Eladhatják az Electronic Arts játékkiadót

Helme 2012.08.18. 13:07 Apple, Pletykák 0 db 556

Az amerikai piacot sokkolta a hír, hogy az egyik legnagyobb játékkiadót akár el is adhatják befektetőknek. A New York Post – melynek információit azért nem lehet teljesen készpénznek venni – szellőztette meg, hogy az EA saját eladási lehetőségeit vizsgálja. Mivel az Electronic Arts igen ismert és népszerű vállalat, így több lehetséges partner kopogtatott az ajtón, akik szívesen vinnék magukkal az egész céget.

A New York Post szerint a KKR és Providence Equity Partners érdeklődött komolyabban, s valószínűleg az utóbbi befektető lesz a nyerő, hiszen a Bethesdában már rendelkeznek tulajdonrésszel, ez a fúzió pedig erősítené őket a játékiparban. Az eladás oka az lehet, hogy EA árfolyama kritikus szint alatt, 13,09 dolláron stagnál, – bár a hír hatására már 14 dollárért kereskedtek vele – ami katasztrofális.

Az Electronic Arts csak abban az esetben eladó, ha a jövendőbeli vásároló minimum 20 dollárt fizet részvényenként, ami még így sem mondható valami eget rengető összegnek. Az EA a gazdasági válság hatására kezdett lejtmenetbe kapcsolni, ugyanis az emberek nem lettek hajlandóak tízezreket kiadni a játékokért, inkább lemondtak az élményről, vagy az internetről letöltötték a produktumokat.

Ráadásul a vállalat új üzletpolitikáját sem tudták többen elfogadni: a teljes árú játékoknál rengeteg opciót korlátoztak, amiért külön kellett fizetni, így további pénzeket húztak le a felhasználókról. Ezt még tetézte: nem igazán sikerült megérteniük, hogy a közösségi játékokat és az iPhone, iPad platformokra készült alkotásokat kevesebb sikerrel tudják értékesíteni, ha 4-5 eurót kérnek el értük. Persze ehhez hozzátartozik, hogy az EA Mobile nagyon sokáig nem vett tudomást az Apple kezdődő térhódításáról, így eme piacra későn csatlakozott be.

Egyelőre kérdéses, hogy mennyire kacsa a hír, de Michael Pacther úgy tartja: ennek hatására az EA részvények ára a következő 12 hónapban a duplájára fog emelkedni. Így lehet, ismételten tökéletes médiahack áldozatai vagyunk.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!