A Google 22,5 millió dollárt fizet, amiért kijátszotta Apple Safari böngészőjét

KeleMan 2012.08.10. 19:12 Apple, Egyéb 0 db 713

A Google beleegyezett abba, hogy 22,5 millió dollárt fizessen, amiért állítólag kijátszotta az Apple Safari böngészőjének adatvédelmi beállításait – közölte csütörtökön az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC).

Az FTC eddigi gyakorlata során még sohasem szabott ki ekkora bírságot, a Google ugyanakkor nem ismerte el felelősségét. A kifizetendő összeg eltörpül a cégnek a második negyedévben jelentett, 12,21 milliárd dolláros bevétele mellett.

A csütörtökön bejelentett megállapodással lezárult az a vizsgálat, amelyet a bizottság indított a Google ellen. A világ legnagyobb internetes keresőjét üzemeltető cégét azzal vádolták meg, hogy “cookie”-k segítségével nyomon követte a Safari böngészőt használó iPad- és iPhone-felhasználókat, holott azok a beállításaikkal ezt meg kívánták akadályozni.

Az internetes keresőcég az adatvédelmi beállítások megkerülésével megszegte az FTC-nek a felhasználók hozzájárulását előíró rendeletét, amelyet a bizottság 2011-ben hozott meg a Google azóta megszűnt közösségi hálózatával, a Buzz-zal kapcsolatban.

A Google és a Facebook – a világ legnagyobb közösségi portálja – tavaly beleegyezett abba, hogy két évtizeden át auditálhassák, megsértik-e a fogyasztók adatvédelmi beállításait. Erről az után döntöttek, hogy FTC megállapította: mindkét cég ezek kijátszására törekszik.

A Google ellen mind az FTC, mind az Európai Unió hatóságai trösztellenes vizsgálatot folytnak, mert a céget azzal vádolták meg, hogy manipulálja a keresési eredményeket, és azokban a saját termékeit részesíti előnyben.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!