Megjelent Anne Frank naplója iPad készülékre

KeleMan 2013.01.28. 11:36 Apple, iPad 3 hozzászólás 695

A Penguin könyvkiadó kiadta Anne Frank naplójának iPad-alkalmazását, 65 évvel azután, hogy édesapja, Otto Frank könyvben közreadta a diáklány háború alatt írt jegyzeteit. A holokauszt áldozatainak emléknapjához időzítve közreadott új számítógépes alkalmazás a kiadó szándéka szerint teljes elmélyedést tesz lehetővé a felhasználónak a napló és megírásának körülményei megismerésében.

Az alkalmazásban egyebek mellett belelapozhatnak az érdeklődők az eredeti napló angol nyelvre fordított változatának fakszimile kiadásába. Felbukkan benne annak az amszterdami raktárépületnek a rekonstruált mása, ahol Anne Frank szüleivel bujkált a második világháború idején. Videofelvétel mutatja be a lány egyetlen ma is élő rokonát, Buddy Eliast, hallható benne Helena Bonham Carter, amint felolvasás a naplóból – olvasható a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadásában.

A szerkesztők azonban azt tanácsolják az Anne történetét egyáltalán nem ismerő olvasónak, hogy előbb inkább fejezzék be a napló elolvasását, mielőtt belemerülnének a számítógépes alkalmazásba. A zsidóüldözés elől szüleivel bujkáló Anne Frankot 1944-ben elfogták és az auschwitzi megsemmisítő táborba szállították, majd átkerült a bergen-belsenibe. Ott halt meg 1945 márciusában tífuszban.

Az ENSZ-közgyűlés 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává január 27-ét, az auschwitz-birkenaui haláltábor 1945-ös felszabadításának napját, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

Anne Frank (AppStore Link) Anne Frank
Fejlesztő: Penguin Books

Besorolás: 9+

Ár: 2 490 Ft Letöltés

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

  1. Ert - 2013.01.28. 14:31

    Ez egy igazán értékes hír. Remelem mese kategóriába teszik, fantasy, oda való.

  2. q - 2013.01.28. 21:50

    nem tudtam mi hiányzik. túlárazott könyv egy mára jócskán túllihegett témában.

  3. Cumi - 2013.01.29. 00:23

    Helyes! Az alkalmazás is és a hír is!

Szólj hozzá Te is!