Alkalmazások, mellyel nyomon tudjuk követni a Sandy hurrikánt

Helme 2012.10.29. 23:36 Apple, Programok 0 db 978

Az Egyesült Államok történetének legnagyobb kiterjedésű, több tízmillió embert érintő vihara lehet a Sandy hurrikán, amely a várakozások szerint ma este éri el a keleti partvidéket. Michael Bloomberg New York-i polgármester vasárnap 375 ezer ember kitelepítését rendelte el az elővigyázatossági intézkedések részeként: az illetőknek a metropolisz áradással fenyegetett részeiről kell távozniuk. Bár minket nem fenyeget ez a veszély, számos külföldi Apple hírportál újságíróit igen, így különféle tanácsokkal látják el az almás cég termékeit használó felhasználókat.

Barack Obama amerikai elnök, aki vasárnap felkereste a szövetségi katasztrófa-elhárítás (FEMA) főhadiszállását, felszólította az amerikaiakat, hogy vegyék komolyan a helyi és állami szintű hivatalos személyek utasításait. Figyelmeztetett rá, hogy a katasztrófa következményeinek elhárítása, így az áramszolgáltatás helyreállítása elhúzódhat.

Azon olvasóinknak, akik esetleg mégis ezen területen élnek, szeretnénk pár alkalmazást ajánlani, melyek segíthetnek a jelenség nyomon követésében  Azoknak is érdemes megnézniük, akiket érdekel a téma, s naprakészek szeretnének lenni a témában. Ha  az információk helyesek, akkor nagyjából hajnali egy óra magasságában fog tetőzni a vihar, mely már most hatalmas károkat okozott.

A legelső alkalmazás, amit érdemes megvásárolni az a Hurricane HD from Kitty Code, ugyanis ez nagyon részletes adatokat mutat minden hurrikánról. Az összes vihart feltérképezi az Atlanti-óceánon és a Csendes-óceánon egyaránt. Vihartérképet, erősséget, történelmi áttekintőt is tartalmaz. Aki inkább a radarképeket szeretné böngészni, az válassza a Base Velocity’s RadarScope-ot, ez megjelent Mac-re, illetve iPadre.

Szintén hasonló alkalmazás a Zipline mely a Mac-es asztalra pakolja az információkat, ezenkívül vészjelzést is küldd. Az iMap Weather Radio helyszín specifikus meteorológiai adatokat mondd folyamatosan, s ez is képes a riasztásra. A Hurricane Safety Checklist segít, ha tényleg elszabadul a pokol. Pontról-pontra elmondja, hogy mit kell tenned az életben maradáshoz.

Akik tényleg ezen a területen élnek, s nem otthon tartózkodnak, hanem az utcán filmeznek, azoknak kétségtelenül érdemes letölteni az ICE Lite alkalmazást, ahova fel tudnak tölteni minden személyes adatot. Így a mentősök egyből tudják, hogy ki az illető. Reméljük erre azért nem kerül sor.

A meteorológusok szerint a Sandy a ritka hibrid “szuperviharok” kategóriájába tartozik, amikor a kavargó trópusi légtömegek sarkköri áramlásokkal keverednek, aminek következtében özönvízszerű esőzés és erős havazás is várható. Szokatlan összetétele, valamint amiatt, hogy Halloween napján (október 31-én) is érezteti majd hatását, a hurrikánt Frankenstorm néven is emlegetik.

A viharzóna olyan nagyvárosokra terjedhet ki, mint Boston, New York, Washington, Baltimore és Philadelphia. A hurrikánerősségű  szelek a magtól számított 280 kilométer sugarú körben tombolnak, az ezt övező trópusi vihar átmérője pedig mintegy 1670 kilométer. A vihar ereje a várakozások szerint nem fokozódik, ám kiterjedése szélesedhet.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!