Zorro Macsk: itt a legolcsóbb érintőképernyő Mac-re

NZsolt 2012.11.13. 14:24 Apple, Mac 2 hozzászólás 1 269

Az Apple rengeteg időt és pénzt ölt abba, hogy megpróbáljon érintőképernyőt fejleszteni a Mac-hez, ám 2010-ben Steve Jobs piros lapot mutatott, mert szerinte „ergonómiailag borzasztó” volt egy függőleges kijelzőhöz használni. „ Hamar elfáradsz, és hosszabb idő után a karod szinte le akar esni” – mondta. A cég inkább a vízszintes „pozícióba” fektetett energiát, így született meg a Multi Touch-os Magic Mouse, és a Magic Trackpad. A külső fejlesztők azonban nem adták fel a tervet, és ennek lett is eredménye.

Eddig is létezett a Mac-re függeszthető érintőpanel, például a Troll Touch, azonban a borsos, 800 dolláros ár miatt nem örvendett különösebb népszerűségnek. A 9to5Mac most kipróbálta a TMD által fejlesztett Zorror Macsk-t, ami már 199 dollártól beszerezhető. A készülékben nincs touchpad, az egész csupán egy infravörös érzékelőkkel felszerelt keret.

A tesztelés során kiderült, hogy nem is kell mindig a képernyőhöz hozzáérni, elég, ha az ujjunkat elhúzzuk a felület fölött. A Troll Touch-hoz hasonló kiegészítőkkel ellentétben a Zorro Macsk nem igényel hosszadalmas telepítést: csak rá kell csíptetni a Mac-re, az USB kábelt csatlakoztatni a bemenethez, majd körülbelül 15 másodperc telepítés után használható is. Az egyszerűbb mozdulatok, amik egy, vagy két ujjat igényelnek (nagyítás, scrollozás, ablakok bezárása stb.) nem jelentenek kihívást.

Azok a mozdulatok, amikhez már több ujj szükséges, nagyobb falatnak bizonyultak, valamit a kisebb ikonok használata (új ablak a böngészőben stb) is nehézkes. Ha követjük a készülékhez kapott útmutatót, akkor találunk benne javaslatokat a billentyűzet és az egér beállításaihoz. Ezután például megjelenik a virtuális billentyűzet a monitoron, ami többször bizonyult hasznosnak, de valahogy az érintőképernyő célját nem szentesíti igazán.

A Zorro Macsk-hez érkezik egy fémből készült „toll”, gumírozott véggel, ezzel könnyebb a kisebb ikonokra rábökni, mintha az ujjunkat használnánk. Bizonyos szituációkban a készülék remekül működik, a tesztben az Angry Birds-höz kiválóan alkalmas volt, illetve rajzolóprogramokhoz, de még a Google Earth-höz is sima használatot biztosított.

Azonban egyértelművé vált, hogy ez a megoldás csak alkalomadtán élvezhető igazán, a hétköznapi műveletek, mint az internet böngészése nem ehhez lett kitalálva, és élményben meg sem közelíti az iPad érintőképernyőjét. Viszont ha nem elvárás a gördülékeny böngészés, és ragaszkodunk ahhoz, hogy kvázi érintőképernyőt varázsoljunk a gépre, akkor a kétszáz dolláros befektetés megéri, különösen, ha gyerek is vannak a környezetünkben, mert az egyszerűbb játékokhoz kiváló.A Zorro Macsk jelenleg a 21,5 inches Mac-hez elérhető, több szín közül is válogathatunk, valamint mellékelnek hozzá egy műanyag képernyővédőt és egy fém tollat is.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

21 éves egyetemista, a technika messzebbi oldaláról. Kedveli az áram nélkül is működő dolgokat.

2 hozzászólás

  1. Domestos - 2012.11.13. 17:08

    Én érintőképernyős imacet Németországban láttam és használtam a BMW gyárban

  2. Norbi - 2013.05.13. 10:08

    …éééés a Wacom megcsinálta.

Szólj hozzá Te is!