Automatikus némítás: ismét meredek szabadalmat szerzett az Apple

Helme 2012.09.01. 16:16 Apple, Egyéb 7 hozzászólás 2 105

A moziban az egyik legkellemetlenebb szituáció, amikor a film legizgalmasabb részénél csörög valakinek a telefonja. Pedig többször, kis szpotokban szokták még a reklámidőben kérni: némítsuk le a készülékeinket, hogy másokat ne zavarjunk. Persze ezt nagyon kevesen veszik figyelembe. Erre szerzett megoldást az Apple. Az amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatalnál jegyeztettek be egy olyan szabadalmat, melynek segítségével az iPhone készülékek automatikusan váltanak néma üzemmódba, ha belépünk egy adott zónába.

A rendszer lényege, hogy a telefon képes lesz figyelni a helyszíneket GPS, cellainformáció és Wi-Fi jelek alapján. Ha egy olyan mezőbe kerülünk, ahol előre beállították a némítás funkciót, az iPhone önmagát fogja szabályozni. Ez nagyon jól fog jönni mozikban, színházakban, előadásokon, illetve iskolákban. Ráadásul ismételten egy cool funkcióval tudják felruházni az elkövetkezendőkben az Apple telefonjait. Az alábbi képen látható a működési elv.

Jelen pillanatban azonban nem vagyunk abban biztosak, hogyan is fog tökéletesen szuperálni. A GPS modul a telefonoknál nagyjából jó esetben 3-5 méteres pontossággal tudja meghatározni a helyzetünket, míg a cellainformációk már tornyokhoz vannak kötve, így képesek 300-500 métert is tévedni. A legjobb megoldás a Wi-Fi, melynek a hatótávját a vevőegység szabályozza, így ez lehet az igazi aduász. A három kombinációja pedig tényleg elég pontos határokat adhat, ha sikerül szépen összehangolni őket.

A szabadalom szoftveres megoldás, így kérdéses mikor, s mely modellekben kívánják felhasználni ezt, azonban több mint valószínű, hogy az iOS6 még nem fog ezzel a funkcióval rendelkezni. Ráadásul kérdéses lesz a népszerűsége, hiszen a folyamatos pozicionálás miatt még kevesebbet fog bírni az amúgy sem masszív akkumulátor.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

7 hozzászólás

 1. Dominik - 2012.09.01. 16:22

  Ez mind szép, meg jó, meg minden, de könyörgöm: ott van az a TÖMÉNYTELEN mennyiségű pénz, nem igaz, hogy nem tudják azt valamilyen forradalmi akkumlátor technológiára fordítani…nevetséges az, hogy kissebbítik az alkatrészeket, amivel aprócska helyet nyernek az akksinak, de ez is csak egy darabig megy, nem beszélve arról, hogy sajnos (vagy szerencsére) már vészesen fogy a lítium a Földön…Nem tudom felfogni, hogy miért nem tudták ezt eddig megoldani..-.-

 2. OCSI - 2012.09.01. 16:38

  Ez csak akkor lesz jó, ha mi tudjuk ezt funkciót be illetve kikapcsolni, mert egyébként szerintem nem jó.

 3. Laci1008 - 2012.09.01. 16:51

  Ez nagyon jó ötlet , de mi van akkor ha telefon készenlétes idegsebész vagyok. A telefonom így nem tud jelezni, hogy mennem kell. Remélem, hogy kikapcsolható lesz.

 4. fbk - 2012.09.01. 17:01

  foglya? elírtad

  Amúgy 4 éve a P1i-men már volt erre program, beértem az egyetemre és néma lett.

  • Apples - 2012.09.02. 17:44

   Csak azt nem védette le senki se . Nem mindenki engedheti meg magának, hogy minden apró ötletet levedesse.

 5. KeleMan - 2012.09.01. 17:21

  Például ezért is jó lesz, nem fordulhatnak elő végre ilyenek. Kicsit beégette a művész úr a nézőt… :)

 6. Zoooo,m - 2012.09.02. 01:23

  Azert szerintem jol lereagalta ahelyzetet xdd

Szólj hozzá Te is!