Griffin HELO TC Assault – A kedvenc játékszerem

KeleMan 2012.05.27. 19:31 Apple, Egyéb, Kiegészítők, Teszt 2 hozzászólás 973

Közel két hete vendégeskedik nálam az iSTYLE jóvoltából egy Griffin HELO TC Assault helikopter, melyet iPhone, iPad vagy épp iPod touch készülékekkel tudunk irányítani. A helikoptert azóta folyamatosan nyúzom, tesztelem, brutális bevetésekre is küldtem már a nappalitól a konyháig, hátha hoz csokit a hűtőből, de a vizslám mindig leszedte. Szóval átesett a tűzkeresztségen.

Elöljáróban annyit, hogy jelesre vizsgázott, csak arra kell figyelni, hogy mindig legyen kéznél egy-két tartalék rakéta, ha esetleg átjön a szomszéd Pistike és orvul betámadja 9 óránál a játékszerünket. A készülék gyártója a Griffin, melynek már volt egy előző helikoptere is, a sima HELO RC, az azonban nem tartalmazott beépített rakétákat.

A dobozban a helikopteren kívül egy iOS eszközökre csatlakoztatható infravörös vezérlőt, egy USB kábelt, 6 db rakétát, és egy használati útmutatót találunk. Ezen kívül a gyártó mellékelt még 2 db főrotor lapátot, 1 db hátsórotor lapátot és 1 db főrotor tartót. Ez utóbbiak azért is lényegesek, mert ha a szobánkban épp nekimegy a falnak, a polcnak, vagy épp a szekrénynek egy ütközet alatt a HELO TC, és megsérül vagy eltörik egy-egy elem, úgy elég csak az alkatrészt kicserélni, melyek rendkívül könnyen szerelhetőek. Természetesen a Griffin a saját honlapján külön díj ellenében biztosít alkatrészeket is, ha a tartalék elemek is sérülnének.

A HELO TC Assault tetején dupla rotor található, így az összesen négy lapát, a hátsórotor, valamint a főrotor feletti súlyok segítenek egyensúlyban tartani a HELO TC-t. A termék rendkívül könnyű, köszönhetően a főleg műanyag és alumínium váznak, de erre szükség is van, hogy felemelkedhessen a helikopter.

A vezérléshez csupán egy ingyenes alkalmazást kell letölteni az AppStore áruházból, mely kommunikálni fog a helikopterrel. A fentebb említett infravörös vezérlő 4 db AAA elemmel működik (sajnos nem tartalmazza a csomag), melybe az iOS eszközünket tudjuk belehelyezni. Miután ez megtörtént a vezérlőből kikandikáló 3,5-ös csatlakozót az iOS készülékünk minijack aljzatába kell csatlakoztassuk.

HELO TC (AppStore Link) HELO TC
Fejlesztő: Griffin Technology

Besorolás: 4+5

Ár: Free Letöltés

Ha ezekkel elkészültünk fontos, hogy mielőtt elindítanánk az alkalmazást érdemes az iOS eszközt, rendkívül találóan “Airplane” üzemmódba kapcsolni, hogy semmi se zavarja meg sem az irányítást, sem minket a csatában. Az alkalmazással lehetőségünk van arra, hogy a helikoptert jobbra-balra irányítsuk, növeljük a rotorok sebességét, valamint fel és le mozgassuk. Utóbbi azért is érdekes, mert először nem igazán sikerült a felszállás, csak helyben pörgött ide-oda, míg fel nem álltam, hogy megnézzem mi van vele. Természetesen ahogy ez megtörtént és a kezemben lévő iPhone készülék is velem együtt emelkedett és dőlt, egyből felszállt a drága, aztán persze lezúzta a térdem.

Az alkalmazást jobban átböngészve kiderült, hogy kétfajta irányítási lehetőségünk is van. Az egyik a döntés alapú, mely az iOS készülék beépített giroszkópjának hála érzékeli a különböző irányú dőlési szögeket, míg a másik az érintésalapú, ahol az ujjainkkal tudjuk mozgatni a HELO TC-t. Az alkalmazásban lehetőségünk van arra is, hogy előre beprogramozott repülési terveket is elmentsünk, melyből egyszerre összesen három lehet használatban. Szintén az alkalmazás segítségével lőhetjük ki a támadó rakétákat is, valamint a helikopter orrában található LED fényt is bekapcsolhatjuk, mely éjszakai bevetéseknél jön jól, bár lényegesen elmarad az iPhone 4/4S LED vakujától, szóval sokat ne várjunk tőle.

Az alkalmazásban van egy nagy piros gomb is, hatalmas felkiáltójellel, melyet ha megérintünk azonnal leáll minden. Ez főleg akkor jó, ha látjuk, hogy gondban leszünk a vezérléssel. Ilyenkor szabadesésben a földre zuhan a HELO TC. Ezt amúgy eljátszottam 5-6 alkalommal másfél-két méteres magasságból és meglepő volt számomra, hogy semmi sem tört el rajta, minden működött tovább. Kívülről nem látszik, de nagyon masszív a felépítése.

Egyetlen bánatom csupán az volt, hogy egy feltöltéssel csupán 8-10 percet bír egyhuzamban a helikopter a levegőben. A mellékelt USB csatlakozót a helikopter alján található bemenetre kell rádugni, míg másik végét PC vagy Mac eszközünkre, ahonnan felveszi a szükséges áramot.

A gyártó kifejezetten lakáson belüli használatra javasolja a HELO TC-t, mivel a könnyű eszközt elfújhatja a szél is, de ami fontosabb szempont az az infravörös. Szabadban, nagyobb tereken nincs miről visszaverődjön a jel, így szinte használhatatlan, viszont egy jó nagy nappaliban már kedvünkre reptethetjük a Griffin termékét.

A tesztkészüléket az iSTYLE biztosította számunkra, köszönjük.

A Griffin HELO TC Assault megvásárolható az iSTYLE üzleteiben, ára jelenleg bruttó 20.900 Ft-.

Hivatalos oldal: Griffin – HELO TC Assault

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

  1. Csanád - 2012.05.28. 08:53

    Én ilyet kaptam névnapomra! Az egyetlen dolog ami nem tetszik benne az a töltője! Kicsi a cucca amit beledugunk a helikopterbe, ezáltal nekem mindig elmozdul, és nem tölt tovább! Amúgy minden tökéletes!! Csak ajánlani tudom!

Szólj hozzá Te is!