Tim: A terrorizmus miatt nem kellene feladnunk magánéletünket

UP 2015.03.02. 17:45 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 3 hozzászólás 251

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy az emberek egyelőre nem érzik a súlyát és következményeit annak, hogy magánadataikat osztják meg a nagyvilággal, ám véleménye szerint “egyszer majd megértik”. Cook tiltakozik az olyan kormányzati álláspontok ellen, amelyek szerint az adatok megosztása szükséges a bűnözés és a terrorizmus elleni harcban. 

tim-cook-290513_640x380

Cook szerint a magánélet alapvető emberi jog és az Apple erősen ellenzi az a nézetet, ami szerint a cégeknek engednie kéne a kormányzati nyomásnak és hátsó bejáratokat beépítenie a titkosítási mechanizmusokba, hogy a hatóságok hatékonyabban tudjanak vizsgálódni az emberek után. “Egyikünknek sem kellene elfogadnia, hogy a kormány, egy cég, vagy bárki más számára elérhetővé kell tennie minden személyes adatot. Ez egy alapvető emberi jog. Mindannyiunknak van joga a magánélethez. Nem szabadna feladnunk. Nem szabadna meghátrálnunk a pánikkeltés, vagy a probléma részleteit nem értő emberek miatt.”

Bár Cook nyilván egyetért azzal, hogy a terrorizmus üldöznivaló, de ellenzi azt a kezdeményezést, mely szerint az adatvédelmi politikát azért kellene enyhíteni, hogy ezzel támogassák a terrorizmus elleni harcot. Cook azt mondja, hogy a titkosítás gyengítése azt jelentené, hogy a társadalom személyes információi előbb-utóbb elkerülhetetlenül nyilvánosak lesznek, és ez a terroristákat semmiben nem fogja megakadályozni.

“A terroristák mindig titkosítani fognak. Ők tudják mi a teendő. Azzal, hogy mi nem titkosítjuk a személyes adatokat, az emberek, akiknek ezzel ártunk a jó emberek lesznek. Ők a társadalom 99,99%-a, akik nem tettek semmi rosszat.”

Az interjú zárásaképpen Cook összefoglalta, elismételte az Apple álláspontját a témában. “Te nem a termékünk vagy” – mondta az egészségügyi adatokra, vásárlási történetre (utalva az Apple Payre), és hasonló, viszonylag kisebb jelenőségű információkra utalva, amelyek együtt egy nagyobb képet alkotnak, amivel adott esetben vissza lehet élni. “Nem csinálunk pénzt abból, hogy eladjuk az emberek adatait. Nem gondoljuk, hogy bárki ezt akarná. És nem is akarjuk ezt tenni. Ez nem fér bele az értékrendünkbe. Hogy rengeteg pénzt kereshetnénk ezzel? Persze. De az élet nem a pénzről szól, hanem arról, hogy helyesen cselekedjünk. Ez a cégünk legfontosabb értéke már nagyon régen.” – foglalta össze a lényeget a CEO.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

 1. Applefunn - 2015.03.02. 18:32

  Álszent duma:)) egy olyan cégtől aki horror haszonnal, kis kínaiak kizsákmányolásával eksztra profitot termel az ilyen icah faszoknak.

 2. Pool - 2015.03.03. 00:50

  Hiába. Mégis megveszed te is, énis és mindenki más. Viszont örülök annak ha biztonságba vannak a telefonomon tárolt dolgaim. Hajrá apple.

 3. Fehérsólyom - 2015.03.03. 06:42

  Nagyon igaz amit mond!
  Kérdés hogy így marad-e ez a helyzet? És meddig?
  Lecserélik-e őt?
  Megváltoztatja a véleményét?
  Vagy esetleg már most sem mond igazat?

Szólj hozzá Te is!