Kína a Proview-et támogatja az Apple elleni pereskedésben

Helme 2012.04.27. 14:17 iPhone 0 db 105

Az iPad márkanevet illető pereskedés során először nyilatkozott állami hivatalnok az ügyről, mondván: nem az Apple-nek, hanem a céget perlő Proview Technology Shenzhennek van joga használni azt Kínában. A kínai törvények értelmében az iPad márkanév használata a Proview Technology Shenzhen vállalatot illeti – fogalmazott kedden Fu Suang-csien (Fu Shuangjian), az állami ipari és kereskedelmi felügyelet igazgatóhelyettese. Fu személyében először nyilatkozott állami hivatalnok az esetről, s mint ilyen, kijelentése nagy sajtóvisszhangot kapott.

A nyilatkozat után megindult a találgatás a kínai sajtóban, vajon az álláspont az amerikai Apple és Proview Technology Shenzhen közt hónapok óta húzódó pereskedés kimenetelét is előrevetíti-e. A két vállalat az iPad márkanév használatát illetően áll vitában, mindketten jogos sajátjuknak mondva azt. A Proview 2000 és 2004 közt több ázsiai országban, valamint Mexikóban is bejegyeztette az iPad márkanevet, ennek használati jogát aztán a Proview tajvani leányvállalata 2006-ban eladta az Apple-nek. A cég sencseni leányvállalata, a Proview Technology Shenzhen azonban az adásvétel után is fenntartotta magának a jogot a márkanév használatára a szárazföldi Kína területén, így most 10 milliárd jüant (360 milliárd forint) követelnek szellemi tulajdonjogok megsértése okán.

Az Apple szerint ugyanakkor a szárazföldi Kínában való értékesítés jogát is megvették, a Proview azonban – a megegyezést be nem tartva – elmulasztotta kiszélesíteni a jogokat. Az ügy jelenleg eldöntetlen, sajtóértesülések szerint a felek peren kívüli egyezséget készítenek elő, melyet a bíróság is támogat – nyilatkozta hétfőn Ma Tong-hsziao (Ma Dongxiao), a Proview ügyvédje.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!