Elindult a Mobiltárca alkalmazás tesztelése

KeleMan 2013.07.04. 16:44 Apple, Egyéb 8 hozzászólás 1 467

Elindult az érintés nélküli technológián (NFC) alapuló MobilTárca alkalmazás magyarországi tesztelése – jelentették be a tesztelésben részt vevő piaci szereplők a mai nap Budapesten. Az alkalmazással kiváltható a bankkártyás fizetés vagy akár a hűségpontok kártyán gyűjtése. Ehhez egy NFC technológiával felszerelt, azaz rövid hatótávolságú adatkommunikációra képes mobiltelefonra, illetve a kereskedő részéről megfelelő fogadó terminálra van szükség. A tranzakció a PayPass típusú fizetéshez hasonlóan zajlik.

A tervek szerint a kétezer fő részvételével zajtó tesztelés hat hónapig tart, amit a rendszer kereskedelmi bevezetése követ majd. A tesztelésben a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone, az OTP Bank, a MasterCard kártyakibocsátó és a SuperShop hűségprogram vesz részt. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Magyarország Európában az elsők között teszteli a rendszert. A projekt a Magyar Mobiltárca Szövetség koordinálásával valósul meg, a technológiai hátteret pedig a Biztonsági Nyomda nyújtja.

Pukler Gábor, a Magyar Telekom innovációs igazgatója, aki egyben a mobiltárca szövetség elnöke a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy nem kiváltani akarják a bankkártyát, a mobilfizetés egy újabb lehetőség lesz, ami azzal a kényelemmel jár, hogy ha a mobiltelefon nálunk van, nincs szükség pénztárcára, vagy kártyákra, az okostelefonos alkalmazással akár vásárlás, akár szórakozás, vagy étkezés is megoldható.

Takács Zoltán, a Telenor vezérigazgató-helyettese elmondta: a mobilszolgáltató úgy teszteli a rendszert, hogy a dolgozók belépőkártyáját NFC-képes telefonra cserélték, ezzel lehet közlekedni a székházban, fizetni az étteremben, vagy használni a nyomtatókat.

Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke ismertette, hogy Magyarországon a jelenleg forgalomban lévő készülékeknek mintegy 15 százaléka már NFC-képes, és a várakozások szerint az év végére az eladott mobiltelefonok 80 százaléka rendelkezik majd ilyen technológiával.

Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az OTP elsőként vezette be az érintés nélküli fizetési technológiát Magyarországon. A banknak 11 ezer erre alkalmas terminálja és mintegy 770 ezer ilyen kártyája van.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy tárgyalások folynak több bankkal is, hogy a MobilTárca éles indulásakor minél több piaci szereplő csatlakozzon a rendszerhez. Magyarországon kilenc bank rendelkezik PayPass bankkártyával és közel 17 ezer terminál képes az érintés nélküli fizetésre.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

8 hozzászólás

 1. Dexed - 2013.07.04. 17:30

  Az okos emberek távolról kerülni fogják ezt az alkalmazást!

  • Ács Ferenc - 2013.07.04. 20:21

   Miért kellbkerülni?

 2. Csuki - 2013.07.04. 19:24

  Kell még a pénz a kormánynak, ezért gyorsan be kell vezetni. Szimpla politika az egész, nem a mi érdekünkben történik!!!

 3. KN - 2013.07.04. 21:42

  Nekem tetszik es hasznosnak is talalom. Utolso kommentelonek … Ebben (az egyetlen egy) esetben talan nem nekik lesz..

 4. akira - 2013.07.05. 06:58

  Ez szerintem csak akkor hasznos, ha valahol tomegesen es gyorsan kell fizetni, pl egy kapun valo athaladaskor. Pl az olaszorszagi autopalyakapuknal, ahol most meg kell allni, a kartyat be kell helyezni ugyanabba a nyilasba, amibe a jegyet is, amit persze kb 1 mp alatt meg is terhel, vissza is ad.
  Az nfc-vel eleg lenne lassitani.
  De a tescoban semmivel nem lenne gyorsabb a penztari folyamat, hiszen ott az aruk csipoantasa meg a szatyor telepakolasa viszi el az idot, nem a kartyas fizetes…

  Viszont van egy komoly aggalyom ezzel az nfc-vel, hiszen ez offline fizetes meggyorsitasat szolgalna, mikozben az online vasarlasok szama sokkal dinamikusabban novekszik… Miert nem az online fizetesi modszereket fejlesztik tovabb, hogy egszerubb es attekinthetobb legyen barki szamara? Nem az online a jovo?

 5. AIRka - 2013.07.05. 09:06

  hali!
  dehogynem, az online a jövő, de pl üzemanyagot nem hiszem h online fogsz vásárolni, mert még nincs olyan “sávszélesség” h átjöjjön rajta a benzin :D

 6. AIRka - 2013.07.05. 09:18

  ja és még annyit h nem a gyorsaságot akarja növelni, hanem a kényelmet
  pl lent vagy a tengerparton nálad van az iphonod(amin már remélhetőleg lesz NFC) egy jó vízálló tokban, a nyakadba akasztva, úszol egyet csattintasz pár képet a víz alatt, aztán kimész és iszol egy koktélt/sört és nem kell se pénz se kártya aztán hazamész a verdával tankolsz is egyet és ennyi nem vittél magaddal csak egy telót és esetleg egy strand kulcsot az autóhoz és még az sem ázik szét

 7. Petyks - 2016.09.15. 15:40

  Eléggé elhúzódik ez a 6 hónap…

Szólj hozzá Te is!