Steve Jobs szerette volna leginkább lecserélni a térképet

Helme 2012.10.09. 10:52 Steve Jobs 0 db 814

Az elmúlt három hétben többet írtunk az Apple térképszolgáltatásáról, mint az elmúlt három évben az integrált Google Maps-ről összesen. Egyszerűen nem lehet tudni, hogy mi járt a döntéshozók fejében, amikor zöld utat adtak a szoftver iOS6-ba való éles integrálásakor. Egyre több információ derül ki erről a nagyon érdekes szituációról: úgy tűnik, hogy maga Steve Jobs szorgalmazta a váltást.

A Bloomberg Businessweek értesülései szerint a fejlesztés még 2010-ben a lehető legnagyobb titokban indult meg. Jobs azért akarta megszakítani a kapcsolatot a Google-lel, mert addigra nagyon durván elmérgesedett a viszony. Egyfelől egyszerű lopásnak tartotta az Androidot, mely pont az innovatív és újszerű dolgokat nyúlta le az Apple-től, másrészről a térképnél a lehető legjobban be is tartottak az almás vállalatnak.

A Google nem engedélyezte a hangalapú navigációt, ráadásul az Apple plusz POI-kat sem rakhatott bele, így nem turbózhatta érdekes többletinformációkkal a beépült szolgáltatást. Éppen ezért volt annyira elengedhetetlen a saját, egyedi térkép. A Google pedig kezdett nagyon nagy előnyre szert tenni.

Míg a YouTube azért tűnt el, mert lejárt a licence, addig a Google Maps-nek még volt nagyjából egy év hátra. Éppen ezért kérdéses, hogy Tim Cookék, miért vállalták be ezt a rizikós lépést, amikor még majdnem 12 hónapjuk lett volna arra, hogy tovább fejlesszék. Hatalmas presztízsveszteség ez a vállalatnak.

Egyes elemzők úgy látják, hogy azért volt szükség már most a beépítésre, mert ennyi hibát csak a felhasználók segítségével tudnak kijavítani, a plusz hónapok pedig csak arra lettek volna jók, hogy a Google még jobban elhúzzon. Reménykedjünk abban, hogy a felhőalapú helymeghatározás tényleg jó választás volt.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!