Újra működik az Apple fejlesztői oldala

Dan 2013.07.29. 20:46 Apple, Egyéb 4 hozzászólás 410

Hacker támadás alapos gyanúja miatt a felhasználók adatainak védelme érdekében csaknem nyolc napig elérhetetlen volt az Apple fejlesztőinek fent tartott weboldal. Mint kiderült egy török származású hacker használta ki a sebezhetőséget, ráadásul állítása szerint nem volt szándékában kárt okozni.

A múlthét során több felhasználó számára gondot okozott az Apple fejlesztői oldalának elérése, így csupán csak sejteni lehetett mi okozza a nem hivatalos leállást. A vállat később emailben erősítette meg, hogy a fejlesztők számára fent tartott portált hacker támadás érte, így a felhasználók adatainak védelme érdekében azonnal leállítják. A portál közel nyolc napig volt leállítva, tegnap óta azonban ismételten üzemel.

Mint kiderült, egy török származású biztonsági mechanizmusokat kutató szakember állt a támadás hátterében. Ibrahim Balic állítása szerint több tucat olyan sebezhetőségre bukkant a weboldalon, melyek egyikén keresztül szinte pillanatok hozzáférhetett az oldal által tárolt júzer adatokhoz. Eddig nem tisztázott információk szerint Balic mintegy 100 ezer felhasználó személyes adataihoz jutott hozzá, míg maga Balic azt állítja csupán 73 felhasználóval kapcsolatos adatot sikerült megszereznie, akik ráadásul többségében mind Apple alkalmazottak. A hacker elmondása szerint nem állt szándékában kárt okozni.

Az Apple egyelőre nem kommentálta Balic történetét, csupán megerősítették, hogy a hacker valóban hozzáfért bizonyos adatokhoz. A vállalat elmondása szerint a sebezhetőségeket azóta kijavították, az oldalt pedig újraindították, ami tegnap óta a támadás előtti állapotnak megfelelően üzemel.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg az SZTE másodéves kommunikáció valamint mobil és közösségi média szakos hallgatója. Tech őrült és apple fanatikus. #wannabejournalist.

4 hozzászólás

 1. Nacsák Tamás - 2013.07.30. 18:38

  Helyesen: fenntartott (kétszer is hivásan szerepel) és múlt hét!

 2. ESzállás - 2013.07.30. 21:45

  Akárcsak nálad a hívásan :)))

 3. iJoeMaster - 2013.07.31. 06:53

  A vállat fontos megerősíteni – a vállalatot is néha :-)

 4. Helyesírás... - 2013.07.31. 10:30

  Szerintem valami 12 éves írja a cikkeket,mert sorozatosan tele van orbitális hibákkal! XD

Szólj hozzá Te is!