Szabadalom: az Apple kinyírhatja az Androidot?

Helme 2012.07.21. 14:22 Apple, Egyéb 12 hozzászólás 1 798

Az elmúlt napokban nem érkeztek túl szívderítő hírek az Apple háza tájáról. Sajnos az Egyesült Királyságban a bíró elkaszált egy keresetet, így a vállalatnak hirdetésekben és a saját honlapján kell közölnie: a Samsung nem másolt. Az ürömben van egy kis öröm, – bár ezt általában fordítva szokták használni – a bíró azzal utasította el az Apple bejelentését, hogy a Samsung termékek bénák, nem menők. Hah, legalább ebben igaza volt.

Most azonban Cupertinóban boldogok lehetnek: mindössze négy hónap volt szükség ahhoz, hogy 25 szabadalmat hivatalosan levédessen az Apple. Ez meglepően gyors eredmény, ugyanis nem ritka, hogy akár egy évet igénybe vesz ez a procedúra. Külön érdekesség, hogy nem is akármilyen jogokat szereztek meg. Olyanokat, melyek alapjában változtathatják meg az Apple-Samsung jogi háborút.

A szabadalmak a user interface-re vontakoznak a Wired értesülései alapján, a dokumentumkezeléstől egészen a multi-touch elemekig. Az Apple nem most kezdte ezeket levédetni, az első kérelem 2007-ig nyúlik vissza. Most csupán kiegészítették több funkcióval.

Mindez várható volt, hiszen Tim Cook kijelentette a D10 konferencián, hogy nem fogják annyiban hagyni a másolásokat, így mindenki felkészülhet arra, hogy lesznek további jogi lépések.

A mi szempontunkból fontos, hogy az Apple nem az egész világ számára fejleszt. Nem akarjuk az energiánkat és a kreativitásunkat arra elhasználni, hogy mi elkészítünk egy festményt, majd más neve kerül a kép aljára.

Az Androidosok is érzik, hogy a gond tényleg nagy: a Phandroid nevű blog szerint mindez sorsfordító csata lehet a két óriás perében, mert az alapokat védette le az Apple, ami ugyan úgy megtalálható az Androidos készülékekben.

A Phandroid kiemelte a cikkében, hogy az Android és a partnergyártói számára igazán kellemetlen helyzet teremtődhet: ezek a szabadalmak mostantól elég stabil lábakon állnak. Ennek a hatása gyors és halálos lehet, mivel az Apple nagyon komolyan védi az oltalmait, s képesek mindenkit beperelni csak azért, hogy megakadályozzák a konkurenciateremtést.

A mi véleményünk azonban az, hogy nem lenne annyira nagyszerű, ha az Android eltűnne a képből. Bármennyire sem szeretjük ezzel az operációs rendszerrel felszerelt készülékeket, pont neki köszönhetjük, hogy az Apple nem ülhet tétlenül, hanem folyamatosan elő kell rukkolni az innovatívabbnál-innovatívabb okostelefonos és tabletes megoldásokkal.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

12 hozzászólás

 1. lppi - 2012.07.21. 18:01

  Valami linket vagy forrást adhatnál, mert se a phandroid oldalán, sem a wireden nem láttam ilyen cikket.
  Enélkül pedig elég hiteltelen puffogtatásnak tűnik ez az “iromány”

 2. lppi - 2012.07.21. 18:35

  Köszi, így már jobb.
  Egyébként igazán belinkelhetnétek cikk írása közben is.

 3. joey004 - 2012.07.21. 18:47

  Nagyon remélem, hogy sikeresen fel tudja használni ezt az Apple, és elsöpri az Androidot. Pedig nem vagyok igazából Apple fan, köpködöm az ios6 grafikai bénázásait, de amit a Google – Samsung páros csinál az pofátlan és undorító. Mindent lemásoltak: a csomagolást, a külsőt, a rendszert, de még a tartozékokat is. És szakadjunk el az Apple-től. Korábban a Samsung rengeteg kritikát kapott, hogy Nokia telefonok külsőjét másolta. Csak sajnos a Nokia nem lépett. Vagy elég megnézni a Google Soonert. iOS előtt egy egyszerű BB klón volt az android. Mások munkáját lemásoló, élősködő cégek. Remélem az Apple van elég nagy, hogy megállítsa őket. Mert jöhet más rendszer, ami lenyomja majd egyszer akár még az iOS-t is, de az mondjuk a WP7 legyen, ami tele van egyedi és ötletes megoldásokkal, ne pedig egy minden egyedi gondolatot nélkülöző szimpla koppintás…

 4. Bálint. - 2012.07.21. 20:05

  Velemenyeim szerint, ha valaki tenylegesen masol(t) termeket az a Samsung volt, de en az emiatt ocsarlo megnyilvanulasokat is elutasitom.

  A problema itt azzal van, hogy az Apple nem a festmenyet akarja levedetni, hanem az egesz stilust, amiben festett. Ha nincsenek konkurens festok, reszemrol erteket veszti a dolog.

 5. ZS - 2012.07.21. 21:08

  Kíváncsi lennék az ügyes hozzászólások közül (cikk íróját is beleértve) hányan írtak wondows OP-ról… Szegény Linuxos barátaink meg főjenek meg a levükben..
  Lehet minden autógyárat be kellene záratni, mert kereken gurulnak.

  Nem értem h mióta van az emberekben ennyi gyűlölet és ellenszenv.

  Szerintem az Apple kiváló, minőségi termék, évtizedek óta. A másolás természetes. (Kína?) Aki azt választja, szíve joga. A pereskedés sem a legjobb módszer, mert ki fogják kerülni előbb vagy utóbb.

  De az a kijelentés, hogy a Google (ami a világon szintén egyedülálló, és hihetetlen fejlesztésekkel teszi az emberek életét egyre futurisztikusabbá) undorító és pofátlan, “kicsit” túlzásnak érzem.

  Sajnálom a gyerekeinket..

  • Helme - 2012.07.22. 15:05

   Én Mac-et használok. A problémát pont Te írtad le. Igen a Google, mint kereső, hirdetési- és levelezőrendszer egyedi és tökéletes. Soha senki nem is szidja, mi sem tesszük. Nem is a Google a probléma, hanem az Android.

   Annyi kreatív ember dolgozik ott, miért kell lemásolni valamit? Jó most lehet jönni azzal , hogy az Apple mit csinált az OSX-nél huszonéve, de az nem teljesen ugyanez a kategória.

   Mi nem szidjuk a WP-t, mert teljesen más a felépítése, a csempék például ott zseniálisak. Azért mert teljesen más, mint az iPhone. Itt nem a konkurenciateremtéssel van a gond, hanem azzal, hogy valamit másoltak, utána meg fröcsögnek, meg a partnercégek (pl. Samsung) olyan reklámkampányokat terveznek, amikben megsértik az iPhone tulajdonosokat, ami szégyen.

 6. joey004 - 2012.07.22. 03:48

  ZS: A gmai, a kereső jó fejlesztés. a gmaps is. de az android egy lélektelen másolat, semmi több.

 7. joey004 - 2012.07.22. 03:57

  Ami lemaradt: Szóval nem a Google-t kell elsöpörni, hanem az Androidot. Az autós példa sántít, írtam, hogy pl. a WP(7) valóban egyedi megoldásokkal jött elő. Tessék róluk példát venni.

 8. SocialKiller - 2012.07.22. 14:43

  Szánalom amit az Apple művel, hogy perel mindenkit minden sz@rért ! Remélem ezzel a hozzáállással még pofára esik aztán betiltják az összes terméküket!

 9. sixty-67 - 2012.07.23. 23:17

  A sok szájhabosítás helyet menjetek dugni,az jól levezeti a bennetek felgyűlt energiát! STB:( Igen betiltják!! ja az android ratyi! Az appel szar!) Az sokkal jobb lesz,még meg se jelent de már jobb!!

Szólj hozzá Te is!