Egyedülálló technológiával rögzítik az LGT alsóörsi koncertjét

KeleMan 2013.08.15. 15:52 Apple, iPad 1 db 870

A világon még soha nem használt, úgynevezett multiview technológiával is rögzítik az LGT vasárnapi alsóörsi koncertjét. A magyar szakemberek által fejlesztett kamerarendszer és lejátszó program segítségével a nézők maguk választhatják ki, hogy milyen kameraállásból nézik meg az interneten a legendás zenekar fellépését.

A technológiának köszönhetően a néző nemcsak a koncert résztvevőjévé válhat, hanem olyan perspektívából láthatja a zenészeket, ahonnan csak az operatőrök vagy a zenekar tagjai látják egymást. A 360 fokot belátó kilenc kameraszerkezetnek köszönhetően a felhasználó az interneten keresztül tetszésének megfelelő helyről és szögből pásztázhatja végig a színpadot vagy akár a közönséget. Az egér segítségével ránagyíthat egy-egy részletre, kiválaszthatja saját kameraállását, és ha akarja, a színpad fölé is emelkedhet – fejtette ki a program szerdai bemutatóján Takács Barnabás, a PanoCast megalkotója.

Az iPad-re és okostelefonokra készült alkalmazás még ennél is tovább megy: ha a néző a tabletet maga elé tartja, a kép követi a kéz mozgását. A tabletes alkalmazásban egy mozdítással lehet a kameraképek között váltani, így az alkalmazás olyan érzetet kelt a szabad mozgás révén, mintha az illető a színpadon állna és saját szemével látná az eseményeket – magyarázta Csik Balázs, az ARworks vállalat munkatársa, a kapcsolódó kutatások vezetője.

A hat darab GoPro Hero3 full HD kamerából összeépített szerkezet 360 fokos kép rögzítésére képes, amellyel így egy 8000×4000 pixel felbontású filmet tudnak rögzíteni. Ebből többet is fognak használni az alsóörsi koncert felvételén. A szigeten 2007-ben már kipróbálták a PanoCast-panorámaközvetítés technológiát a Locomotiv GT koncertjén, akkor azonban csak egy kamerával készítették a 360 fokos felvételt. Emellett ezzel a technológiával vették fel a fejlesztők Kardos Sándor Átváltozás című kísérleti filmjét is, amelynek interaktív DVD-változata nyerte 2010-ben a Hollywood Reel Independent Film Festival (HRIFF) rövidfilm kategóriájának fődíját.

Csik Balázs az MTI-nek elmondta, hogy jelenleg a 360 fokos hanghatás rögzítésén dolgoznak, amely sokat hozzáadna a térélmény eléréséhez. A szakember úgy vélte, hogy ez a fejlesztés akár már egy éven belül elkészülhet.

“Teljesen le voltunk nyűgözve ettől az újdonságtól, hiszen a buli közben mi sem látjuk így egymást soha, ezért nekünk is új perspektívát mutatott a 360 fokos felvétel” – mondta Presser Gábor. “A legjobban azt élveztük, hogy akár közönség is lehetünk a saját koncertünkön” – mondta Solti János, a zenekar dobosa.

A Zenevonat című dal multiview technológiával készült felvétele megtekintető a zenekar honlapján: LGT.hu

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. L - 2013.08.15. 16:39

    Már van alkalmazás?

Szólj hozzá Te is!