Frissült a Chrome – csökkentett adatforgalom, gyorsabb böngészés

Kacor 2013.07.18. 19:52 Apple, Programok 4 hozzászólás 1 105

Elérhető a Chrome alkalmazás legújabb frissítése, amely több fontos újítás mellett “implementálja a böngészőt a többi Google app-ba”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mostantól minden linket megnyithatunk a YouTube, a Térképek, a Google+ és Drive alkalmazásokon belül is. Az említett alkalmazásokhoz ezzel párhuzamosan mostantól egy tappel hozzáférhetünk a böngészőből.

Fejlesztettek a hangvezérelt keresésen is – a kontrolpanel immár folyamatosan látszik az eszközsávban, valamint mostantól “mindenféle angol nyelvjárásban, spanyolul, németül, olaszul, franciául, japánul is koreaiul is felolvastathatjuk a honlapok szövegét.”

A mai frissítés iPaden teljes képernyős böngészést, az előzményekhez való könnyebb hozzáférést, valamint a Google szerint jelentőst megtakarításokat tesz lehetővé – az utóbbit “adattakarékossággal”. És hogy ez mit is jelent?

A böngésző ezentúl kevesebb adatot tölt le újra, valamint gyorsabban hozza be a honlapokat (a megtakarított adatmennyiséget a Bandwith Management beállításoknál követhetjük nyomon).

A Google az adattakarékos opció Androidos bemutatóján elmondta, hogy az új beállítással akár 50% adatforgalmat is megtakaríthatunk.

A legújabb Chrome alkalmazásban az adatforgalom csökken, a böngészés pedig gyorsabbá válik, köszönhetően a Google proxy szervereinek, amelyek a honlapok optimalizálásáért felelősek. A belső tesztek során kimutatták, hogy az új metódus akár 50%-kal csökkentheti az adatforgalmat, a honlapok pedig jóval gyorsabban töltődnek be a telefonos hálózatokon. Az új funkciót a “Settings > Bandwidth Management > Reduce data usage”  menüpontban lehet bekapcsolni egy mozdulattal. A központi optimalizációt a Google szerverei hajtják végre. Amikor a Data Compression Proxy (adattömörítő proxy) opciót aktiválják, a Chrome Mobile egy dedikált SPDY kapcsolatot létesít a telefon és az egyik optimalizációért felelős, a Google valamelyik adatközpontjában működő szerver között, a HTTP lekéréseket erre a kapcsolatra továbbítva.

A 28.0.1500.12-es verzió újdonságai:

 • Interoperabilitás a Chrome és a többi Google alkalmazás között
 • Linkek megnyitása a YouTube, a Térképek, a G+ és a Drive alkalmazásokon belül
 • Továbbfejlesztett hangvezérlés
 • Angol, spanyol, német, olasz, francia, japán és koreai szövegfelolvasás.
 • Az eszköztár hangvezérlés közben folyamatosan elérhető
 • Teljes képernyős böngészés iPaden
 • Adatköltség-megtakarítás
 • Csökkentett adatforgalom, gyorsabb honlap-betöltés. Az adatmegtakarítások a Bandwith Management-ben, a beállításoknál megtekinthetőek. Hamarosan az egész világon!
 • Előzmények
 • Stabilitási és biztonsági fejlesztések, javított bugok

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

4 hozzászólás

 1. ESzállás - 2013.07.18. 19:58

  –::off::–
  Nem tudtok valamit a Plants vs Zombies 2-ről??
  Nem ma kellene megjelennie?????

  • Kacor - 2013.07.18. 20:01

   Sajnos csúszni fog valószínűleg. A legfrissebb hivatalos álláspont a “késő nyár”.

 2. ESzállás - 2013.07.18. 20:48

  Vigasztalhatatlan vagyok :((((
  Be is olvasok crazy Davnek :))

 3. Szabi - 2013.07.18. 22:20

  Csak en nem tudom hol kell beallitani amit feljebb irnak? Marmint hogy kevesebb adatgorgalmat hasznaljon? Minden magyar, fennt angolul irtak, HELP

Szólj hozzá Te is!