Tovább folyik az EU-s vizsgálódás az Apple Írország ügyében

Skarp 2014.09.30. 18:14 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 5 hozzászólás 362

applecork_kiemelt

Tudjuk, hogy az Európai Unió jelenleg is vizsgálódik az Apple és Írország adóügyi megállapodása ügyében. Most úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság végre kiadja a dokumentumokat, amelyekből kiderülhet, egészen pontosan mi után is szaglásznak. A Bizottság megkérdőjelezte, hogy az Apple vajon tényleg annyi adót fizet-e, mint amennyit valójában kéne neki, de pontosabb infókat a vizsgálattal kapcsolatban eddig nem osztott meg.

A Wall Street Journal értesülései szerint azonban nem érdemes dráma bejelentést várnia a Samsung-rajongóknak és várhatóan hatalmas bírságokat sem fognak kiszabni – egyelőre legalábbis biztosan nem. Mindössze csak a vizsgálat konkrét tárgyát tervezik bejelenteni. A júniusban indult vizsgálat több vállalat, közöttük a Starbucks vagy a Fiat Írországgal kötött megállapodásainak is a körmére nézne, mivel azt gyanítják, hogy az cégek számára előnyös dealekkel nem a bevételeikkel arányos mennyiségű adót fizettek be a kasszába.

A bírságolás nem nagyon illene bele a tipikus EU-s modus operandiba, valószínűleg az országot fogják felelősségre vonni, tehát inkább az íreknek van félnivalója, mivel papíron ők sértették meg az EU adózási törvényeit. Azt, hogy az Apple-re ezügyben nem vár pénzbüntetés, azt a Bizottság versenyügyi biztosa, Joaquin Almunia is megerősítette. Cupertino így fellélegezhet, mert valószínűleg sem büntetést sem pluszadókat nem kell majd fizetnie visszamenőleg. Viszont ha vaj van a fülük mögött az ki fog derülni és a hírek szerint az európai hatóságokat jobban érdekli, hogy az Apple és a többiek adókerülési, illetve -minimalizálási célzattal mozgatják-e profitjukat az országok között.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

5 hozzászólás

 1. Pepe - 2014.10.01. 01:19

  Te jó ég. Almunia nem sajtófőnök, hanem épp versenyügyi biztos (régebben gazdasági ügyek biztosa volt). Amúgy meg az a valószínűbb hogy az Apple-t megbírságolják, ahogy régebben a Microsoft-ot is. Figyeljetek már …

  • Skarp - 2014.10.01. 11:21

   A forrásanyagban EC press officerkent volt feltüntetve, valószínűleg ez okozta a zavart. Nincs mindig mindennek idő utánanézni, de javítottuk.

 2. Baro Marci - 2014.10.01. 01:38

  Minden nagyobb vallalat az adozas miatt vandoroltatja a penzeket, ez nem kerdes. Istenem, ha igy sokkal jobban megeri, barmennyire etikatlan is, total legalis.

 3. The Count - 2014.10.01. 12:33

  Baro Marc: mi legális ? Nézz már utána a szabályozásnak…

 4. The Count - 2014.10.01. 12:41

  Mellesleg ha nem ráznák a rongyot, és nem csinálták volna a csoda épületet, nem kerűlt volna a kirakatba a cég. Elkezdte b@aszni az agyát a hatóságoknak is a mérhetetlen rongyrázás. Az a helyzet, hogy nincs olyan multi aki nem tologatja a pénzét, és nem csal el jókora adóösszegeket. Biztos hogy bírság lesz a vége, de lehet hogy 10 évig is elhúzzák ahogy szokták.

Szólj hozzá Te is!