Érintőkijelzős hátlapot kaphat az új iPhone készülék?

KeleMan 2012.08.06. 19:59 Apple, iPhone 15 hozzászólás 2 880

Előre szólok, hogy a címben említett dolog nem pletyka, mivel csupán egy teóriaként merült fel az alábbi elképzelés, így kéretik így kezelni a bejegyzést. Egy Londonban élő kedves ismerősöm, St0ne – aki régóta rendszeres iPhoneHungary olvasó – keresett meg ma az egyik ötletével kapcsolatban. Dávid elmesélte, hogy a teóriája szerint az Apple mivel is tudná feldobni az új, hatodik generációs mobilt.

Ugye az köztudott, hogy Steve Jobs anno azt mondta, hogy nem kell nagyobb telefon, hiszen a 3,5″-es kijelző mérete bőven elegendő, valamint így kényelmesen lehet egy kézzel is kezelni azt, hiszen az ujjunk a megjelenítő minden részére elér. Aki nagyobbat készít, az meg “nemnormális”. Aztán persze jött az iPad, de nyilván azt másfajta felhasználásra tervezték.

A pletykák, a kikerült előlap és videós beszámolók utána azonban szinte 99%-ra biztosan mondható, hogy az új almamobil 4″-es kijelzőt fog majd kapni, mellyel 16:9 arányos lesz a megjelenítő oldalaránya. Dávid időközben használt egy Samsung Galaxy SIII-as telefont is és végig attól félt, hogy el fogja ejteni, az ő meglátása szerint sem volt kényelmes a hatalmas telefonnal játszadozni.

Dávid még kipróbált egy Sony PSP Vita kézi konzolt is nemrég, és ekkor jött benne a felismerés. Mi van akkor, ha az Apple azért készíti két különböző anyagból a hátlapi borítást, mert a készülék hátoldala érintőfelületet kap majd. Szerinte a Vitánál ez nagyon jól bevált és hatalmas élmény így irányítani a játékokat. Mi van akkor ha az Apple a 4″-es új kijelző mellett ezzel fog durrantani igazán? Hiszen ezáltal ugyanúgy lehetne scrollozni és irányítani a telefont.

Én a magam részéről elég erős feltételezésnek tartom mindezt, de jobban végiggondolva egyáltalán nem elképzelhetetlen az. Igaz ebben az esetben, hasonlóan, ahogy az újabb MacBook gépeknél beépített Trackpadben, vagy a különálló kiegészítőként megvásárolható Magic Trackpadben is egy vékony üvegborítást kellene kapjon a hátlap.

Ti mit gondoltok Dávid ötletéről, nagyon merészek az elképzelései?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

15 hozzászólás

 1. Dominik - 2012.08.06. 20:21

  Ez eszméletlenül jó ötlet, nagyot néznék, ha végül tényleg ezzel küldené padlóra a többi gyártót az Apple…de hogyan menne a görgetés..? Ennek a gyakorlati részét nem igazán értem, illetve mi lenne az előny szerintetek?

 2. adamn - 2012.08.06. 22:19

  Uhh, ez adná.
  Amúgy bennem már felmerült akkor a gonolat, amikor kijöttek ezek a képek a hátlapról. Hogy esetleg lehet, hogy ezért van elválasztva, s különböző anyagokból összerakva.

 3. Kmg42 - 2012.08.06. 23:15

  Itsz Öméézing! Zseniális ötlet!.. lenne.
  Így az iPhone úgy tudná kompenzálni a relatíve kis kijelzőjét hogy nem kellene az ujjunkkal kitakarni belőle. Teljesen más élményt nyújtana a böngészés. Hiszen technológiailag ez a rendszer már kiforrta magát és a telefon hátlapja a logót és kamerát nem tekintve kihasználatlan felület. A kérdés hogy van e rá hely? Biztosan nem tudnák belepréselni az amúgy is vékonyka telefonba. :-(

 4. frics.a - 2012.08.07. 00:55

  Azért nem lesz, mert már van a PSP-ben, tehát már nem lenne innovatív. Pedig jó lenne, de biztos nem lesz. :(

  • Viktor - 2012.08.07. 10:30

   A Notification Center is milyen innovatív volt az 5-ben, pedig ott figyelt már az androidban ezer éve. És milyen innovatív lesz a 4″-os kijelző is…

 5. iMike - 2012.08.07. 14:03

  Hogyan tapiznám a hátoldalát, ha ott fognám a telefont? Kihasználatlan funkció lenne szerintem…

 6. a.sebi - 2012.08.07. 14:57

  Azert mert van a psp vitaban az nem jelenti azt hogy az apple nem fogja hasznalni…max kitilja a pspt az usabol….fasz egy cég….

  • Dominik - 2012.08.07. 16:19

   akkor elvagy tévedve barátom, ez egy APPLE lap, így nem illik közönséges szavakkal illetni az Almát, kis eséllyel ezt TE is belátod, úgyhogy disztingváld magadat, ez a minimum!

 7. puma - 2012.08.07. 16:45

  csak ezt a ronda szöveget vegyék le a telefon hátoldaláról, rohadtul csúfítja szerintem az összképet. a hátsó érintő meg szerintem nem túl okos lépés. miért? nem tudom, de nekem nem állna rá a kezem.

 8. mcfly - 2012.08.07. 19:24

  @frincs.a – Az Apple eddig mindig azt mutatta, hogy “Mi is meg tudjuk csinálni, csak egy sokkal jobban!”
  Ez alapján nem tartok semmit sem kizártnak. :)

 9. Lewy - 2012.08.10. 23:30

  abszolút hülyeség lenne, a hátlapnál fogni kell a telefont és a kijelzőn kell végezni a műveleteket…kézcsók.

 10. Svecc - 2012.08.11. 02:24

  Megcsinálják az indukciós töltést szerintem, azért kell az alu hátlap.

  • Qpack - 2012.08.12. 01:34

   Az indukciós töltő 2 részből áll, egyik ami küldi és a másik ami fogadja a feszültséget. Ezt a vevőegységet réztekercsekkel oldják meg, mivel mással nem is nagyon tudnák. Szóval teljesen mindegy milyen anyag, csak ne árnyékolja le. A következő iPhone-ban biztos, hogy nem lesz indukciós töltő, mert sok helyet foglal és nagy hőt is termel, ezért vannak az ilyen töltőrendszerek érintkező felületei kerámiából, vagy üvegből (amire sok vevő van csatlakoztatva). MAX kieg-ként, amit már most is lehet kapni.

 11. skyrush7 - 2012.08.12. 19:10

  Én ezt a megoldást au iPad-nél részesíteném előnyben. Igaza van Jobs-nak, elég a 3,5″ így kényelmes, de azért nem is pici. Én személy szerint azon lepődnék meg, ha ÉRINTÉS NÉLKÜL menne. Régebben láttam egy ilye prototípus telefont, amin az előlepi szenzor érzékelte az ujj mozgását és azt is ha “kattintott” (a képernyő felé lendítette az ujját). Na ez lenne az ütős tech :P

  • valaki - 2012.08.20. 11:54

   ez az érintés nélküli vezérlés az xperia solaban már megvan, igaz h értelmetlen benne mert csak kijelölni lehet, de elképzelhető hogy az apple továbbfejlesztette, az tényleg nagyot durranhatna. :)

Szólj hozzá Te is!