Az RBC szerint az új Macbook a második negyedév végén, az új iPhone október eleje körül érkezhet

Legendd 2012.05.29. 12:36 Apple, iPad, iPhone, Mac 1 db 113

Az RBC Capital Markets keddi véleménynyilvánítása szerint az Apple legújabb szériás Macbook gépei a második negyedév végén, míg a legújabb iPhone készülékei szeptember-október körül érkezhetnek.

A megjegyzést egyébként Amit Daryanani elemző tette, melyet a piaci elvárásokra, valamint az Apple lehetséges rövidtávú terveire alapozta. Ezzel igazán újat persze nem mondott, mert eddig is hasonló dátumokról szóltak a hírek.

A befektetési bank kitért az Apple részvényeire is, melyeknél szintén erős növekedésre számít az év további részében, s itt egy 700 dolláros értékkel kalkulálnak. Az álomérték eléréséhez egyébként 6-12 hónapra lesz szüksége az Apple-nek, amely főleg az új Macbook, iPhone és egy lehetséges iTV esetén válhat biztosabbá, s számításuk szerint ehhez hozzájöhet még az iPadek nyári eladási mutatóinak növekedése is.

Daryanani szerint az iPhone-t kiemelt “zászlóshajóként” kell az Apple-nek kezelnie, hiszen a vállalat 2011-es összbevételének 43%-a az iPhone eladásaiból származott, mely a 2012-es évben akár növekedhet is.

Az RBC elemzője rávilágított azonban arra is, hogy az Apple kétéves megújítási ciklusai nem biztos, hogy jót tesznek a cégnek, hiszen így akár potenciális vásárlókat is veszíthetnek. Ezt számokkal is igyekezett alátámasztani, hiszen 2011-ben “csak” 21%-os növekedést értek el a megrendelések terén, míg 2010 negyedik negyedévében ez az érték még 91%-ra rúgott.

Ahogy ő fogalmazott: “A mi nézetünk szerint a kétévente  átformált iPhone mindig nagyobb jelentőséggel bír a fogyasztók körében, amelynek oka az általános kétéves szerződés a szolgáltatók felé, valamint a nagyobb vágy az új dizájn iránt.”

Daryanani reméli, hogy az új iPhone már 4G/LTE technológiával felvértezve fog érkezni, valamint külső jegyekben is számottevően változni fog. A bejelentést nagyjából késő nyárra vagy kora őszre teszi. Ennek a kijelentésnek a relevanciája azért még kérdéses, hiszen tavaly éppen az RBC másik elemzője, Mike Abramsky tippelte meg rosszul az iPhone 4S érkezésének dátumát, ugyanis ő azt szeptember elejére jósolta, pedig október lett belőle.

Visszatérve a Macbook Pro-ra, az RBC tehát a következő hónapra datálja érkezését, valamint számít egy új Macbook Air-re is 6 hónapon belül. Az Apple mindenesetre köztudottan az Intel új Ivy Bridge processzoraira vár az új Macbook Pro-k piacra dobása előtt, amellyel jelentős sebességnövekedést adna a gépeknek.

Az RBC-t a Mac gépek közül eddig a Macbook Air vonal nyűgözte le a legjobban. A cég úgy hiszi, hogy a Mac-es eladások 10-15%-kal emelkedhetnek, amely számokban 2013-ra 24.2 millió Mac rendszert használó gépet takar (számításai szerint ez 5.4 millió iMac-et és 13.9 millió Macbook-ot foglal magában).

Daryanani kitért még a lehetséges Apple TV-re is, mely szerinte abszolút logikus megoldás, valamint hatalmas előny is lehetne az almás vállalatnak. Igazán viszont akkor lenne az Apple újra innovatív, ha ebben az iTV-ben is benne lenne a Siri funkció, rendelkezne Retina kijelzővel, képes lenne a FaceTime használatára, valamint szinkronizálható lenne más Apple eszközökkel. Nem kis elvárások, de ha ez mind megvalósulna, úgy biztosan sikertermékké avanzsálhatna. Daryanani szerint így az első periódusban nagyjából 10 millió készüléket lenne képes eladni az Apple.

Az igazság hamarosan kiderül, bár azt kijelenthetjük, hogy nagyot nem fog tévedni az elemzésekben feltárt időpontokban és számokban.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Médiaharcos, újságíró, pörkölt pusztító.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. a.sebi - 2012.05.29. 17:38

    Mi lesz itt augudztusban…..huhaaaaaaa:-)

Szólj hozzá Te is!