Az Apple feladta a harcot a “4G” kifejezés használatára vonatkozóan

KeleMan 2012.05.17. 18:49 Apple, Egyéb, iPad 5 hozzászólás 201

Az Apple a tucatnyi fogyasztóvédelmi bejelentésnek hatására feladta a harcot az új iPad készülék WiFi+4G nevében elrejtett 4G kifejezés használatára. Az új iPad bejelentése után kiderült, hogy a táblagépek mobilhálózatra is csatlakozni képes változatai csak az USA és Kanada egyes hálózatait preferálják.

Az Európában piacra dobott készülékek azok a modellek, melyet az USA-ban az AT&T is megkapott. Csakhogy ezen szolgáltató a 2100 MHz-es sávon üzemelteti a 4G-s hálózatát. Az európai országok többségében 800, 1800 és 2600 MHz-en üzemelnek a 4G-s hálózatok. Itthon a Magyar Telekom leányvállalata, a T-Mobile is ez év elején vezette be a piacra, egyelőre Budapest bizonyos kerületeiben a 4G/LTE szolgáltatás működtetését. Itthon is az 1800 MHz-es sávot használja a szolgáltató.

Az új iPad megjelenése után Ausztráliában a fogyasztók élesen bírálták a megnevezést, mivel az a fogyasztók megtévesztésére adhat lehetőséget. Nemrég arról is írtunk, hogy Nagy-Britanniában is hasonlóan zúgolódtak az emberek, így a fogyasztóvédelmi felügyeletek döntése értelmében az Apple a szigetországban is felhagyott a “4G” kifejezés használatával.

Az Apple vélhetően szeretné elkerülni az újabb bírósági ügyeket, hiszen épp elég nekik a többi nagyobb céggel folytatott pereskedés. Így úgy döntöttek a cupertinóiak, hogy a világ összes országában, ahol jelenleg forgalmazzák az új iPad készüléket, az összes reklámanyagban és weboldalon eltávolítják a 4G szót, melyet hamarosan “cellular” kifejezésre cserélnek.

Nem is igazán értem, hogy mi szükség volt a 4G kifejezés erőltetésére, hiszen önmagában a Retina kijelző is eladta volna az új táblagépet. Más kérdés ezek után, hogy vajon az új iPhone készülékben beleépítik-e a 4G-t, és ha igen, úgy vajon az európai hálózatokat is támogatja-e majd vagy csak az USA felhasználói örülhetnek majd. Én mindenesetre szurkolok az Apple-nek, hogy ne szegje kedvüket egy ilyen fiaskó, hiszen nem ők az elsők, akik 4G-ként kívánták eladni a terméküket.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

5 hozzászólás

 1. Csaba - 2012.05.17. 20:08
 2. a.sebi - 2012.05.18. 08:02

  ez azét lamilyen szinten tényleg ne volt korrekt huzás az appleől…de vol már ilyen náluk…..reméljük a következő nekünk is 4g lesz….vagy az ij iphone

 3. iMike - 2012.05.18. 14:21

  Most kivételesen…HÜLYE ÁLLAT APPLE!

  Ha 4G,miért nem támogat minden frekvenciasávot, ha már beletették? Erre számítaniuk kellett volna…-.-

 4. Alexandr - 2012.05.19. 11:44

  Az iPhone 4S támogatja a 4G szolgáltatást ?

Szólj hozzá Te is!