Az Apple már az iPhone 6 előtt elkezdte fejleszteni az A11 Bionic chipet

HusztiD 2017.09.18. 17:55 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 0 db 658

a11-bionic-iphone-x

A Mashable-nak lehetősége volt interjút készítenie az Apple két vezetőjével, a hardver szekcióért felelős Johny Sroujival, valamint a jól ismert Phil Schillerrel, aki a marketing részleget vezeti. Az interjú során pedig az új A11-es chip kapta a főszerepet, amit az Apple már az előző heti iPhone eventen is igencsak kiemelt.

Az egyik legérdekesebb dolog, hogy az Apple nem mostanában kezdte a chip fejlesztését. Egészen pontosan három éve kezdődött meg az új chip fejlesztése, pontosan azelőtt, mikor piacra dobták az iPhone 6 és 6 Plus modelleket, amiben anno az A8-as chip debütált. Srouji elmondása szerint ekkoriban az Apple-t még nem igazán érdekelte okostelefonok szintjén a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás, de az A11-ben lévő neurális motor beágyazásával megnyílt a lehetőség előttük.

A vezető elmondása alapján nagyon flexibilis a chip az új folyamat változásokra. Ha egy másik részlegből érkezik egy olyan kérés, hogy még valamilyen új funkciót integráljanak be a folyamataikba, akkor Srouji csapata nem mondhatja azt, hogy nem fogja megtenni. Nem jöhetnek azzal, hogy ez nem volt benne az eredeti ütemtervben. Ha nem lenne a neurális motor, akkor bizony újra kellene kezdeni a tervezést, s esetleg évekkel később tudnák csak beágyazni a kért funkciót, ami miatt megdőlhet az eredeti ütemterv.

A vadonatúj processzor négy energiatakarékos magja akár 70 százalékkal, a nagy számításigényű feladatokat kiszolgáló két magja pedig akár 25 százalékkal gyorsabb az A10 Fusion chiphez képest.

Forrás: Apple

Még maga Schiller is alátámasztotta az alábbi kijelentését Sroujinak. Phil szerint sok kritikus dolgon estek túl az elmúlt évek folyamán. Például több olyan dolog felmerült az elmúlt évek alkalmával, ami egyáltalán nem volt tervben, de aztán az új eljárásnak köszönhetően sikerült beágyazni őket. Itt például megemlíthető a Super Retina HD kijelző, amely az iPhone X-ben kapott helyet.

johny-srouji-phil-schiller

Az A11 Bionic processzorban összesen hat mag található. Ezek közül kettő a teljesítményért felel, míg a maradék négy energiatakarékos teljesítményért. Srouji elmondása szerint leginkább a játékok használják ki a teljesítmény magokat, azonban az olyan egyszerű feladatokat, mint a gépelés, azok számára nyilván nem ez a két mag fog működni, hanem a másik négy, hiszen ahhoz lényegesen kevesebb teljesítmény kell.

Srouji hozzátette, hogy vannak bizonyos algoritmusok, melyek jobb, ha egy bizonyos funkcionális programozási modellt használnak. Ilyen az iPhone X-ben lévő arcfelismerés, vagy az AR funkció. Ezek a neurális hálózat által, a gépi tanulással üzemelnek. Működhetnek például CPU vagy GPU által egyaránt, de a programozási modelleknek megvan az előnyük, hiszen általuk sokkal optimálisabb módon tudja a rendszer elosztani az aktuális forrást. Ergo megvannak bizonyos feladatok, melyeket bizonyos magok végeznek el, nem pedig a nagy teljesítményűek.

Az A11 Bionic chipben működő neurális motor két maggal rendelkezik, és képes felismerni az embereket, a helyeket és a tárgyakat. Egyetlen másodperc alatt akár 600 milliárd műveletet is el tud végezni, így valósággal végig­­robog a gépi tanulási feladatokon. Ez a hajtó­ereje az olyan új, innovatív funkcióknak, mint a Face ID és az Animoji.

Forrás: Apple

Az A11-es chip egyelőre az Apple hamarosan megjelenő okostelefonjaiban kap helyet, az iPhone 8-ban, 8 Pluszban és az iPhone X-ben.

Információ! Ne feledjétek, a nyolcadik születésnapját ünneplő iDoki hatalmas kedvezménnyel állt elő, melyet egészen szeptember végéig vehettek igénybe. Bővebb részleteket itt találhattok.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!