A Google miatt kellett az Apple-nek saját térképet fejleszteni

KeleMan 2012.09.26. 16:19 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 1 896

Mindössze egy hete jelent meg az új iOS 6 mobiloperációs rendszer, melyet már több, mint 100 millió eszközre frissítettek. Egyetlen nagy hátránya azonba van a több apró hiba mellett. Ez pedig a térkép. Az Apple még a 2012-es WWDC konferencia megnyitóján bejelentette, hogy kidobja a kukába a Google megoldását és saját térképalkalmazást fejleszt. Ez volt az első hivatalos bemutató az Apple részéről a térképpel kapcsolatban, bár a szálak sokkal régebbre nyúlnak vissza.

Az Apple több nagy térképfejlesztő céget is vásárolt az elmúlt esztendőkben, így lehetett sejteni, hogy egy saját megoldással készülnek a cupertinóiak, de a felhasználók mégis sokkal többre számítottak. A térkép egyszerűen nem jó. Az Apple az elmúlt napokban közleményt is kiadott, miszerint folyamatosan fejlesztik a térképalkalmazásukat.

Az ügyfelek világszerte frissítettek az iOS6-ra, így több mint 200 új funkció aktiválódott. Ezek között van az Apple térképe is, mely az első ilyen szolgáltatásunk. Izgatottan várjuk, hogy a beépített új, innovatív funkciók, hogyan fogják kiszolgálni az igényeket. Ilyen például a Flyover, a hangsegítéses navigáció, illetve a Siri integráció. Elindítottuk az új térkép szolgáltatást, mert tudjuk, hogy ez jelentős kezdeményezés, de még csak most kezdődött el. A Maps felhő alapú megoldás, így minél több ember használja, idővel annál jobb lesz. Nagyra értékeljük az összes felhasználói visszajelzést. Keményen dolgozunk azért, hogy a felhasználói élmény még jobb legyen.

Egyes pletykák szerint az Apple még a Google Maps csapatából is át kíván csábítani régebbi fejlesztőket, hogy minél hamarabb tökéletesíthesse a saját térképszolgáltatását.

De egyáltalán miért volt minderre szükség? Miért döntött vajon úgy az Apple, hogy megválik a Google térképszolgáltatásától? Attól a szolgáltatástól, amire a 2007-es legelső iPhone bemutatáskor alapozta a sikerét az Apple. Hiszen bár hiába jött az Android, azt azért el kell ismerni, hogy az iPhone a GMail, Google Maps és YouTube párossal 5 évvel ezelőtt büntetett. De ehhez kellett a Google segítsége is anno.

Mi változott azóta? Sokminden. Az Apple iOS eszközei példátlan sikereket könyvelhettek el az elmúlt években. Megteremtettek egy olyan piacot, ami azok megjelenése előtt nem létezett. Az eddigi nagy cégek sorra elbuktak, vagy még mindig vegetálnak, miközben próbálnak talpra állni. Az iPhone valóban 5 évvel megelőzte a korát, és teljesen átrendezte a mobilpiacot.

És az Apple olyan piacot szeretne, ahol ők diktálnak. Pénzük van hozzá, jó ötleteik szintén vannak, korszakalkotó termékeket is készítenek, de valahogy utána mindig úgy érzi az ember, hogy többet is várhatnánk, de mégis mintha stagnálnának. A jó munkához persze idő kell. Anno a Google Maps is így kezdte, és tisztán látszik, hogy az Apple számára is hatalmas falat a térképszolgáltatás elkészítése, mindezt úgy, hogy a felhasználók is elégedettek legyenek.

Az egész világ digitális felépítése óriási kihívás, de az Apple szereti a kihívásokat. Diktálni is szeret és nem kívánja elengedni a gyeplőt. Az Androidos telefonok megjelenésével viszont a legnagyobb ellenséget kapta az Apple a nyakába. Az Android azonban a Google rendszere. Az Apple pedig nem kíván közösködni, ahogy a Google számára sem cél, hogy ami Androidon elérhető, azt iOS rendszerre is elkészítse. A 2009-es években is felmerült már, hogy az Apple saját “Turn by Turn” rendszert szeretett volna építeni, mindezt úgy, hogy a saját felhasználóit a saját alkalmazásaik felé terelik.

A Google megoldásainál azonban a legtöbb esetben integrálva van a Google+ szolgáltatása is. És ezt az Apple nem nézte jó szemmel, nem szeretnék erősíteni a konkurenciát úgy, hogy ők a Twitter és Facebook felé fordultak. Aztán persze ott vannak a külső, harmadik fél által fejlesztett alkalmazások is. Bár az AppStore áruházban sorra tűntek fel a navigációs rendszerek és szoftverek, ezeket az Apple kelletlenül ugyan, de engedélyezte, hiszen nekik is van ebből bevételük, valamint akkor még nem volt más alternatívájuk.

A Google viszont nem engedte volna, hogy a Google Maps szolgáltatásba navigációs rendszert integráljanak az Apple szakemberei. Annál is inkább, mivel a Google is dolgozik hasonló rendszeren az Androidos eszközökre. A Google pedig nem hagyta szó nélkül, hogy plusz információkkal legyen ellátva a saját térképe. Állításuk szerint a saját térképükön csak olyan információk jelenhetnek meg, amit ők fejlesztenek, ez pedig az Apple vezetőinek a szemét szúrta.

Úgy tudjuk, hogy az Apple már az iOS 5-ben tervezte a navigációs rendszer megalkotását, de a Google API-ra vonatkozó licencmegállapodások ezt nem tették lehetővé. Az Apple pedig döntött. Szerintünk jól, mindenesetre valóban el kell teljen majd 1-2 év ahhoz, hogy valóban kiforrja magát a rendszer. Mindenesetre egy korszak lezárult! Viszlát Google!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

  1. marpad - 2012.09.26. 17:15

    Egyáltalán nem viszlát Google! Ott a Youtube, ott a Gmail, ott Chrome, ott a Currents. Ezek fontosak a Google számára, hiszen hatalmas felhasználói tábora van iOS platformon mindegyiknek (és jó sok bevételt is termel)! Nem fogja ezt eldobni a Google… Idő kérdése és lesz Google Maps app is turn-by-turn navigációval is. Ezt most írásba adom. Mivel a térkép is nagy bevétel a Google-nek.

    Szerintem az Apple rosszul döntött. Később kellett volna kitenni a GTérkép szűrét. Kifejleszteni a térképet házon belül élvezhető és használható szintre, és bumm! “Works like magic” + wow faktor! Elhibázott lépés, hatalmas baki…

    • strucc007 - 2012.09.26. 21:26

      Szerintem is elhibázott lépés volt, vagy hamarabb kellett volna kezdeni a fejlesztést, vagy később bevezetni.

Szólj hozzá Te is!