Az iFixit csapata szétkapta az új MacBook Pro szörnyeteget, feltárultak a titkok!

KeleMan 2012.06.16. 11:05 Apple, Egyéb, Mac 2 hozzászólás 782

Az iFixit csapata nem volt rest és máris szétszedte az új, következő generációs Retina kijelzővel szerelt MacBook Pro modellt. Az iFixit lenyűgözőnek találta az új Apple gépet, hiszen a jelenleg piacon elérhető legjobb alkatrészek kerültek bele. Az Ivy Bridge processzor, a Retina kijelző és a hihetetlenül gyors SSD meghajtók mind-mind a jelenleg elérhető technológiák csúcsai.

Az új, következő generációs MacBook Pro számítógép viszont elnyerte a kevésbé megtisztelő, legkevésbé javítható notebook címet is, mivel az iFixit 10/1 pontra értékelte a szerelhetőséget.

Persze ne felejtsük el, hogy az új MacBook Pro leginkább a MacBook Air számítógépekhez hasonlít, így az SSD, és a memória itt sem bővíthető, mivel azok az alaplapra vannak forrasztva. Az új MBP gép esetén persze lehetőség van akár 16GB RAM vásárlásra is, viszont csak a rendelés leadásakor, később ezt nem tudjuk változtatni, így aki ilyen gép vásárlásán töri a fejét, jól gondolja meg, hogy áldoz-e plusz forintokat a több memóriáért, hiszen később jól jöhetnek. Ugyanez vonatkozik a processzorra is, melyet később szintén nem tudunk változtatni.

Az Apple egyébként a 2010-ben megjelent újgenerációs MacBook Air gépek óta figyel arra, hogy a szerelhetőség egyre nehezebb legyen, megfigyelhető ez az iPhone 4/4S készülékeknél is, ahol már szintén ötágú, úgynevezett torx (pentalobe) csavarokat használ. Persze nem nagy összeg egy ilyen csavarhúzót beszerezni, de a háztartások nagy részében azért nem sűrűn található ilyen.

A nagyobb gond viszont a ragasztás, mivel az iFixit szerint szinte minden ragasztva van a gépben, például az akkumulátorok is, melyek utólagos eltávolítása és cseréje ezáltal lényegesen nehezebb, mintha csavarozva lennének, nem beszélve a sérülésekről, ami szerelés közben történhet.

Viszont! Ez nem az a notebook, amit szerelni kell. Ez nem az a notebook, amit buherálni kell, és pláne nem az, amit szét kell szedni csak azért, hogy utána valamit tuningoljunk rajta.

Ez az a gép, amit használni kell, és élvezni az abból fakadó fantasztikus felhasználói élményt. Ha pedig kevés az 1 év garancia, amit az Apple biztosít (meglátásunk szerint ez valóban kevés, emelhetné 2-3 évre az Apple), úgy természetesen van lehetőség kiterjesztett garancia vásárlására, ami valljuk be nem olcsó, de aki megengedheti magának egy közel egy millió forintos gép vásárlását, annak nem hiszem, hogy ez számítana.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

  1. Anonim - 2012.06.16. 19:49

    Érdekes, úgy látszik hogy még nagyon is függnek a Samsungtól.

  2. Antimon - 2012.06.18. 21:16

    Ki mondta, hogy nem! Nem is függésnek nevezném, hanem üzleti kapcsolatnak. De ez nem is volt titok, így meglepetést sem okozhatott.

Szólj hozzá Te is!