizony nem fog váltani, hanem az elődleges, tehát a széles látószögű szenzor által felvett videóanyagba nagyít bele digitálisan, amit az alábbi videó remekül prezentál.

A felvételben látható, hogy mind a két telefonon kétszeres nagyítást állítottak be, közben pedig a fényviszonyokkal játszottak. Az iPhone X esetében 16 lux fényerőre volt szükség, hogy a telefon ténylegesen a másodlagos szenzorra váltson, míg a 7 Plus esetében 88-ra. Elmondhatjuk, hogy az új csúcsmodellnek negyedannyi fényre van szüksége, mint a hetes és nyolcas modellek Plus verzióinak.

Nem csoda mindez, ugyanis az iPhone X telefotó szenzora f/2.4-es fényrekesszel rendelkezik, míg az iPhone 7 Plus (no meg a 8 Plus) f/2.8-assal. Ez lényegében annyit jelent, hogy a Plus modelleknek az f/2.8-as fényrekesz miatt a lencse kisebb mennyiségű fényt képes átengedni, így ameddig nagyobb a fényrekesz úgynevezett fokozata, addig kevesebb fény jut át a szenzorig, így digitális zoomolást fog alkalmazni az Apple. Nyilván érdemes megjegyezni, hogy ameddig nincs megfelelő fényviszony a telefotónál, addig zajosabb lesz a felvétel képminősége, ezért döntött alacsony fényviszony mellett digitális zoomolás alkalmazásánál a kaliforniai vállalat, hiszen az ilyen eseteknél elviekben jobb lesz képminőség.

Információ! Megfelelő védelmet keresel az új iPhone 8, 8 Plus vagy a jövőbeli iPhone X telefonod számára? Akkor ne felejtsd el lecsekkolni a Speck tokokat és kiegészítőket! Apropó, olvastad már az iPhone X-ről az első tapasztalatainkat?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!