Monster kontra Beats per: hogy jön a képbe Steve Jobs?

UP 2015.06.23. 17:28 Apple, Steve Jobs 0 db 181

A folyamatban lévő jogi vita a Monster és Beats között leginkább arról szól, ahogy Dr. Dre és Iovine hogyan is vette át a cég fölött. A per fókusza azonban most arra került, hogyan működöttegyütt a két zenei mogul az Apple-lel és 

beatsimage_640x

A Monster vezérigazgatója Noel Lee annak idején, mint technikai beszállító csatlakozott az Iovine, Dre és Jobs között lévő üzleti kötelékhez, ami miatt ügyvédei szerint ő is meg kell, hogy kapja a részét az Apple által kifizetett 3 milliárd dollárból, amiből felvásárolták a Beats Electronics-ot. Korábban ugyanis a Monster gyártotta a Beats termékeit és Lee jogászai azzal érvelnek most, hogy Iovine és Dre jóval régebb óta tervezték, hogy eladják az Apple-nek a céget.

Az is a vád részét képezi, hogy a Beats részleges eladása a HTC-nek, majd e részesedés Carlyle Group általi felvásárlása valójában csak egy több éves, komplikált terv része volt, amelynek célja a Monster kitúrása volt. Így persze Lee és cége semmit nem látott a Beats-ért kifizetett 3 milliárdból. Iovine és Jobs régóta barátok voltak – Steve becsülte Iovine azon képességét, hogy létrehozott egy sikeres hardvercéget azok után, hogy egy életen át a zenebiszniszben hasított. Iovine szerint Jobs is Beats fejhallgatót használt egy időben iPod-jához.

Kettőjüknek több vitája is volt a zenei szolgáltatással kapcsolatban, és Iovine már 2004 óta erősködött Jobsnál, hogy változtassa meg az iTunes modellt. “Már 2004 óta találkozgattam az Apple-lel az előfizetések miatt” – mondta Iovine tavaly márciusban. “Kb. minden második hónapban találkoztunk. Úgy gondolom, hogy az Apple egy fantasztikus cég, és azt akartam, hogy csináljanak előfizetéses szolgáltatásokat.”

Az Apple és Dr. Dre, a zenetörténelem egyik leghíresebb rappere és producere közötti kapocs igen hosszú időre nyúlik vissza. Dre dalai a kezdetektől fogva elérhetők az iTunes Store-on keresztül, illetve ő és Iovine egy rövid időre eljátszott a Beats Phone piacra dobásának gondolatával. Dr. Dre pedig annak-idején iChaten jelentkezett be a 2003-as keynoteon, aminek soán az Apple bemutatta a Windowsos iTunest 2003-ban. Érdekes adalék, hogy ez épp másodpercekkel azután történt, hogy a U2 frontembere, Bono azzal fejezte be fellépését, hogy “Isten áldjon Jimmy Iovine és Universal”.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!