Leghasznosabb fotós és videós applikációk!

Legendd 2012.04.13. 07:15 Apple, iPad, iPhone, iPod, Programok 2 hozzászólás 9 712

Az iPhone megjelenése óta megfigyelhető, hogy bizony a generációk alatt egyre nagyobb hangsúly került a fényképezésre. Az Apple sosem a megapixelek versenyébe szeretett volna beszállni, hanem megpróbálta az adott felbontás melletti legtökéletesebb kép elkészítését megoldani. Az iPhone 4-ben már egy 5 MPx-es kamera kapott helyett, s megjelent a vaku, majd az iPhone 4S-be az iSight elnevezésű, immáron 8 MPx-es optika került, amellyel a ténylegesen a 8 Mpx-es kamerával rendelkező telefonok élére került szinte a készülék.

Éppen ezen okokból érdemes kicsit összefoglalni, hogy melyek lehetnek azok az applikációk, amelyek mind a fotók elkészítését, mind azok beállítási módjait illetve számítógépre történő könnyebb másolását lehetővé teszik.

1. Camera+ (0.79€)

A Camera+ a jelenlegi egyik legfelkapottabb alternatív fotóalkalmazás.  Ezt azzal érdemelte ki, hogy felülete letisztult, könnyen kezelhető, valamint néhány olyan plusz funkciót is rejt, amelyet alapból a fotós szoftver nem támogat. Ilyen fontos beállítás az önkioldó, amelyet 5, 15, 30 másodpercre állíthatunk be, a képstabilizáló. Az elkészült képeket különféle effektekkel tehetjük még izgalmasabbá. Emellett megtalálható benne a rács nézet, azonnal elérhető a zoom funkció, valamint a hangerőszabályzó gombok nyomására történő felvételkészítés, bár utóbbiak az alapprogram repertoárjába is beletartoznak. Egyetlen hiányossága a videókészítés.

2. PowerCam TM (1,59€)

Az előbb taglalt Camera plusszal szemben ugyan ez az alkalmazás drágább, ám ennek oka is van. Sok extra funkció is belekerült. Itt már nem maradt el a videó/fénykép közötti választás lehetősége, valamint ez a program már képes a fotókra a dátumcímkét is ráégetni, tartalmazza a rácsos nézetet, állandó vakufény beállításának lehetőségét is, előlapi kamerával való rögzítés opcióját, dizájnelemek használatát. Érdekesség, hogy a fotók és a videók minőségét is akképpen határozhatjuk meg, hogy normál módra, nyomtatásra, háttérképre, vagy közösségi oldalakra való feltöltésre használjuk majd a remekműveket. Ha mindez nem lenne elég, majdnem 60 effektből választhatunk (szépia, villám, fénygömb, tükrözés, negatív, skicc, stb.), ami valljuk be, igen impozáns megoldás. Még mindig nincs vége, hiszen mi magyaroknak igen köszönet teljes az, hogy a program tud magyarul is.

3. FiLMiC Pro (2,99€)

Az előzőekhez képest ez már egy kicsit drágább alkalmazás, ám aki sokat videózik, annak szinte kötelező. Rengeteg – videózással kapcsolatot – plusz beállítást tartalmaz a program, így végre iPhone 4S esetén négy, iPhone 4-nél pedig három lépcsőben szabályozhatjuk a felbontást (1920×1080, 1280×720, 640×480, 480×360), ezzel nem kevés tárhelyet megspórolva. Ezen kívül lehetőséget nyújt az előlapi kamerával való videórögzítésre is (iPhone 4 és 4S esetén), valamint kiválaszthatjuk, hogy fekvő, vagy álló nézetben készítjük felvételünket. Lehetőségünk van állandó vaku használatának, valamint fix illetve dupla fókusz beállítására is. Hab a tortán, bár talán ennek kevesebb haszna van, hogy az FPS-t (képkocka per másodperc) 1-30 között mi adhatjuk meg. S ha még ez mindig nem lenne elegendő, akkor kijelezhetjük külső hangerő szintjét, rácsos nézetben segíthetünk a fókuszpont pontos megtalálásán, valamint keretet adhatunk a készített videóknak.

4. DMD Panorama (1,59€)

Számos panorámakészítő programot próbáltam már, ám mind közül számomra a DMD (=Dermandar) Panorama tetszett a legjobban. Gyors kezelhetőség, jó képillesztés, hasznos beállítási funkciók jellemzik. Természetesen 360 fokban képest panorámafelvételt készíteni, gyorsan és tényleg szépen rakja össze az elkészült fotókat, a következő kép készítésének helyét pedig a képernyő tetején található jin és jang féle jel mutatja. Lehetőségünk van a fókusz milyenségének beállítására (auto, zárt, elejétől zárt fókusz), valamint vaku használati módjának megadására is. A panorámafotókat ezután menthetjük, elnevezhetjük, törölhetjük, Facebookon vagy Twitteren megoszthatjuk, esetleg emailben elküldhetjük.

5. Photo Transfer App (2,99€)

Mint láthattuk, mind fotózásra, mind videókészítésre találhatunk igencsak kiváló programokat, ám ezeket nem mindig egyszerű a számítógépre juttatnunk. Kábellel való csatlakoztatás esetén ugyan egy külön meghajtóként láthatjuk a telefont, ám mi van akkor, ha éppen máshol, adatkábel nélkül vagyunk, de szeretnénk felrakni, megmutatni az elkészült munkákat. Erre nyújt tökéletes megoldást a Photo Transfer App. Az ára ugyan nem a legalacsonyabb az App Store-ban, de ez is minden forintot megér. A program megnyitásakor két lehetőség közül választhatunk. Az egyik – amely kivételes funkció – hogy fogadunk adatot, a másik, hogy küldünk. Mindkét esetben a továbblépés után három opcióval szembesülünk, méghozzá hogy Apple gépről vagy gépre, Windows eszközről vagy eszközre, vagy iPhone/iPadről vagy iPhone/iPadre szeretnénk adatott fogadni vagy küldeni. Fogadás esetén külön mappát is létrehozhatunk az eszközünkön, amely tényleg tetszetős funkció. Küldés esetén a már jól bevált wifis megoldás következik, méghozzá úgy, hogy a böngészőnkbe bele kell írni a program által megadott webcímet. Ezt megtéve azonnal a menü fogad a böngészőben, ahol kiválaszthatjuk, hogy mely fotókat illetve videókat szeretnénk letölteni a készülékről. A művek kiválasztása után már csak azt kell kiválasztanunk, hogy teljes, vagy közepes felbontásban szeretnénk lementeni azokat. Fontos, hogy ezeket a program .zip fájlba tömöríti, utána még ki kell csomagolni a tartalmát.

6. Email Photo Sender (0.99€)

Gondolom sokan találkoztak azzal a problémával, hogy emailben szerettek volna több fotót elküldeni, ám az Apple a beépített levelezőprogramjában csak 5 db elküldését teszi lehetővé, ám ez sokszor kevésnek bizonyul. Ennek áthidalására létezik az Email Photo Sender nevezetű program, amely szinte határtalan mennyiségű fotó és videó továbbítására ad lehetőséget emailen keresztül. Használata egyszerű, a program megnyitása után a szükséges fotókat vagy videókat kell kijelölni, majd a küld gombra rányomni. Itt egy beállításokat tartalmazó ablak ugrik fel, ahogy kiválaszhatjuk, hogy teljes méretben, fél méretben, vagy negyedakkora felbontásban szeretnénk elküldeni a képeket. Lehetőség adódik továbbá .zip-be tömörítésre, egy nagy fotómontázsba alakításra, illetve anilmált .gif-ként való elküldésre is. A program majdnem tökéletes, de néha előfordul, hogy többször kell rányomni az OK gombra.

Ezen kívül számos fotózást, videózást elősegítő applikáció található az App Store-ban – cikkben így a hangsúly is a hasznosra kerül -, hiszen millió lehetőség közül választhatunk (Movie FX, Incredibooth, Frame Maker), viszont ezekre mondanám én, hogy mindenképpen érdemes letölteni és használni, valamint mindegyik megéri az árát.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Médiaharcos, újságíró, pörkölt pusztító.

2 hozzászólás

  1. BB7 - 2012.04.16. 22:55

    Hivatalosan csak 5db kép küldhető egy email-ben. A cikkben 6db szerepel.

    • KeleMan - 2012.04.17. 11:52

      Szia BB7! Igazad van, javítottuk.

Szólj hozzá Te is!