Ingyenes alkalmazás segít megismerni Auschwitz történetét

KeleMan 2012.07.16. 19:04 Apple, Egyéb, Programok 10 hozzászólás 1 459

Ingyenes, kétnyelvű okostelefonos alkalmazás és honlap segít megismerni Oswiecim (Auschwitz), a második világháború idején a náci németek által alapított haláltáborról ismertté vált város zsidóságának több mint 500 éves történetét.

Az oshpitzin.pl portálon a helyi zsidó közösség által Oshpitzinnek nevezett város múltjának részletes lengyel és angol nyelvű leírásai találhatók, amelyeket fényképek, térképek és multimédiás források gazdagítanak. A honlapról rövid történelemórák vázlatai is letölthetők, amelyek elsősorban a tizenéves diákok oktatásában hasznosíthatók.

Több lehetőséget nyújt az a mobilalkalmazás, amely nem csak hagyományos útikönyvként használható. Egyrészt szakember igazítja el a turistákat, másrészt a városban készített fényképekre rá tudja vetíteni a régi térképek és fotók alapján rekonstruált helyszínek háború előtti kinézetét, méghozzá a már nem létező épületek háromdimenziós képével együtt.

Az ingyenes alkalmazást jelenleg csak iPhone-ra és iPadre lehet letölteni, de augusztus felétől várhatóan már az androidos telefonok számára is elérhető lesz. Ami még fontos: konfigurálása után internetkapcsolatot sem igényel. A helyi zsidó kultúrát népszerűsítő Oshpitzin nevű program az oswiecimi Zsidó Oktatási Központ alapítvány számára készült a holland Dutch Jewish Humanitarian Fund és a kis-lengyelországi (Malopolska) vajdaság támogatásával.

Auschwitz-Birkenauban a becslések szerint 1,1 millió ember, nagyrészt különböző országokból deportált zsidó pusztult el 1940 és 1945 között. A náci Németország által létrehozott legnagyobb koncentrációs és megsemmisítő tábor több mint félmillió magyar áldozatát 1944. május 15. és 1944. július 9. között deportálták. Ott gyilkolták meg a lengyel politikai és szellemi elit 85 ezer nem zsidó képviselőjét, 20 ezer romát, 15 ezer szovjet hadifoglyot és 12 ezer különböző országokból származó nem zsidó foglyot is.

Oshpitzin (AppStore Link) Oshpitzin
Fejlesztő: FUNDACJA EDUKACYJNE CENTRUM ZYDOWSKIE W OSWIECIMIU

Besorolás: 4+

Ár: Free Letöltés

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

10 hozzászólás

 1. tocso - 2012.07.16. 20:09

  huuuu de írtam volna valamit…

  • KeleMan - 2012.07.16. 22:21

   Annyira, de annyira paraszt vagy néha Fleshman!

   • Fleshman - 2012.07.17. 08:08

    Nem én építettem világra szóló iparágat a sajtátjaim “szenvedéseire”, nem mint ha legalább ennyit nem szenvedett volna minden fél a II. világháborúba, de hát az nem számít mert nem zsidók, ugye?

    • KeleMan - 2012.07.17. 18:10

     De pontosan! Számít, nagyon is számít, csak senki más nem csinál hasonló alkalmazást. Minden más nép is megérdemelne egy hasonló appot! A magyarok is csinálhatnának egy appot épp a Don-kanyar pokláról, de nincs ilyen. És tudod miért? Mert senkit sem érdekelne. Megkockáztatom, még bennünket, magyarokat sem. Persze arra van pénz, hogy az Alaptörvényből 5 millióért iPad változatot készíttessünk. De ez a történelem.

     A kerekasztal lovagjainak történetei sem azért maradtak fent évszázadokon keresztül, mert ők annyira akarták, hanem azért mert a saját nemzetük becsülte őket és legendákat zengett róluk. Mi magyarok képesek lennénk erre? Félek nem. És, hogy világra szóló iparágat építettek? Alig 70 éve történt mindez! Egy emberöltő! Mert mi ebben a történelmi korban élünk, így látjuk, így éljük meg. Majd ha 1000 év múlva is fognak rá emlékezni, akkor mondhatnád, hogy világraszóló iparág. Egyébként meg csak történelem. Több millió ember történelme és szenvedése. Miért nem lehet ezt tiszteletben tartani? Legalább annyival, hogy nem szólsz hozzá, ha másképp gondolod. És hangsúlyozom ez csak egy hír, egy alkalmazásról!

 2. Kolbasz - 2012.07.17. 17:34

  Remek, le is iratkozom rolatok!

  • KeleMan - 2012.07.17. 18:00

   Tedd azt Kolbász! Nem lesz kár érted!

   Nem hiszem el, hogy tényleg ez történik ma Magyarországon! Mindenki anyázik, meg fújol itt is, a Facebook-on is, hogy mi az, hogy kimerünk tenni egy Auschwitz-al kapcsolatos hírt. Emberek! Kapjatok már a fejetekhez!

   1. Ez csak egy hír. Elérhető egy történelmi jellegű alkalmazás. Akit érdekel, letölti az appot, akit nem érdekel, az nem tölti le. De az, hogy a zsidóság és a holokauszt miatt van mindez, az nagyon durva.
   2. Ennyi erővel arról is írhattunk volna, hogy megjelent egy alkalmazás München-ről vagy Tokióról. Akkor a németek meg a japánok miatt menne a zúgolódás? Nonszensz! Kitettünk egy cikket, amit az MTI küldött, mert az oldal profiljába vág.
   3. Kiváncsi lennék Fleshman-re és rád is, hogy hogyan éreznéd magad ha tudnád, hogy nagyanyád épp ott halt meg. Mert én sajnos ismerek olyan embereket.
   4. Eddig a legtöbb Apple felhasználó azért volt Apple használó, mert tanult ember, ezáltal értelmesebb is, ami jómódúbb megélhetést biztosít, ezáltal tud Apple terméket vásárolni, mint a nagy átlag. Most mégis azt mondom, hogy valóban hígul az Apple közösség, amikor képtelenek vagyunk egy-egy hírt a helyükön kezelni. Mert egy tanult ember tudná! Nem úgy mint Ti, bárminemű politikai, nemzetiségi és faji hozzátartozás nélkül.

   Most szomorú vagyok, hogy ez megy Magyarországon és, hogy itt élek! Ja igen! Persze! Megmondták, ha nem tetszik el lehet menni. De nem akarok elmenni, mert magyar vagyok és szeretem ezt az országot.

   Benjámin fogalmazta meg a legjobban egyébként Facebookon:

   “A bukásból való felállás és egy ország ujra történő felemelkedését csak úgy tudjuk elérni hogy a múltban levő gonosz cselekedeteket a felszínre hozzuk és megbánjuk ezáltal elismerjük hogy hibáztunk és törekszünk arra hogy többé ne forduljon elő, így nem forog még bennünk mint egy kés!! Az embert pedig nem származásáról hanem cselekedeteiből kell megítélni!”

   • Fleshman - 2012.07.18. 20:18

    Csak hogy egy bizonyos származást az ő cselekedeteik miatt nem vagyunk hajlandóak elviselni.

    És ha nem épült rá iparág akkor miért perelik a Magyar vasutat külföldről?
    Miért jár több európai országba börtönbüntetés ha tudományos alapon képes vagy megcáfolni olyan állításokat melyek nyílvánvalóan valótlanok/tévesek a holokausztal kapcsolatba?
    A holokausztra hivatkozva megkapták a jogot hogy megszálljanak egy országot és annak módszeresen írtsák az őslakóit akik több ezer évig békében éltek azelött az apró zsidó kisebbséggel?

    Megjegyzem az Apple felhasználók nagyrésze értelmiség, és a mai modern értelmiségek nagyrézse már nyitott szemmel jár, nem tűri a cionizmus hazugságait és nem kér a holokausztból sem.

    Persze hogy nem találsz hasonló magyar alkalmazást, kevés az iOS fejlesztő még és nem lehet nyereségesen programot készíteni, az Alaptörvény is gyerekcipőbe jár, ráadásul nevetséges az 5 milliós ára is.
    Ezzel szemben dübörög a holobiznisz, ez csak egy apró reklám amivel ide is beférkőznek és ebből köszönjük szépen, nem kérünk!

    • KeleMan - 2012.07.18. 20:26

     Na ez már hozzászólás volt! Sokkal jobb! Tudsz Te ha akarsz. Egyébként értem az álláspontod!

 3. KeleMan - 2012.07.18. 11:27

  Akkor csináljuk! De egy olyan magyar alkalmazást nem találtam, amelyben esetleg a történelmünk lenne leírva, bármelyik korból is. Én büszke vagyok arra, hogy magyar lehetek!

 4. Hoki74 - 2012.07.18. 18:35

  Nem kell a multal foglalkozni, elmult!!!

Szólj hozzá Te is!