Milyen lesz a következő évtized iPhone modelljeinek az ikonikus jellemvonása?

HusztiD 2017.11.10. 17:25 Apple, Egyéb, iPhone, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 577

iphone-x2

Az Apple legelső okostelefonja az iPhone 2G volt, amely a tíz évvel ezelőtti bemutatón sokak tetszését elnyerte. Ekkor a vállalat alapítótagja és akkori CEO-ja, maga Steve Jobs prezentálta a telefont, aki állította, hogy megváltoztatja az egész iparágat. Végül igaza lett Jobsnak, hiszen ahogy teltek az évek, úgy adtak ki újabb modelleket, amivel egyre nagyobb népszerűségre tettek szert.

Elmondhatjuk, hogy az első évtizedben megjelent iPhone-ok sorra ugyanazt az esszenciát kapták, amivel beépültek az emberek köztudatába. Ha keresünk egy laikus embert, aki egyáltalán nem szakértő, s megkérjük, hogy jellemezze, hogyan néz ki az Apple telefonja, akkor egyik fő jellemzőnek a Home gomboz fogja felhozni, valamint a telefon alsó és felső káváját. Bizony, ha végignézzük az elmúlt évek iPhone felhozatalait, s mindegyiknek csak az előlapját nézzük meg, akkor láthatjuk, hogy az almások megőrizték az iPhone jellemvonásait.

iphonesilhouette

A kezdetekben Steve elmondta, hogy mindösszesen csak egy fizikális gombra van szükség, amivel bármikor kiléphetünk a főmenübe. Semmi másra, így nem volt szükség az Androidos okostelefonokon megtalálható érintőgombokra, hiszen az Apple egy fizikális gomb által mindent megoldott. Ez pedig annyira ikonikus jellemet adott a telefonnak, hogy nehéz nem felismerni egy iPhone-t. Ha több sziluett képet sorakoztatnánk fel egymás mellé, akkor a laikus emberek is könnyen megmondhatnák, hogy melyik az iPhone.

Mindez hamarosan megváltozik, ugyanis az Apple előbb, vagy utóbb teljesen kinyírja a Home gombot és vele együtt a Touch ID-t. Idén ugyebár három új telefont mutattak be, az iPhone 8-at, a 8 Pluszt és az X-et. Ebből csak az első kettő kapta meg a jó öreg Home gombot, míg az utóbbiból teljesen eltüntette az Apple, s helyette egy felső sziget, a TrueDepth kamerarendszer kapott helyet. És mi lesz ezután? Biztos, hogy az Apple egy teljesen új irányt vesz, de hogy milyen lesz az elkövetkezendő évekre nézve, az még pontosan nem tudott.

iphone-x-power

Induljunk ki a korábban említett Home gombból. Az Apple 10 éven át használta, így az emberek köztudatába szépen, lassan berögződött, hogy hogyan néz ki egy iPhone. Na és ezután? Ha bejön a Face ID koncepciója, akkor egyértelmű, hogy ezt a vonalat viszi tovább a kaliforniai vállalat. Ebből kifolyólag sejthetjük, hogy egyre több termékükben fog helyt kapni a TrueDepth kamerarendszer, hiszen ez lesz a következő jellemvonása a telefonnak – ahogy Dan Riccio fogalmazott, olyan, mintha beleharaptak volna az almába. Természetesen sokakat zavar, hogy belelóg a kijelzőbe, többen pedig úgy hiszik, hogy az Apple következő telefonjaiban inkább megnöveli kicsit a felső kávát pont azért, hogy ne kelljen belelógatni a kijelzőbe.

Igen ám, de ha meglépi ezt a lépést az Apple, akkor mi fogja őket a többi okostelefontól megkülönböztetni? Semmi. És mi lesz évek múlva, amikor az emberek az iPhone-t emlegetik? Több száz készülék közül is felismerik majd, ha csak az előlapot mutatjuk meg számukra? Nem. Na pont ezért lesz a következő évekre is a telefonnak egy úgynevezett jellegzetessége, amiről azonnal felismerik az emberek. Az Apple pedig nem fog abba belemenni, hogy a felismerhetetlenségig beolvadjon a többi készülék közé.

apple-iphone-x-2017-iphone-x_70

Szóval mire számíthatunk? A vállalat vezetői nem csak a szeptemberi bemutatón, de utána az interjúkban is kiemelték, hogy az iPhone X a következő évtized iPhone-jainak egy fontos mérföldköve. Az első 10 évben a Home gomb volt a telefonok jellegzetessége, azonban mostantól nagy valószínűséggel a felső TrueDepth kamerarendszer lesz az almások választása.

Nyilván sokak számára zavaró, hogy belelóg a kijelzőbe, de az idő előrehaladtával az Apple úgyis csiszolni fog az eljáráson, hogy minél tökéletesebb legyen. Figyeljétek meg, a jövőre érkező csúcsmodellek már egy fokkal kiforrottabbak lesznek ezen a téren, míg az azokat követőek szintén.

Kíváncsian várjuk, hogy mégis mit rejteget az elkövetkezendő 10 évre az Apple, valamint hogy mi lesz az iPhone következő fő jellemvonása.

Információ! Megfelelő védelmet keresel az új iPhone 8, 8 Plus vagy a jövőbeli iPhone X telefonod számára? Akkor ne felejtsd el lecsekkolni a Speck tokokat és kiegészítőket!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. janika61 - 2017.11.10. 21:36

    Én a Hoom gombrol nem mondok le X_em már nincs körülményes itt ott húzkodni különben prima.

  2. Bigyo - 2017.11.12. 00:12

    Ezt tiz évvel is el lehetett volna mondanod a fizikalis gombok kontra tapiképernyővel kapcsolatban.

Szólj hozzá Te is!