Siri-szerű diktálási funkció jöhet az új Mountain Lionben?

Legendd 2012.05.24. 17:00 Apple, Mac, Pletykák 0 db 160

A hanggal történő vezérlés az Apple számára köztudottan kiemelten fontos. Ahogy a Siri az iPhone 4S-ben, úgy a diktálás is az iPadben világossá teszi, hogy bizony ez kényelmesebbé és még funkcióteljesebbé teheti készülékeinket. A Siri viszont – bár a kisebb mobil és tablet képernyőkre tökéletes – a nagyobb megjelenítőkkel rendelkező eszközöknél már nem lenne százszázalékos megoldás. Ezért lett az iPaden is Siri helyett „Diktálás iPadre” nevezetű alkalmazás., melyet még tovább fejlesztve szeretne az Apple a Mac gépek számára is elérhetővé tenni.

A diktálás természetesen arra szolgál, hogy hosszadalmas és fárasztó gépelés helyett egyszerű hangvezérléssel lehessen terjedelmesebb szövegeket elkészíteni. Az iPhone 4S és az iPad esetén ez egy képernyőn megjelenő virtuális mikrofon „gomb megnyomásával” érhető el. A legújabb Mac OSX-ben található Safari böngésző egyik fájlja szerint ez a funkció a Mountain Lion részét is fogja már képezni. Mivel a Mac gépek nem rendelkeznek virtuális billentyűzettel, valamint csak ezért az Apple nem fog külön hardvergombot beépíteni, minden bizonnyal billentyűkombinációval lesz előcsalogatható a szolgáltatás. Források szerint akár egy mikrofon jel is feltűnhet a Cmd gombnál, és a két Cmd egyszerre történő lenyomásával aktiválódna a hangvezérlés.

Egyelőre azonban más jel még nem mutat arra, hogy ez a funkció elérhető lesz az új OS X-ben, így marad a várakozás az Apple hivatalos bejelentéséig. Mindenesetre a Mountain Lion béta verziója nem teszi lehetővé a hanggal történő utasítás végrehajtását. Érdekesség még mindenképpen az, hogy néhány hangvezérlés-típus kizárólagosan iOS készülékekre érhető el, így nem lenne meglepő, ha ugyanez a tendencia mutatkozna Mac-ek esetén is. Elvárásból tehát sok van – Retina kijelző, gyorsabb processzor, vékonyabb kialakítás, USB 3.0 szabvány támogatása -, kérdés az, hogy ebből mennyi fog ténylegesen megvalósulni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Médiaharcos, újságíró, pörkölt pusztító.

Szólj hozzá Te is!