Vajon mennyire jó megoldás a freemium?

Legendd 2012.04.18. 14:33 Apple, iPhone 13 hozzászólás 660

Az Apple az App Store-ban eleinte olyan alkalmazásokat jelentett meg, amelyek vásárláskor kérték a szükséges azonosítót és jelszót, majd ezzel az applikáció letöltődött és használható lett. Az Andorid Market viszont rengeteg ingyenes verzióval kecsegtetett, amelyre lépésként az Apple boltjában is kialakult ez a trend. Lett azonban egy mindkettő verziót magában foglaló megoldás; megjelentek a freemium programok, játékok. A freemium egy olyan megoldás, amely esetén maga az app ingyenesen tölthető le és számos funkciója fizetési kötelezettség nélkül használható, ám a teljes kihasználáshoz már egy úgynevezett in-app purchase (alkamazáson belüli vásárlás) szükségeltetik. Az Apple biztonsági szempontból 2011 közepéig úgy állította be az App Store-t, hogy az első letöltéskor beírt jelszó után 15 percig semmit nem kért újabb vásárlás esetére.
Vagyis valaki letöltött például egy játékot 0.79€-ért, jelszava beírása után, akkor ezután 15 perc alatt akármilyen applikációt megvásárolhatott a bankkártya “teherbírásáig” bezárólag. A gond itt az volt, hogy a freemium program letöltéséhez is elsődlegesen kérte az Apple a jelszót, majd ezután az települt, és 15 percig bármi vásárolható volt a programon belül.

Ez okozott hatalmas gondot egy Garen Meguerian nevezetű amerikai családapának, akinek a lánya 200 dollárnyi olyan játékot töltött le iPhone-jára, amik elvileg ingyenesek voltak, de a játék közben több kiegészítő is megvásárlásra került. Ezen felbátorodva – és felháborodva – most 5 millió dollárt követel az Apple-től, ráadásul a bíróság engedélyt adott számára egy – Magyarországon nem ismert – csoportos kereset indítására. Ez azt jelenti, hogy a perhez bárki olyan csatlakozhat, akinek hasonló sérelmei vannak. Mr. Meguerian egyébként abban látta az Apple igazi felelősségét, hogy olyan alkalmazások is megtalálhatóak az App Store-ban, amelyek kifejezetten a gyerekeket célozzák meg, viszont sarkallnak az applikáción belüli vásárlásra.

Az Apple természetesen azóta javította ezt a “hibát”, és most már minden belső vásárláskor jelszót kér. A per ettől függetlenül elindult, lehetséges, hogy nem az Apple számára lesz kedvező az ítélet, mindenesetre hivatkozhatnak arra, hogy miért kell felügyelet nélkül kiskorúnak odaadni a készüléket, így mégis az almás vállalat felé billentve a mérleget. Davila bíró pedig épp azt mondta, hogy az Apple nem adott megfelelő tájékoztatást az in-app vásárlásokat tekintve.

Szerintetek jó megoldás a freemium?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Médiaharcos, újságíró, pörkölt pusztító.

13 hozzászólás

 1. RepaBali - 2012.04.18. 14:49

  Nagy hülyeség ez a freemium. Szívesebben fizetek inkább 3 dollárt egy jó játékért, de akkor mindent kapjak meg, ne kelljen még súlyos összegekért extrákat vásárolni, hogy élvezhető legyen a játék.

 2. Feandras - 2012.04.18. 14:49

  Szerintem az pereskedés egy része jogos, a gyerekeknek szánt app-ban való vásárlás miatt, de az hogy 5$ milliót kér, az nevetséges. Kérje vissza azt amit elnyomott a kis csaj.

 3. Jadeye - 2012.04.18. 14:58

  DrJuris: ne haragudj, de én ezt nem értem. mindennek mégis mi köze van a freemiumhoz? te magad vázolod az opciót:

  “valaki letölti például a Death Rally nevezetű játékot 0.79€-t jelszava beírása utána, akkor ezután akármilyen applikáció a bankkártya “teherbírásáig” megvásárolható 15 perc alatt”

  itt egy szó nincs arról, hogy ez freemium esetén esett meg. hiszen ugyanez megtörténhet egy fizetős, és egy ingyenes app esetén is. a hangsúly azon van, hogy a 15 perces “ablak” során bármit meg lehet így venni, legyen az in-app purchase, vagy másik app. de semmi köze ahhoz, hogy az közben freemium app-e, vagy sem.

  • DrJuris - 2012.04.18. 15:09

   Igen, de a per éppen erre vonatkozik…nem a 15 perces limitre, hanem az alkalmazáson belüli vásárlásból eredő károkra. Tény, hogy egyik jöhet a másikból, és a 15 perces dolgot kellene megszüntetni, de a freemiumnál sokkal könnyebb így nagy számlát csinálni egy gyereknek, mert az App Store-ban úgysem fog elvileg böngészni. Jogos a felvetésed, de a kereset a “belső vásárlás” okán indult.

   • Jadeye - 2012.04.18. 17:22

    DrJuris: a fenti cikkből sajnos nem ez derült ki. a perről szóló bekezdés úgy indul, mintha épp a Death Rally-ra vonatkozna, és az utána, 15 percen belül letöltött appokra. kissé szerencsétlenül sikerült akkor megfogalmazni, de ez megesik, így akkor értem, mire érted a dolgot. (nekem eddig összesen egyetlen in-app purchase-em volt, de az sem a 15 perces ablakon belül, így bennem az fel sem merült, hogy annak esetén nem él a 15 perces ablak.)

    viszont ha a per még 2011-es (a tuaw cikke alapján pedig az), és az Apple 2011 februárjában már változtatott az in-app purchase ilyetén elérésén, akkor most hogyan került ez elő új hírként, a freemiumra vonatkozólag?

    (az meg már teljesen más kérdés, hogy kb feleslegesen csodálkozik az olyan szülő, ha az ID-jával így hozzáférést ad a gyereknek a bankszámlához)

    • DrJuris - 2012.04.18. 18:53

     A Death Rally beírásánál gondolkodtam is, hiszen úgy próbáltam megfogalmazni, hogy mindenki értse, mit jelen az in-app p., illetve mi a 15 perces limit, mi a freemium fogalma, lényegében leírást szerettem volna adni. A per hivatalosan most indult meg legjobb tudomásom szerint, ezekre az Apple által támasztott – jelenleg hatályos – vásárlási feltételekre vonatkozólag.

     • Jadeye - 2012.04.18. 19:54

      szerintem erre gondolsz: “This month, Judge Edward J Davila in San Jose District Federal Court has allowed the case to go to trial, rejecting Apple’s claim that the case should be dismissed.”
      http://www.theregister.co.uk/2012/04/17/parents_v_apple_class_action_suit_continues/

      de ez majdnem olyan, mintha azért perelné be az Apple-t, mert az egyébként is fizetős Infinity Blade II-ben a kislány megvette mondjuk az összes fegyvert meg egy rakás virtuális aranyat. ráadásul időközben 2011-ben az iOS 4.3 megjelenésével az Apple a ‘jelszónemkérést’ már javította, tehát in-app purchase esetén a rendszer azóta minden esetben jelszót kér: “iOS 4.3 has a feature that requires a password when any purchases are made within an application after it has been downloaded. This is in response to situations where children were sometimes purchasing hundreds of dollars worth of in-app purchases within 15 minutes after an app was first downloaded.”

      de ettől függetlenül a freemium játékok nem az Apple sara, hanem épp, hogy azon felhasználóknak köszönhető a megjelenésük, akik folyamatosan azon nyavajognak, hogy 200Ft-ot sem akarnak kifizetni egy Angry Birds-ért, ha meg ingyen van, akkor a reklámok miatt van hőzöngés. így a fejlesztő cégek és kiadók ingyen adják a teljesen funkcionális játékot, végigjátszhatod teljesen ingyen. nincs semmi baj a freemium játékokkal, nem kötelező megvenni in-app purchase-sel semmit, hiszen plusz funkciót nem ad, csak gyorsabban fejlődsz vagy jó ég tudja. de aki meg csalni akar, az fizessen. az meg csak jelszóval fog menni.

    • DrJuris - 2012.04.18. 20:08

     Ezt a válaszgombot tudtam csak megnyomni :) Nekem sincsenek gondjaim a freemiummal, amúgy is én a hivatalos forrásokból származó appok híve vagyok. A gyorsabb fejlődés – lényegében így csalással kb :D – pedig arra jó, hogy megund az egészet nagyon hamar…

    • DrJuris - 2012.04.18. 20:19

     Kicsit átfogalmaztam a cikket, hogy ténylegesen megfeleljen az elvárásoknak…ezért nem szeretem, ha egy forrás rosszul fogalmaz, vagy nem aktualitást közöl…

 4. Barney - 2012.04.18. 15:04

  Hogy a tökömbe tudott letölteni 200ezer-ért app-kat?
  Nem hiszem hogy a kiscsajnak a kártyáján lett volna
  ennyi guba!
  Faternak meg nem tünt fel hogy csapolják a kártyáját?
  Furi mindenesetre…

 5. craig - 2012.04.18. 15:06

  Van egy nagy elírás a cikkben: “Garen Meguerian nevezetű amerikai családapának, akinek a lánya 200 ezer dollárnyi játékot töltött le iPhone-jára.”

  Több helyen is rákerestem mert kicsit sokalltam a 200ezer dollárt és megtaláltam pl itt: http://www.tuaw.com/2011/04/15/apple-faces-lawsuit-over-in-app-purchases-by-children/ , hogy igazából 200!! dollárról van szó. Azért nem mindegy :)

  • DrJuris - 2012.04.18. 15:09

   Rossz volt a forrás! Köszönöm, javítom!

 6. Feri - 2012.04.18. 17:26

  Ha felelőtlen valakinek a gyereke akkor ne adjon a kezébe vásárlási lehetőséget.
  Ezért perelni debilség.
  Nem az Apple tehet róla hogy apuci nem nevelte a gyereket.

Szólj hozzá Te is!