Kötelezővé teszik két belgiumi iskolában az iPadek használatát

KeleMan 2012.08.26. 16:39 Apple, iPad 3 hozzászólás 1 180

Kötelezően előírták két belgiumi iskola diákjainak az iPad táblagép beszerzését az új tanév kezdetére, annak ellenére, hogy a tanfelügyelőség ellenezte a tervet, és egyes szülők is tiltakoztak. Belgium flandriai partvidékén a Blankenberge településen lévő Saint-Pierre kollégium és a hozzá kapcsolódó Saint-Joseph kereskedelmi iskola összesen 710, 12-19 éves növendékére vonatkozik az intézkedés.

Az igazgatóság márciusban jelentette be az “iPad az iskolában” programot és ekkor kötelezte arra a diákokat, hogy az új iskolaév őszi kezdetére szerezzék be az amerikai Apple cég által gyártott sokoldalú elektronikai eszközt. Az iskolák több lehetőséget kínáltak fel tanulóiknak: azok, akik már rendelkeznek egy iPad készülékkel, bevihetik azt az órákra, a többiek 465 euróért vásárolhatnak egy iPad3-as típust, illetve 160 euróért bérelhetnek egyet a tanév időtartamára. Az igazgatóság szerint a többletköltségeket részben ellensúlyozni fogják a megtakarítások, hiszen kevesebb fénymásolatra és tankönyvre, számológépre, atlaszra, stb. lesz szükség.

A De Standaard című lap jelentése szerint mindazonáltal pár szülő tiltakozást nyújtott be a flamand oktatási minisztériumhoz (Belgiumban a közoktatás a tartományok illetékességi körébe tartozik), amely helyt is adott panaszuknak. Az iskolák igazgatósága azonban megfellebbezte a hatóság döntését és egyelőre folytatja az előkészületeket.

“Várjuk a minisztérium döntését, amely feltehetőleg az iskolaév kezdete után születik majd meg. A projekt már annyira előrehaladott állapotban van, hogy lehetetlen visszakoznunk” – mondta a lapnak Nicole Vancoillie, az egyik iskolai illetékes, aki szerint legrosszabb esetben is csak pénzbírság vár az intézményre eljárási hiba címén.

A táblagépek használata több országban is terjedőben van, különösen Ázsiában népszerűek. Dél-Korea és Szingapúr egyes iskoláiból az iPad és társai teljesen kiszorították a tankönyveket és a füzeteket.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

 1. Qpack - 2012.08.26. 18:31

  Ez még egyszer nagyon-nagyot fog bukni, úgy érzem. Ha még valami speciális intézmény, vagy magániskola lenne, ahol a gazdagok purdéi tanulnak, de itt… Nem mondom, hogy szegénység van náluk, de egy ilyet elrendelni….

  Másrészről ott vannak a kifogások, vagy csak szimpla problémák, hogy nekem lemerült az iPad-em, nekem meg ellopták, nekem meg…(lehet, hogy erőltetett, de megeshet)

  A diákok élete teljesen azon a táblán fog függeni, egész iskolaidőben azt basztatják, legjobb esetben könyvként használják, mert ez lenne az elsődleges szerepe, legrosszabb esetben, pedig ott van az, hogy leszarja mit csinál a tanár, ő pedig Facebookozni fog, meg játszani. Nem iskolaidőben, amikor otthon van és tanulnia kéne, akkor is a padon fog matatni, ráadásul túl nagy a kísértés, egyszerűbb megnyitni a játékot, Facebookot, Twittert, egyéb más programot, mint tanulni rajta. Nap 24 órájából ki tudja mennyi időt fog vele és nélküle eltölteni.

  Persze biztos van sok előnye ebben az amúgy is kütyü-függő világban, de szerintem több a hátrány, mint az előny.

  “A projekt már annyira előrehaladott állapotban van, hogy lehetetlen visszakoznunk”
  “Nincsen lehetetlen, csak tehetetlen”
  Talán előbb szavazást kellett volna tartani, hogy egyáltalán hány %-ban támogatják az ötletet, nem csak úgy belevágni, lesz ami lesz alapon.

  • Qpack - 2012.08.26. 18:48

   *nagyon nagyot

   Bocs a helyesírási hibákért, de ez pl. nagyon bökte a szemem.

 2. Belga - 2012.10.04. 20:24

  Itt mások a körülmények….én kint èlek, a havi minimál bérből simán tudsz venni magadnak egy új iPadot…

Szólj hozzá Te is!