Brüsszel vizsgálja az Apple iPhone és iPad értékesítési gyakorlatát

KeleMan 2013.03.23. 21:21 Apple, iPhone 5 hozzászólás 626

Vizsgálat alá vette versenyjogi szempontból az Európai Bizottság az Apple iPhone és iPad értékesítési gyakorlatát – írta a Bloomberg üzleti hírügynökség. Az EB “vizsgálja a helyzetet és figyelemmel követi a piaci fejleményeket” – írta Antoine Colombani, a testület versenyjogi biztosának szóvivője a Bloomberg kérdésére e-mailben küldött válaszában. Formális panasz nem érkezett ugyan az ügyben, de “felhívták Brüsszel figyelmét” az Apple értékesítési gyakorlatára – írta a szóvivő.

“Közbe fogunk lépni mihelyt versenyellenes magatartásra utaló jeleket tapasztalunk” – tette hozzá.

A New York Times értesülése szerint Brüsszelt számos mobilszolgáltató társaság tájékoztatta az Apple-lel kötött forgalmazási szerződésének részleteiről. Az uniós vizsgálat kizárólag a francia mobilszolgáltatókra terjed ki, de a New York Times értesülése szerint más európai mobilszolgáltatók is érintve lehetnek az ügyben.

Az Orange mobilszolgáltató tulajdonosa a France Telecom SA, valamint Bouygues Telecom SA mobilszolgáltató elzárkózott az értesülés kommentálásától, az Iliad SA mobilszolgáltató pedig nem reagált a Bloomberg hírügynökség megkeresésére.

Az Apple, a világ legnagyobb tőkeértékű technológiai vállalta ellen már folytak vizsgálatok versenyellenes tevékenység miatt. Tavaly a kiadókkal kötött szerződés módosításával zárta le az Apple az ellene e-book árszabási ügyben indított versenyellenes eljárást. Egy hasonló eljárásnak pedig a brit iTunes zeneszám letöltési díjak csökkentésével vetett véget.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

5 hozzászólás

 1. Isanka - 2013.03.24. 02:14

  Jaaaaj! Ez a féltékenység!

 2. Zoty4 - 2013.03.24. 12:16

  Igazából ez egy olyan hír amiben nincs semmi információ, inkább csak egy “rossz reklám is reklám” :)

 3. Csoki - 2013.03.24. 18:11

  Inkább a Mobilszolgáltatókra figyelnének..! 2éves hűséget aláíratni, olcsó, olykor ingyen készülékekért? Mire lejár a szerződés addigra “Botos öregember” lesz a gépből ezen iparág területén a rohamos fejlődés miatt!! + addigra kifizeted a 2-3x-osát. Pl. iPad… Vedd meg a 3G-4G-át havi díjáért mikor nincs szükség rá álltalában! Mindehol van Wifi és az okosodat is csatlakoztathatod..! Úgy is van mobilinternet a hangkártyához rendelve. Nagytöbbségnek.

 4. tabisz - 2013.03.24. 20:56

  Nem tudom, hol veszett el a hir valodi tartalma, de ez csak a rosszindulatot tarzalmazza. Konkret reszletet arrol, hogy mi a vizsgalat targya, hol lehetseges versenyellenes reszlet az Apple ertekesitesi gyakorlataban, arrol egy arva betu sincs a cikkben.

  En sokkal inkabb vizsgalnam – es cenzuraznam – az ehhez hasonlo tenyeket nelkulozo, pusztan hangulatkeltest celzo bulvarhireket.

  • KeleMan - 2013.03.24. 21:08

   Jelezd az MTI-nek, ők közölték így!

Szólj hozzá Te is!