Miért is nem lesz 7″-es az Apple iPad mini készüléke

KeleMan 2012.07.18. 16:00 Apple, iPad 4 hozzászólás 893

Megannyi pletyka kelt már szárnyra a kisebb iPad táblagéppel kapcsolatban, melyet mindenki csak miniként emleget. Sokan kétségbe vonják a létjogosultságát, holott a táblagépek üzletága bebizonyította, hogy az alsóbb régiókban igenis piacképesek a 7″-es modellek. Sokan azt is felemlegették, hogy Steve Jobs megmondta, hogy a 7″-es modell használhatatlan, egyszerűen képtelenség a felhasználónak megfelelően kezelnie egy ilyen kicsi eszközt.

De akkor vajon mégis miért állhat majd az iPad mini mégis a közönség elé? John Gruber, a Daring Fireball szerkesztője rámutatott, hogy az eddig pletykált 7,85″-es kijelzővel megáldott készülék egyáltalán nem tartozik a 7″-es modellek közé. Bár sokan mégis a Google Nexus 7, valamint az Amazon Kindle Fire táblagépéhez hasonlítják, az az alig 1″ plusz bőven elég ahhoz, hogy felhasználóbarát lehessen a mini.

Gruber készített egy rajzot is, mellyel rámutatott, hogy a lehetséges új iPad mini 40%-al nagyobb felhasználói felületet biztosít, mint az Amazon vagy a Google 7″-es táblája. Az új iPad persze a maga 9,7″-es kijelzőjével pontosan 50%-al lenne nagyobb, mint az iPad mini, és több, mint kétszer akkora mint a Kindle Fire vagy a Nexus 7.

A kérdés már csak az, hogy az Apple esetleg egy Retina felbontású kijelzőt pakol-e majd az iPad minibe vagy az árak alacsonyan tartása mellett mégis inkább egy 1024×768-as megjelenítő mellett teszi le a voksát. Az mindenesetre biztos, hogy a megszokott 4:3-as képarány szinte biztosan nem fog változni majd, és még az is elképzelhető, hogy a kettő közötti 1536×1152-es felbontású kijelzővel szerelhetik, ami a nagyméretű új iPad Retina kijlezőjének felelhetne meg az iPad mini készülékben.

Persze ezek csak találgatások, ennyire nem hinném, hogy bonyolítaná az Apple a dolgokat, sőt még az is lehet, hogy az egész csak smafu, bár reméljük, hogy minél hamarabb érkezik majd a kisebb tábla.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

4 hozzászólás

 1. marpad - 2012.07.18. 16:38

  Igazából tudná tartani az Apple is az alacsony árat, ha akarná. De ő nem akarja. Túl vannak árazva az eszközei. Ha ki is dobna egy 7″-hoz közeli méretű táblagépet, akkor az árazáson nagyon is szorítaniuk kell, különben nem lesz életképes az ő modelljük. Hiába Apple. Nem véletlenül fogyott a Kindle Fire, mint a cukor (most pedig a Nexus 7). Vagy megmarad az Apple a prémium gyártók között és nem képviselteti magát a 7″ kategóriában, vagy kénytelen lejjebb menni az árképzésben és nem 1000%-os haszonnal dolgozni.

 2. Dani - 2012.07.18. 17:17

  Mi ez a nagy páli fordulás.
  Pár hete még nem nagyon vágytak az emberek az iPad mini-re itt a honlapon, most meg már benne van a cikkben, hogy remélik minél hamarabb érkezik?
  1 hétig nem nézem az oldalt és teljesen megváltozik a véleményetek?
  Van valami konkrét oka?

  • KeleMan - 2012.07.18. 17:49

   Én mindig is támogattam, olvass vissza, hiszen páromnak tökéletes lenne, ezt többször leírtam, hogy miért is lenne jó az új kisebb tábla.

   • Dani - 2012.07.18. 17:51

    Nekem is ez volt mindig a véleményem, ne érts félre:)
    Csak sokan nagyon ellen voltak.

Szólj hozzá Te is!