375 ezer dollárért kelt el Jobs egyik első Apple gépe

KeleMan 2012.06.16. 12:17 Apple, Egyéb, iPhone, Mac, Steve Jobs 0 db 329

Az első Apple számítógépek egyike 375 ezer dollárért (86,7 millió forintért) kelt el pénteken egy New York-i árverésen – értesült tegnap az MTI. A Sotheby’s aukcióján áruba bocsátott, még ma is működőképes Apple I annak a kétszáz személyi számítógépnek az egyike, amelyet Steve Jobs és Steve Wozniak készített.

A 36 éves matuzsálem hajdani ára 666,66 dollár volt. Ebből a szériából már csak mintegy ötven példányt tartanak számon a világban, és azok zöme sem működik, nem is csoda tehát, hogy az előzetesen 120-180 ezer dollárra taksált kuriózum végül dupla áron kelt el. 2010-ben a Christie’s is túladott egy Apple I-es gépen, amely egy vásárlónak akkor 133 ezer fontot (48 millió forintot) ért.


Több, mint 30 évnyi korkülönbség az Apple I és az iPhone készülék között

A Sotheby’s közleménye szerint nagy csata dúlt az 1976-ból származó ritkaságért. Végül egy telefonos licitáló bizonyult a legkitartóbbnak, aki nem fedte fel kilétét a nyilvánosság előtt. A géppel a kézikönyvet és Basic-használók számára írt instrukciókat is megkapta az új tulajdonos.

A személyi számítógépek forradalma az Apple 1-gyel kezdődött, amelyet a tavaly elhunyt Steve Jobs és Steve Wozniak közösen fejlesztett ki a kaliforniai Palo Altóban. Jobs darabonként ötszáz dollárért adta el az apja garázsából kialakított műhelyben összeszerelt gépeket a Byte Shop üzletlánc tulajdonosának, aki 50 példányt rendelt. A két számítástechnikai guru 30 nap alatt teljesítette a rendelést, majd még 150 darabot értékesítettek.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!