Apple vs. Android körkép 2. rész – Mi a frászt csinál a Google?

Kacor 2013.07.04. 21:36 Apple, Egyéb 18 hozzászólás 1 639

Szándékoltan vitriolos, az Apple Insider mélyfúrás-szerű elemzése alapján összeállított cikkünk első részében szemügyre vettük, vajon hogyan ítéli meg a nagyközönség az Androidot és az Apple-t, és hogy ennek mi lehet az oka. Végére járunk a kérdésnek, hogy vajon tényleg olyan gyászos idők köszöntenek-e az Apple-re, mint azt annyi helyen olvashatjuk. A második részben ezúttal a Google és az Android szappanoperába illő viszonyát vesézzük ki.

Mi történik, ha a Google rájön, mit is művel az Android?

Idővel a Google-nél talán realizálják, hogy ahhoz, hogy egy Apple-höz hasonló mobil platformjuk legyen, nekik is ki kell venniük abból a munkából a részüket, amit az Apple csinál. Miután hasonló frusztrációt élt át,  mint a Microsoft az innovációt teljesen nélkülöző PC, mint célplatform esetében és az MP3 “PlaysForSure” partnerek esetében, a Google ugyanazt a stratégiát követte: kiadta saját, a Microsoft Zune médiaközpontjára hajazó hardverét.

De a Google még tovább ment: 12 és fél milliárd (!) dollárt költött a Motorola, a leggyászosabb Androidot futtató hardverek előállítójának megvásárlására, csak hogy bebizonyítsa, hogy a Microsoft Zune stratégiája még akkor sem működik, ha megveszed a mögötte álló Toshibát. Az Android 3.0 Honeycomb és a Motorola 2011-es Xoom-jának csúfos kudarca utána a Google elhatározta, hogy még szorgalmasabban másolja le a Zune-t egy Asus-szal való együttműködés keretében, melynek célja a Nexus 7 2012-es piacra dobása volt.

Csodával határos módon ezt sem követte az iPad kiadásához mérhető siker. A Google-nek egyetlen opciója maradt egy még Zune-osabb statégia bevezetésére, még pedig az, ha a Zune HD példájához hasonlóan közvetlenül az Apple-t veszi célba, és egy új tablettel közvetlenül az iPad-et próbálja meg kiszorítani a piacról. A Google pontosan erre készül, a jövő évben megjelenő X branddel. De hogyan lehetséges az, hogy a Google gigantikus hasalásait, szégyenteljes kudarcait az Android tablettel ennyire fű alatt tudja tartani?

Az igazi probléma a Google-vel még csak nem is az, hogy szemérmetlenül másolja a Microsoft Zune-ját, hanem hogy az Apple 1990-es évek közepén lezajlott, bukásra ítélt Mac System Software történetét ismételi meg. Ahogy az Apple System 7-ének esetében történt fél évtizedig, éppúgy korlátozza most a Google a szoftver frissítéseit pár hobbifelhasználó ötleteire.

Az NFC-n kívül (közelség-alapú, rádiós fizetési/adatátviteli metódus, amely iOS támogatás híján alaposan meg is bukott) egyszerűen nem látszik semmiféle stratégia, ami arra mutatna, hogy a Google egyáltalán törekszik valami valóban innovatív újításra.

Ehelyett, akár csak régen az Apple, a Google azok tanácsát követi, akik szerint egyedül Microsoft-típusú oprendszer licenszeléssel lehet szert tenni jó eladásokra. A probléma épp csak az, hogy a Microsoft-típusú licenszelés csak a Windows-nak működött, és csakis akkor, amikor a Windows monopóliumánál fogva minden konkurenciát csírájában el tudott fojtani. Épp csak az a baj, hogy az android nincs monopol helyzetben a mobilpiacon, és nem képes visszatartani az Apple-t az új termékek piacra dobásában és eladásában. Enyhén szólva nem.

Valójában az egyetlen olvasat, amiben az Androidot az iOS riválisának tekinthetjük, az az, hogy a “feature phone” szegmens nagy részét lefedi a – mára értelmetlenné vált kifejezéssel élve – “okostelefonjaival” anélkül, hogy a profitábilitást vagy a platform sikerét figyelembe venné – ráadásul egyedül a legyártott és kiszállított darabok mennyiségére fókuszálva.

Az a stratégia, s amit a két prominens piackutató vállalat, a Gartner és az IDC alkalmazott, hasonlít ahhoz a kreatív matematikához, amit egy korábbi cikkünkben már elemeztünk: e két remek cég titokban tartotta a nyilvánvaló tényt, miszerint az iPad komolyan csökkenti a PC eladásokat, egészen addig, amíg – meglepetés! – egyik napról a másikra bejelentették, hogy “valami hajmeresztően nagy baj van a PC eladásokkal, és ki tudta volna megjósolni ezt a piaci változást, amit még mi sem vettünk észre annak ellenére, hogy piackutatásért vesszük fel a fizetésünket?”

A Google Androidja tehát sokkal inkább hasonlít az Apple kilencvenes évek közepén folytatott, kudarcot vallott Mac OS licenszeléses programjára, mint a Microsot Windows-ra. Valamikor az Apple küszködött azért, hogy saját licenszeivel maradjon versenyképes, és nem is tudott annyi pénzt kérni a licenszért, amely kiegyenlítette volna a tervezési költségeket – ezzel párhuzamosan pedig igen igen kemény versenytársakkal kellett szembenéznie – olyanokkal, akik sokkal erősebb platformmal rendelkeztek.

Napjainkban a Google jár ugyanebben a cipőben.

Ugyancsak a régi Apple-hez hasonlóan, a Google erőforrásait a 7 incses tablet gyártására pazarolja, amit a felhasználók alig vesznek, mivel nem egyértelmű, nem körülhatárolható a pontos funkciója, amire pedig képes, az félkész, döcögős és kényelmetlen. A Google remekül másolja az Apple-t, csak épp az évtizedet tévesztette el.

Az évtized, amit a Google okosabban tenne, ha lekoppintana, az a tíz év, amikor az Apple kiépítette globális forgalmazói hálózatát, fantasztikus saját fejlesztésű alkalmazásokat adott ki platformjaira (mint például a Final Cut Pro, az iWork és az iLife), hogy így demonstrálja az iOS erősségeit. Összehozott egy belső, processzorfejlesztésért felelős csapatot, amely a jövő mobilhardverét tervezte meg, valamint egy operációs rendszert, ami szerver PC-ktől telefonokig volt skálázható, miközben technológiai fejlesztéseit az egész termékvonalra elérhetővé és élvezhetővé tette. A Google még csak hozzá sem szagolt a felsoroltak egyikéhez sem.

Cikkünk következő részében megvizsgáljuk, mi történik akkor, ha a Samsung rájön, mit is művel a Google az Androiddal. Öveket bekapcsolni!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

18 hozzászólás

 1. Keresztes György - 2013.07.04. 22:59

  A Zune – Android párhuzam (fele cikk) értelmetlen és kusza. A “Google-vel” kifejezés és a korábbi cikk ès a szóhasználat is max. 20-as évei legelején járó szerzőt idéz. Az elemzés-szerű cikkeket szerintem érdemes legközelebb másnak adni. A vitriollal kell tudni bánni, tízenévesen nem szokott sikerülni :)

 2. Attila - 2013.07.04. 23:12

  Ez egy borzasztóan gyenge, sok sebből vérző, rengeteg csúsztatással tele rakott elfogult cikk. Én személy szerint nem szívesen olvasnék túl sok cikket eme szerző “tollából” a jövőben!

 3. Q - 2013.07.04. 23:46

  Jó cikk, valamilyen oknál fogva elégedettséggel tölt el amikor az androidot negatívan állítják be. Akarva-akaratlanul is elmosolyodom :)

  Nem vagyok egy nyelvtan náci, de ha mégegyszer leírjátok hogy INCS, égy jóu magyaarproli móggyára csével, akkor felkutatom a cikk íróját, odamegyek, beírok egy hatalmas karót az ellenőrzőjébe, és megmondom a mamájának!

 4. ASD - 2013.07.05. 00:14

  Ilyen erőteljes Apple ömlengést is rég olvastam… Sokat olvasom az oldalt , mert szeretem olvasgatni az újításokat az Apple-vel, de ez most betett… Bullshit az egész

 5. lppi - 2013.07.05. 00:30

  Kacor fia is ír mostantól cikkeket, vagy csak valami elvesztett fogadás eredménye ez a mű?

  Ha esetleg szívsz valamit, abból adjál nekem is! :)

 6. Yooozi - 2013.07.05. 07:39

  A cikket nagyon köszönjük! A bevezetőben minden le volt írva, szóval a fikázók megpróbálhatnak valami hasonlót összehozni, vagy pedig lehet jobb lenne hallgatni. Én szeretném a 3. részt is elolvasni…

 7. Tamaci - 2013.07.05. 10:56

  Én is, én is!:-D

 8. ESzállás - 2013.07.05. 11:13

  Amikor egy cég alkot valami innovatív eszközt, akkor a többiek próbálják utánozni.
  Nincs is ezzel semmi baj, a baj az ha rossz dolgot akar utánozni :) Kit érdekel, hogy a Google kit, mit utánoz.
  Sajnos a mi almás cégünk is kezd kipukkadni és masol. Lásd iOS7 designt Windows Phoe-tol, szoftvert droidtól.
  Amit a droidtól másol az jó mert hasznos, de a design, hát no comment.

  Remélem a cikk írója nem ipaden ír, mert ezzel helyesen írni szenvedés (nincs magyar billentyű).
  Amikor a helyesírás guruk beszólogatnak azok is általában helyesírás hibákkal teszik :))))
  Szerintem amíg nem lesz magyar billentyű ne fikázzon itt senki senkit helyesírás ügyileg :) uff

 9. Doncs - 2013.07.05. 12:44

  Mi az, hogy ipadon nincs magyar billentyű?!

 10. Tay - 2013.07.05. 13:07

  Ez kritikán aluli cikk! Pedig elfogult vagyok az IPhone-nal,de azt a tényt ne feledjük el, hogy az android egy rendkívül nyitott és olcsó platform. Az pedig ha tetszik ha nem tömegeket vonz.

 11. ESzállás - 2013.07.05. 13:50

  Doncs: értsd úgy ahogy írtam. Angol billentyű van azt ha magyar ékezetes betüket akarsz tapogathatsz. Ez nem alternatíva hanem szívás.

 12. mpepe30 - 2013.07.05. 14:53

  Újságíróként ennyi hülyeséget már régen olvastam. Elemzésnek nulla, viccnek pedig rossz. Tárgyilagosság az lenne a kulcs. Ez egy iOS, és Apple imádó fanboy elfogult sz@rsága -már bocsánat.

 13. Phoenix - 2013.07.05. 23:40

  Persze, hogy az! Es igy jó ez!
  Gondolom azert vagyunk itt, mert nem csak tárgyilagos szakemberek vagyunk! Lehetek lelkes amatőr, sok hibával!?;-)

 14. Szexuális Zaklatás Panda - 2013.07.05. 23:50

  Igen.

 15. Phoenix - 2013.07.06. 07:52

  Köszönöm!

 16. Kala1 - 2013.07.06. 12:16

  Ez a cikk botrányos. Tele van hazugságokkal, az Androidot fikázza csak. A nexus 7 nagy sikereket ért el. Az NFC a legtöbb új felső-közép kategóriás telefonban benne van. Az elterjedése nő, nem csökken. A Google sok újdonságot talál ki és egyáltalán nem másol az Apple-ről. Az Androidos telók tele vannak újdonságokkal és ezt bivalyerős hardverrel fűszerezik, Pl. Galaxy S4, HTC One. Az Apple Steve halála után nagyon lefelé ível, semmi újat nem találnak ki. Az iPhone 5 is csak egy feltupírozott 4S. Könyörgöm, hasonlítsa már össze a kedves cikkíró “szakember” az újításokat és a hardvert pl. egy Galaxy S4 és egy i5 között.

 17. Pepe - 2013.07.12. 08:57

  A profitabilitast dicséri mint legnagyobb érdemet… Ez gaz. Egy Apple fanatikus aki örül annak hogy öt háromszoros áron húztak le! Ha nem tűnt volna fel, a Google és a Microsoft is sokkal hatalmasabb cégek mint az Apple, meg ha nem is tudnak olyan pofátlan profitokkal dolgozni. A Google hatalmasat szakít minden “ingyenes” androidbol ugyanis hirdetésekből él, és ezek az eszközök folyamatosan megagyaznak ezek megjelentetésének. A Google nem csinált innovációt? Baromság. Maps ismerős? Apple elszúrta! Google Docs, Drive, stb. Rengeteg, nem sorolom. Olyan érzésem van hogy a “szerző” eleve elfogult és ettől semmit nem is lát tisztán. Én meg úgy látom hogy az Apple éppen most kezdi majmolni a leszólt cégeket: jött a 7″-és iPad, jön az olcsó színes iPhone. Teccik érteni. Nem az ilyen “savanyú a szőlő” tinikre osztják a jövő stratégiákat.

 18. ANDREW - 2014.03.03. 18:43

  szánalmas hozzászolások vannak…
  nem értem még mindig…
  én soha nem fikázom se a windows phonet,se az androidot.
  itt még is ennek a 2 platformnak a képviselői hergelik magukat.
  mindegyik platformot végigjártam,mégsem irritál más választása…
  komolyan mondom már értem miért élnek meg a pszichiáterek…
  az ilyen retardáltak miatt mint az itt fikázók.

  TISZTELET A KIVÉTELEKNEK!!!

Szólj hozzá Te is!