Minden amit tudnod kell a következő generációs iPhone készülékről!

KeleMan 2012.08.28. 19:03 Apple, iPhone 16 hozzászólás 3 695

Ha minden jól megy, az Apple pár napon belül bejelentheti a szeptember 12-i keynoteját, melyen minden bizonnyal végre leleplezésre kerül majd az új iPhone készülék. Várhatóan az iPhone 4 készüléket követő iPhone 4S rókabőr a feledés homályába fog merülni és egy új, minden szempontból átalakított, új dizájnnal ellátott készüléket prezentál majd Tim Cook.

De vajon milyen lesz az új iPhone? Összeszedtük Nektek, amit eddig lehet tudni vagy sejteni a következő generációs titánról!

Kinézet

Ez lesz az első alkalom, hogy öt generáció után az új iPhone már nem 3,5″-es, hanem 4″-es kijelzőt fog kapni. A készülék felbontása várhatóan az eddigi 640×960-ról (iPhone 4/4S) 640×1136-ra fog növekedni, mellyel az oldalarányok is megváltoznak 3:2-ről 16:9-re. Az új iPhone várhatóan lényegesen vékonyabb lesz elődeinél, köszönhetően az “in-cell” alapú megjelenítőnek.

A készülék hátodalának borítása várhatóan szálcsiszolt alumíniumból fog majd készülni, melyet a készülék alján és tetején üveg vagy műanyag rész fog megtörni. Az előlap szinte biztosan most is üveg lesz. Fontos még megjegyezni, hogy a fülhallgató bemenet az eddigiekkel ellentétben a készülék tetejéről, a készülék aljára kerül majd.

4G/LTE

Ahogy az új iPad készüléknél is, az új iPhone okostelefonnál is szinte biztosan megjelenik majd a 4G/LTE hálózatok támogatása. Az egyedüli kérdés már csak az, hogy vajon mely hálózatokat fogja majd támogatni az eszköz. Az új iPad esetében ugyanis problémát jelentett, hogy az Apple csupán az USA és Kanada egyes hálózatait támogatta, mely később komoly gondot jelentett az almásoknak. Egy biztos! Az Apple nem fogja még egyszer elkövetni ezt a hibát.

Processzor

Az iPhone 4S készülékben debütált az A5-ös processzor, majd az új iPad készülékben az A5X-es központi mag. Lehetett hallani, hogy az Apple már dolgozik az új A6-os CPU-n, de erről még semmi biztosat nem lehet tudni. Ha mégis az új A6-os egység lesz a rendszer lelke, akkor szinte biztosan 4 magos rendszert üdvözölhetünk majd az új készülékben. A legkézenfekvőbb megoldás az Apple-től azonban egy A5X processzor továbbfejlesztett változata lenne.

Új dokk csatlakozó

Már sokszor beszéltünk róla, időközben fényképen is láttuk. Az Apple ebben az évben szinte biztosan lecseréli a közel egy évtizede használatos 30 tűs töltőcsatlakozót egy új változatra, melynek mindkét oldalán 8-8 tű szerepel majd. A kialakítása azonban szimmetrikus, így bárhogyan belehejezhetjük a készülékbe. Önmagában nagyon jó ötlet, a problémája ennek csupán annyi, hogy az összes kiegészítőnket le kell majd cseréljük. Persze az Apple erre is biztosan felkészült és várhatóan kiad majd egy 9,99$-os áron megvásárolható átalakítót is.

Kamera

A kamera az, amiről szinte semmilyen pletykát nem lehetett hallani az elmúlt időszakban. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy az Apple ezt minden évben finomítja, valamint emeli a megapixelek számát. A csúcs eddig a Sony kameramodulja volt az iPhone 4S készülékben, mely 8MPx felbontású képeket készített és beépített képstabilizátorral is rendelkezett a rázkódásvédelem ellen. Nem valószínű, hogy az Apple ezt nagyon fejlesztené, hiszen it a 8MPx is bőven elég, és ezáltal költséget is tudna csökkenteni, de mégis sokan reménykednek egy 10 MPx-es modulban.

Háttértár

Az iPhone 4S volt az első készülék az Apple okostelefonjai közül, amely már csak 16GB, 32GB és 64GB-os kiszerelésben érkezett. Talán kiadhat egy új 128GB-os változatot is, ezzel viszont megszűnne a 16GB-os modell, ami nem lenne ésszerű. Az iPhone készülékbe nem valószínű tehát, hogy viszont látunk 128GB-os változatot. (Megjegyzem a tárhelybővítésre és legalább 128GB-os háttértárra sokkal inkább az iPad készülékekben lenne szükség.)

Nano SIM kártya

Az első három iPhone készüléknél a 2FF-es, azaz a normál méretű előfizetői azonosítókat használta az Apple, majd 2010-ben, az iPhone 4 készüléknél jött a nagy bumm és berobbant a köztudatba a lényegesen kisebb, 3FF-es kártya melyet Micro SIM-nek nevezünk. A hatodik generációs iPhone telefonnál az Apple ezt úgy tűnik újra meg fogja változtatni és még inkább miniatürizálja majd a részegységeket. Ennek következtében az új iPhone készülékben szinte biztosra vesszük, hogy már a 4FF-es, úgynevezett Nano SIM kártya fog elhelyezkedni, az előfizetők legnagyobb örömére.

Az egyedüli nagy kérdés az, hogy mi lesz az új iPhone készülék neve? Ti sejtitek már a választ?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

16 hozzászólás

 1. Rika - 2012.08.28. 19:10

  Miért jó, ha a fülhallgató csatlakozója le kerül? Erre egy észszerű értelmes választ várok…Mert nekem így nem egyértelmű..Elgondolkodtatott,hogy vajon miért kerül át fentről lentre..

 2. KeleMan - 2012.08.28. 19:19

  1. Vedd az iPhone-t a kezedbe, mintha telefonálnál.
  2. Majd ezzel a mozdulattal tedd a farzsebedbe!
  3. Figyeld meg, hogy a mozdulatod közben a telefon fejjel lefelé fog fordulni, azza a fülhallgató jack alulra kerül.
  4. Megtörik a vezeték.
  5. Ha pl. futásnál, kocogásnál, városban járva viszont zenét hallgatnál elég csak felülről bedugni, hiszen az a telefon alján lesz.
  6. Nem törik meg a vezeték.
  7. Ha így ki akarod venni telefonáláshoz, akkor a fülhallgató nem felülről fog kikandikálni, hanem alulról.
  8. Próbáljátok ki! Én ezt vártam, mert engem már nagyon zavart és a férfiak főleg farzsebben hordják a telefont.

  +1: Lehet, hogy fent kellett a hely… :D

  • Rika - 2012.08.28. 19:27

   Hát így már érthető :D

  • Apples - 2012.08.28. 20:08

   Teljesen egyetértek! + nem volt még olyan helyzetetek, hogy egyszerre toltottetek és fülest is hasznaltatok / vagy utoban aux-ot? Na az most igazi sündisznó :)

  • Qpack - 2012.08.28. 22:11

   Ráadásul, amikor nincsen bedugva a fülhallgató, akkor hajlamos a teló arra, hogy egy kis zsebpiszkot is összeszedjen 3,5 jacken keresztül.

 3. James - 2012.08.28. 19:28

  És nem ázik be ha telefonálsz esőben :D
  Én sztereó bt fülest használok, így csak az érdekel, hogy nem kell a beázástól félnem ami nekem +1 piros pont
  De reménykedek benne, hogy a 16-os kivitelt szanálják és a 32-es lesz a legkisebb
  Nekik pár dollár a felár, így lehetne jófej, hogy olcsóbbítja a 32-est végre, ha már jött 1 milliárd extra bevétel :D
  Kamerára és a procira leszek kíváncsi és hogy mennyire I4-re fog hajazni majd a telefon, vagy végre lesz kis külső kinézet váltás megint
  Nomeg a Vodás ár lesz nagyon érdekes és hogy mennyiért tudom eladni az i4-et és át tudok-e szállni majd jó áron a kövi iphone ba

 4. Anonim - 2012.08.28. 20:51

  Keleman, neked megérett az iPhone 4-ed a váltásra? Váltasz? És ha igen akkor csak azért mert épp itt az ideje vagy van amiért kifejezetten lecserélnéd már?:)

  • Anonim - 2012.08.28. 20:52

   + még annyit hogy Magyarországon lesz valami előrendelés féle? Vagy foglaló:D, nem akarok novemberig várni mire a T-mobile rájön hogy keveset rendelt. ( hacsak nem limitált)

 5. gaben - 2012.08.28. 22:16

  Hali.
  én rendszeresen teszem farzsebbe és első zsebbe, zakó különböző zsebeibe a telefont, de akár be van dugva a fülhalgató akár nincs én mindig úgy teszem el, hogy a teteje felfele van.

  Engem sokkal inkább az a kérdés érdekel, hogy a dokkcsatlakozót hogyan lehet majd mindkét irányba bedugni? ha fordítva dugod be nem ugyan oda fognak kerülni az érintkezők, vagy valójában csak 8érintkezőt használ az új csatlakozó?

 6. Veto - 2012.08.28. 22:17

  Én meg azt nem értem, hogy kit érdekel, hogy milyen SIM kártya lesz az új készülékben?
  “az előfizetők legnagyobb örömére”…
  A SIM kártyámat akkor láttam utoljára, amikor a régi iPhonomból átraktam az újba, azóta meg kb. annyira érdekel, hogy mekkora…

  Vagy most ez annak érdekes, aki cserélgeti egyik telefonból a másikba?
  (ennek is biztos lesz majd olyan kis műanyag kerete, mint a microSIMnek, amivel használható lesz a normál SIM foglalatban (…vagy nem)
  Vagy amiatt fontos, hogy be kell menni az ügyfélszolgálatra ingyenes SIM kártya cserére?

  Szóval, miért szempont ez?

 7. Puhi - 2012.08.29. 11:37

  “belehejezhetjük”
  Kijavítod?
  Köszi! :)

 8. Patrik - 2012.08.29. 15:55

  Nekem a hátulja egyáltalán nem tetszik :S

 9. Peti - 2012.08.29. 15:55

  Én mar csak az árára lenenek kíváncsi !?

 10. Nándi :D - 2012.08.29. 16:19

  szerintem meg kaphatja vagy azt a nevet , hogy :
  “New iPhone”

  vagy az hogy : iPhone 5

 11. Barney - 2012.08.29. 19:17

  Én is váltok i4-ről majd ha kijön az iOS6-ra az első untethered jb!
  Sajnos az új OS megint nem hozza azt amit kéne!
  Még mindig olyan funkciók hiányoznak belőle amik
  benne vannak egy alsókategóriás pl.androidos telóban és nagyban megkönnyítik a használatot.
  Ezeket a jóságokat meg nagyon könnyű ám megszokni:DDDD
  Persze semmi pénzért nem váltanék androidra vagy bármi másra!
  Addig is marad a jó öreg i4es!

 12. KayAdam - 2012.08.30. 11:54

  Szeretem az ilyen című cikkeket: mindennap olvasom többek közt ezt oldalt is, bár számomra vicces mikor már biztosra mondják a bizonytalant ha csak valaki nem járt még a cikk szerkeztői közül személyesen Cupertinoban vagy nem folytatott személyes négyszemközti beszélgetést Jonathan Ive formatervezővel! :D

  Mindenféle rosszindulatot félretéve írtam ezt csak úgy gondolom a hitelességet nem légből kapott ötletekből építik fel..

Szólj hozzá Te is!