A BBC nekiment az Apple-beszállító Pegatronnak

Skarp 2014.12.19. 14:17 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 1 db 451

pegatron_bbc_kiemelt

A BBC még a hét elején jelentette be, hogy nem sokára bemutatja az Apple’s Broken Promises (azaz az Apple Megszegett Ígéretei) c. dokumentumfilmet, ami az alkatrészeket előállító és a készülékeket összeszerelő tengerentúli dolgozók munkakörülményeivel foglalkozik. A vizsgálódások tárgya ezúttal nem a Foxconn volt, hanem a kevésbé ismert és hírhedt Pegatron, aminek kínai gyárait keresték fel.

Az angol csatorna vizsgálódásai során kiderült, hogy a dolgozókat az üzemekben hosszú órákon keresztl szünet nélküli munkára kényszerítik, és visszaéléseket tapasztaltak személyazonossági okmányokkal, szálláshellyel és fiatalkorúak dolgoztatása is felmerült, mint lehetséges aggály. Több riporter vállalta, hogy dolgozóként beépül a rendszerbe.

Egyikük 18 nap folyamatos munka után nem kapott szabadságot, s teljesen kimerült a hosszú munkaóráktól. Nem egyszer tapasztalták, hogy a dolgozók elaludtak a 12 órás műszakuk közben. Egyiküknek 16 órás műszakot is végig kellett nyomnia, s azt tapasztalta, hogy mire visszaért a szállásra, a szó szoros értelmében nem bírt megmozdulni még akkor sem, ha nagyon éhes volt.

Az Apple természetesen azonnal reagált a BBC állításaira. Sajtóközleményében úgy fogalmazott, jelenleg többet tesz meg dolgozói munkakörülményeinek javítására, mint bármelyik másik vállalat. Azt is írták, folyamatosan monitoringolják a Pegatron gyárainak munkaóráit, s az átlagos heti óraszám 55 óra.

“Nem tudunk olyan másik vállalatról, ami annyit tenne a biztonságos és fair munkakörülményekért, mint az Apple. Együtt dolgozunk beszállítóinkkal, hogy a jelenlegi helyzeten javítsunk, folyamatos és szignifikáns javulást látunk, de tudjuk, hogy ez olyan dolog, ahol mindig van tennivaló.”

Arról is beszámoltak, hogy a szállásproblémákat megoldották és megtörténtek az elmaradt kifizetések. A dokumentaristák egyébként Indonéziába is ellátogattak, ahonnan az ónt bányásszák az Apple beszállítói részére. Bár az Apple úgy tudja, hogy teljesen legális és fair-trade forrásból származnak alapanyagai, a BBC azt gyanítja, hogy bizonyos legális beszállítók illegális forrásokból is vásárolnak az anyagból. A dolog követhetetlen, mert Indonéziában több ezer ónbánya található. Itt egy részlet a doksiból:

Ebből is látszik, hogy nehéz ilyen távolságból betartatni a szabályokat egy olyan országban, ahol az emberéletnek, az egészségnek más értéke van és a munkakultúra is teljesen más.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Gobbo - 2014.12.22. 21:16

    Gratulálok a BBC munkatársainak. Ajánlom 2. Kőrben egy magyarországi munkahely kipróbálásán, akár egy városi plázában, akár egy kisebb településen kisvállalkozóknál bejelentés nélkül vagy két kasszából fizetett munkaerőként

Szólj hozzá Te is!