Pletykazóna: Készülnek az első A9-esek

Skarp 2014.12.12. 18:35 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 486

samsungaustin_kiemelt

Miután a mostani, friss generációt hajtó A8-as chipek túlnyomó részét a TSMC gyártotta, az Apple a hírek szerint ismét a Samsung felé kacsintgat beszállítóként – a jövő évi készülékeket hajtó A9-est már a koreaiak gyárthatják. Ezt már tudjuk. Ami új, hogy a próbapéldányok a hírek szerint már készülnek a Samsung 14 nanométeres FinFET gyártástechnológiájával. A helyszín a Samsung Austinban, Texas államban található üzeme (képünkön), ami egybecseng az Apple erőfeszítéseivel, hogy a chipgyártást újra amerikai földre hozza vissza.

Érdekes a dolog, mivel péntek híresztelés alapján 16 nanométeres FinFET plus megoldásával a TSMC is versenyben maradt, úgyhogy könnyen meglehet, hogy ez az egész csak kacsa és a verseny továbbra is kiélezett. Az Apple váltása az A8-as esetében egyébként komoly gyomros volt a Samsung chipek gyártásával foglalkozó üzletágának. A 14 nanométerben van az utolsó reményük, hogy azzal talán sikerül visszacsalogatni az Apple-t és kicsit ledolgozni a veszteségekből.

Az első, a Samsung állítólagos tendernyeréséről szóló hírek még októberben kezdtek el szállingózni. A Samsung kezében a 14-es gyártástechnológia komoly ütőkártya, hiszen a potenciálisan szóba jövő cégek közül egyedül ők rendelkeznek ilyennel – rajtuk kívül is csak az AMD és a Qualcomm alkalmaz ilyet. Az iPhone 6-osig a Samsung gyártotta az összes alacsony energiafogyasztású ARM processzort az Apple számára, azonban a 20 nanométeres A8-nál a többséget a TSMC szállította, bár a pontos megoszlási adatok nem ismertek (nagyjából 60-40-et tippelnek a szakértők, nyilván a tajvaniak javára).

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Fa puma - 2014.12.13. 07:10

    Egy pillanatig az Audi A9-re gondoltam, és hogy még mélyebb Apple integrációra készülnek :D
    Ez van, ha az ember sokat néz autós blogokat is :D

  2. Milan - 2014.12.13. 22:36

    Először nekem is az a jó kocsi jutott eszembe,de aztán rájöttem hogy Apple blogot olvasok.

Szólj hozzá Te is!