Valószínűleg nincs vége az Apple Music körüli jogdíj-cirkusznak

Skarp 2015.06.23. 17:44 Apple, iTunes, Kiemelt hírek 0 db 265

Pont mikor már mindenki számára úgy tűnt volna, hogy pont kerül a piti botrány végére és az Apple belemegy abba, hogy a próbaidőszak alatt is fizet az előadóknak és kiadóinak, a WSJ újra bedobta az égő gyufát az olajoshordók közé.

applemusicmufajok

A patinás gazdasági lap arról ír, hogy bár mindenki feltételezte, hogy az Apple mostantól fizeti a 71,5 százalékot, már az első naptól, az szinte teljesen biztos, hogy az első három hónap alatt kevesebbet fognak fizetni. Cupertino nem nyilatkozott a pontos összegről, de állításuk szerint a százalék nőni fog, amint a felhasználók elkezdenek fizetni a szolgáltatásért.

Eddy Cue Taylor Swift nyílt levelének válaszaként szánt twitben csak annyit mondott, hogy az Apple fizetni fog a zenészeknek a streamingért, arról nem esett szó, hogy az a teljes összeg lesz, az első naptól kezdve. Ez egyébként nem az Apple görénysége: a már létező streamingszolgáltatások, pl. a Spotify esetében is alacsonyabbak a szerzői jogdíjszázalékok a promóciós időszakokban.

Példának okáért az egy dolláros akció alatt a szokásos 70 százalék helyett mindössze 35 százalékot fizetnek a svédek. Ha az Apple ugyanezt a megközelítést választja és a standard rátát megfelezi, akkor 35,75-öt fizetne az első három hónapban, ha pedig a Spotify ingyenes időszakát veszi alapul, még ennél is kevesebbet.

Egy korábbi számítás alapján a korábbi 1,5 százalékos extra-royalty, amit az iparági standarden felül kínál az Apple az ingyenes próbaidőszak kompenzációjáért akkora különbséget és kiesést jelent, ami nagyjából nyolc év alatt térül meg a kiadóknak és a zenészeknek. Ami biztos, az Apple-nek elég kevés ideje van a felhasználási feltételeken módosítgatni, hiszen 30-án rajtol is az új Music app. Nem lennék most az iTunes divíziója jogásza, az biztos!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!