Gigateszt – Megérkezett a kategóriateremtő N.O.V.A. 3

KeleMan 2012.05.10. 18:29 Apple, Egyéb, iPad, iPhone, iPod, Játékok, Kiemelt hírek 22 hozzászólás 2 792

A mai nap kereken éjjel egy órakor az egyik legjobban várt, – ha nem a legjobban várt – eredeti iOS cím harmadik része végre debütált az AppStore áruházban. A Gameloft örömmel mutatta be pár hete, hogy készül a N.O.V.A. harmadik része. A Near Orbit Vanguard Alliance 3 szerencsére nem lett freemium, bár található benne megvásárolható tartalom in-app-purchase keretében, de anélkül is teljesíteni lehet a játékot! Sokan most biztos fellélegeztek hiszen a Gameloft az elmúlt időszakban ontotta magából a nagyon sok sikeres, és pár sikertelen freemium játékot is.

A N.O.V.A. 3 jött, látott és győzött, sőt kategóriát is teremtett a következő generációs iOS készülékekre írt játékok körében. Most ez az etalon, a közeljövőben mindent ehhez fogunk hasonlítani, mondhatni az iOS programok FPS benchmarkja, talán olyan, mint PC-n a Crysis. Atomerőmű kell hozzá. De erről kicsit később.

Mint említettem a játék FPS (First Person Shooter) vagyis belső nézetű lövöldözős játék, melyet “mész oszt’ lősz” néven is szoktak csúfolni. A N.O.V.A. 3-at viszont nem lehet, mert az állam leszakadt olyan gyönyörű a grafikája és még a történet is rendben van. A készítők megannyi manapság divatos grafikai elemet és újdonságot emeltek át a játékba a konzolokról, így a valós idejű dinamikus fények és árnyékok, a “Hollywood”-i filmekből megszokott mélységélesség (a távoli tárgyakat homályosabbnak látjuk), az ellenfelek lenyűgöző rongybaba effektusa és animációja mind-mind megtalálható a – most már biztosan kimondhatjuk – konzol minőségű játékban.

A játék története szerint négy hónap telt el a második rész vége óta, melyben a főszereplő, Kal Wardin tönkretette a Volterites terveit és szabotálta a háborús gyárakat. Folsom elnök meggyilkolása után viszont Kal eltűnt pár hónapra, mígnem egy üzenetet kapott Yelenától, hogy azonnal jöjjön a Földre. Kal Wardin pedig elindult, hogy újra, még egyszer megmentse az emberiséget. A játék pontosan ezzel kezdődik, amikor is Kal megérkezik a Földre, de nem úgy ahogy szeretné. San Franciscoban zuhan le az űrhajójával, mellyel kezdetét veszi a 10 lenyűgözően megalkotott misszió, melyet az egyjátékos módban találunk.

Persze ha a történetet később vinnénk végig, úgy akár a többjátékos móddal is kezdhetjük, melyben egyszerre akár 12 játékos is részt vehet a jelenleg elérhető 6 különböző térképek egyikén. A játékmódokból is rendkívül sok van, a kedvencem a Quake óta a Capture the Flag, azaz a zászlórablás, de persze megtalálható a Deatmatch (mindenki mindenki ellen) és a Team Deathmach (csapatok egymás ellen) is.

A készítők járműveket is elhelyeztek a játékban, ezek közül megtalálható mind az egy-, mind a többjátékos módban a hatalmas lépegető, a Mech, mely irtózatos pusztításra képes, a Jeep, mellyel nagyon gyorsan eljuthatunk a pálya egyik végéből a másikba (már ha ki nem lőnek közben), valamint a Jet Pack is, amivel akár repülhetünk is egy kört és felülről szórhatjuk az áldást. Kiemelném, hogy a játékban most először van lehetőség arra, hogy egy csapatból több csapattárssal közösen egy járműbe üljünk be, így akár míg én vezetek, a társam lőheti az ellent.

A fegyverek is impozánsak, melyekből az egyszerű pisztolytól egészen a lángszóróig mindent megtalálunk, mely egy igazi FPS játék kelléke lehet. Van itt rakéta és aknavető, vadászpuska, plazmát és villámokat lövő futurisztikus csodafegyver, gépkarabély és az elit Rail Gun, mely mindent űberel. Az elsődleges fegyvereken kívül kapunk még kézigránátot, valamint távolról vezérelhető aknákat is telepíthetünk. A játék során három fajta képességünk is lehet, (Repel, Paralyze, Time Shift) melyek közül talán az időlassítás tetszett a legjobban.

Az egész játékról egyébként süt a profizmus, lényegesen természetesebbnek hat, mint az előző rész, a N.O.V.A. 2. Míg utóbbi játék is remek volt, az embernek mégis az volt az érzése, hogy egy műanyagba csomagolt világban jár-kel. Itt ilyen nincs, mondhatni minden természetes, minden gyönyörű. Bár csupán másfél órát játszottam az appal, feltűnt, hogy a játékot és a köré épülő világot a fejlesztők nagyon aprólékosan felépítették. Az összes grafika, az ellenfelek és saját fegyvereink kidolgozása, az épületeken lévő grafikák minősége elsőosztályú. Az összhatás az, ami hozzátesz és ami egyben tartja ezt a remek sci-fi játékot.

Én személy szerint iPad 3-as készüléken játszottam, melyen a Retina felbontása a N.O.V.A. 3-nak valami fantasztikus. Rezzenéstelenül, tökéletesen akadásmentesen is futott. iPhone 4-es készüléken is megpróbáltam, itt viszont már volt mikor megakadt egy-egy pillanatra. Ettől függetlenül úgy éreztem, hogy remekül balanszolták a játékot, így a kiadó szerint a N.O.V.A. 3 támogatja az iPhone 3GS, iPhone 4 és 4S, az iPod touch 3. generációs (16+) és iPod touch 4. generációs modelleket, valamint az összes iPad készüléket. Ami még egy érintőkijelzős eszköznél sokat számít, az az irányítás, de ezt az akadályt is remekül vették a programozók.

Persze van pár hiba is, de szerencsére nem sok, legalábbis én nem tapasztaltam fagyásokat, lassulásokat, de ami feltűnt, hogy mintha nem lenne élsimítás a játékban. Az új iPad-nél játék alatt nem tűnt fel, de a közben készített nagyfelbontású képeket Mac-en elnézve tisztán látszik, hogy bizony pár helyen darabos a grafika. Illetve bármennyire is jó az AI (mesterséges intelligencia) és az ellenfelek útvonalkereső algoritmusa, néha láttam érdekességeket, pl. hogy az ellenfél belefutott a gránátba holott “látta”, hogy hova dobtam.

A játék jelenlegi indulóára 5,49€, mely elsőre soknak tűnhet, de nem itt és nem most. Ami viszont sok és eléggé impozáns is egyben, az a mérete 1,57 GB-ot kell letölteni, a készüléken pedig legalább 2 GB szabad tárhellyel kell rendelkezzünk. Erre a játékra bőven megéri áldozni, hiszen egy teljes játékot és minőségi munkát kapunk a pénzünkért. Új etalon született!

N.O.V.A. 3 - Near Orbit Vanguard Alliance (AppStore Link) N.O.V.A. 3 – Near Orbit Vanguard Alliance
Fejlesztő: Gameloft

Besorolás: 17+3

Ár: 2 490 Ft Letöltés

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

22 hozzászólás

 1. nut - 2012.05.10. 19:09

  Ezzel a játékkal nagyot ugrott a szememben a gameloft! Élsimítás tényleg nincs, iphone 4s-en játszom én, és látni ott néha, + néha szaggat, de gondolom az azért van mert még csak alapverzió.

 2. 3 - 2012.05.10. 22:57

  De Androidra mikor jön már meg ? :(((

  • Répa - 2012.05.10. 23:46

   Biztos, megjelenik egyszer F*sdroidra is, de ég és föld lesz a különbség.

   • SocialKiller - 2012.05.11. 14:31

    Fos az iphonod… Igen ég és föld lesz a különbség..valószinüleg picit jobban fog futni nekem a sony xperia s-en ami mellett elbújhat az iphonod…

    • 3eep - 2012.05.11. 14:49

     xperia vs iphone?:XD opel astra vs ferrari… lehet fikázni csak nem érdemesXD am meg minek vagy iphone os oldalon ha droidbuzi vagy?:)

     • a.sebi - 2012.05.11. 17:35

      Te utolsö hülye aki részletre vettél egy szép jó telefont amit használsz….mi az anyádér fikázol olyan embert aki nem alma logos polót hord és a hévenvillog hogy neki iphonéja van?
      Hardverben kinelzőben rommáveri az iphonedat az xperia s. ..az androidot lehet szídni , van is baja csak úgy mint az iosnek….ugyhogy ne magyarázzál baromságokat…..ostoba….amúgy egy ilyen mínőségű jatékot tolhatsz 3.5 colon. ..ő 4.3 on fogja játszani….és még a ppi vel sem verheted a nyálad az xperia s nek sokkal jobb kinelzője van mint az iphonédnak……tisztelt iphonosok kurva jo telótok van én is szeretem de ne basztassunk mindenkit aki nem iost használ….tisztelet a kivételnek….

     • SocialKiller - 2012.05.13. 13:25

      Kedves 3eep! Azért vagyok iphonos oldalon mert egy évig használtam iphone 4-et:)És tudom mint 2 oprendszer előnyeit/hátrányait..
      Kedves a.sebi teljesen eggyetértek veled…
      Keleman bocs, nem akartam illetlen lenni, csak hát ő le fosozta a droidot, akkor én miért ne tehetném ezt az iphone-val….

 3. Nigger - 2012.05.11. 03:56

  Jó lett a cikk, gratula! ;)

 4. Zolee - 2012.05.11. 23:15

  …azért lehetne moderálni is a hozzászólások között :(
  Kíváncsi vok a játékra, habár már nem játszom túl gyakran ( jelenleg a Max Payne amit elő-elő veszek) de a Crysis az anno nagyon tetszett. Gratula a cikkhez!

 5. 3eep - 2012.05.12. 01:01

  “Te utolsö hülye aki részletre vettél egy szép jó telefont amit használsz….mi az anyádér fikázol olyan embert aki nem alma logos polót hord és a hévenvillog hogy neki iphonéja van?
  Hardverben kinelzőben rommáveri az iphonedat az xperia s. ..az androidot lehet szídni , van is baja csak úgy mint az iosnek….ugyhogy ne magyarázzál baromságokat…..ostoba….amúgy egy ilyen mínőségű jatékot tolhatsz 3.5 colon. ..ő 4.3 on fogja játszani….és még a ppi vel sem verheted a nyálad az xperia s nek sokkal jobb kinelzője van mint az iphonédnak……tisztelt iphonosok kurva jo telótok van én is szeretem de ne basztassunk mindenkit aki nem iost használ….tisztelet a kivételnek….”

  Elolvastad mit írt a csávó elöttem amire reagáltam?:D

  ha nem akkro tessék : “Fos az iphonod… Igen ég és föld lesz a különbség..valószinüleg picit jobban fog futni nekem a sony xperia s-en ami mellett elbújhat az iphonod…”

  Mindenki ezzel jön h valaki csak azért vesz iphone-t mert villog… nekem üzleti célra van és tudod miért? lehet más teló is megtudja nagyrészét meg lehet fikázni az almát de akinek azvan az nemcserélné le utánna semmire kényelmes mindent tud, szinte korlátok nélkül. mindenre van lehetőség nemkell trükközni ezfut azfut ezcsak ezen a verzión míg más droidnál…és volt kezembe xperia is meg ugye a saját 4s em és semmiképp nem cserélném le rá, persze lehet valakinek az tetszik és nem ár kategória. de jelenpillanatban almás oldalon beszélgetünk mégis 1 droidos jár ide és kérdezősködik mikor jön ki droidra az a játék ami szereinte sokkal jobban fog droidon futni:) kicsit vicces…:)

  • a.sebi - 2012.05.12. 10:00

   Látod én lecseréltem az iphonet.. Van még azért tarcsiba egy 3gs..
   De pont ez a baj h nem kötetlenul és nem mindent…ezért vette a i4 után galaxy noteot….ne basztassuk egymast…sok dologban van baja a droidnak..de legalább ennyi baja van az iosnek is……en tudom nekem mindkettő van. ..nem a mediamarktba gyüjtöm a tapasztalataimat……amugy tényleg jöhetne droidra….noteon elpötyögnék vele

   • phunk93 - 2012.05.14. 11:58

    Amúgy skacok nem tudom ti hogy vagytok vele, eladtam az iPhone 4 em, azóta kárhozom azt a napot! Előtte sima S-em volt, az iphone után vettem egy Galaxy S2-őt , újonnan! A következők voltak a tapasztalatok: nem tudtam telefonálni, folyton repülő üzemmódba tette magát, vissza küldtem 3 HÉT ALATT JÖTT VISSZA! Az új készülékről kiderült, hogy alaplap hibás! Miután megjavították , pár fagyást leszámítva jól működött, és tudjátok a poén az, hiába a hardware előny, az iphone gyorsaságba számomra kenderbe verte az S2őt majdnem minden téren, a grafikai minőségről pedig annyit, hogy az ANDROID játékok meg se KÖZELÍTIK! az iOS játék élményt! Játsz egy iPad 2-őn;)
    Akkor mikor megelégeltem a galaxy s2 hibáit, inkább úgy mondom fagyásait, lecseréltem egy fehér Galaxy Note-ra, hogy is mondjam..Cseberből-vederbe? A lényeg az hogy a telefon brutál szinten szaggatott , PEDIG HARDWARE terén elég izmos!! (2×1.4 GHZ, 1gb ram, Mali 400) és MÉGIS!! MINDENHOL SZAGGAT!!! Folyamatosan fagyott mikor már kb 3 hetes volt , és csak zene volt rajta!!!Vissza küldtem, már pontosan 3,5 hete nem tudom használni, és azt tervezem, hogy ahogy visszajön, kap egy kis türelmi időt, (KB 4 NAPOT!!) aztán ha a szaggatás legpicibb jelét látom adom el a fenébe, nem fogok én szórakozni egy ilyen drága telefonnal!! Most jelenleg egy Nokia E51 sz*rakodok, és higyjétek el , pár korlátozás ellenére, NAGYON visszasírom az iphonom! Valószínűleg ha eladom a Note-ot , iphone 4s lesz majd helyette. Hát ez lett volna az én kis élmény beszámolom a Droid VS. iOS-ról!:)

    • Roli - 2012.06.10. 20:32

     Ha gondolod 90 ezret adok neked a note-ért :)

 6. KeleMan - 2012.05.12. 07:05

  Nem-e lehetne kulturáltabban kedves SocialKiller és a.sebi?

 7. 3 - 2012.05.12. 19:58

  Szerintem nem fosdroid, de csak kérdeztem…

 8. zsolt8525 - 2012.05.14. 00:10

  Én is megvettem,nagyon jó játék!De sajnos néhol van benne bug,pl többször “beszorultam” már a pályán a földön heverő tereptárgyak közé.Olyankor semerre sem megy,nem ugrik,csak restart last checkpoint segít.De ezt gondolom majd javítják.Viszont ami nagyon idegesít,hogy a multiplayerben jelentkezik a MC3-ból ismert “connection lost” hiba,és mivel hónapok óta azzal sem kezdett a kedves Gameloft semmit,gondolom ezzel sem fog.

 9. Remsonique - 2012.05.14. 09:35

  Üdv.

  Jelenleg nincs lehetőségem letölteni az app-ot, de annyit hadd kérdezzek előljáróban, hogy s gyroscope-ot támogatja a játék?

 10. Norbi - 2012.05.14. 14:21

  Komolyan kiváncsi vagyok, hogy egy galaxy Note-val, hogy lehet közlekedni?Nem tűnik, túl mobilnak:)Nem fikázás, tényleg nem, komolyan érdekel!

 11. Zolee - 2012.05.14. 20:40

  …nagyon jó a játék, nekemi sima iPhone 4 van, de szépen fut rajta, még hibával nem találkoztam, igaz még nagyon az elején vok (most kaptam snipert), elég könnyen irányítható de azért néha feleslegesen lövöldözöm. Tényleg nagyon hajaz a Crysisra.

 12. tibi - 2012.05.27. 11:45

  Halljátok szerintem az iososak azt szeretik az androidosak meg ezt nekem se Xperia arc s em van és mindent elvisz haveromnak iphone ja és az is elvisz mindent csak szerintem nem éri meg a háromszorosát költeni rá és ráadásul szinte minden jó app fizetős Androidra meg leszedsz bármit ingyen (nem a marketrol) ja és haverom is rajkodott vele amikor megkapta az iphone 4s ét érdekes en nem. A másik hogy az apple termékek nem magyarországnak vannak kitalálva a másik meg hogy haverom iphone ját 2 szer vitték szervizbe az első hónapban csak ennyit akartam

 13. noka32 - 2012.06.09. 15:47

  Szerintem mind az apple és mind az összes androidos telo jó de az igaz hogy szintetikus tesztekben nem fog nyerni az iphone vagy az ipad de sokkal jobban van optimalizálva avgyis ha játékrol beszélünk akkor az iphone 4-el az ő 800mhz-es procijával és powervr sgx 540 gpujával a teljesitménye az optimalizáltságához erős telot alkot mert egy androidbol egy 1ghz-es és egy powervr sgx 540-es gpu avgy egy adreno 205 felel meg de az iphonért nem a belsőért a legujjabb technikai csucsságért fizetsz hanema márkáért viszont egy xperia s-ben mégis csak egy nagyon szép kijelző hatalmas felbontással és dual core-al van ami már az ő áránál simán lehet annyi ugy hogy a márka max egy olyan 20 ezret tesz ki az árában

 14. fanni - 2014.12.30. 12:24

  valaki tudna nekem segíteni abban hogy iphone 5s en jatszok evvel a jatekkal.. de nem megakadtam.. nem tudom hogyan kell fegyvert valtani? valaki tudna nekem ebben segiteni? :)

Szólj hozzá Te is!