Akár így is kinézhet a 4″-es új iPhone készülék kijelzője

KeleMan 2012.04.10. 20:21 Apple, Egyéb, iPhone 5 hozzászólás 1 220

A The Verge egyik fórumozója készített egy nagyon érdekes és különleges képet, mely azt ábrázolja, hogyan is gondolja el a 4″-es iPhone készülék megvalósítását.

Számtalan pletyka látott napvilágot arról, hogy vajon az Apple az eddigi 3,5″-es kijelzőt az iPhone készülékeken miért nem cserélte le. Sokan az iPhone ötödik generációjától várták a megoldást, de mivel az iPhone 4S egy felturbózott iPhone 4, sajnos a messiás nem jött el. Talán a 6. generációs iPhone készüléknél ez azonban megváltozik. Sokat pletykáltak egy 3,7″-es kijelzőről, de összességében az túl kevés lenne a megdicsőüléshez. A 4,3″-es és 4,6″-es iPhone modelleket pedig el lehet felejteni, hiszen azok már túl nagyok lennének a megfelelő kezeléshez. Ezért is hagyta az Apple öt generáción át a 3,5″-es kijelzőt a telefonjaiban, mert Steve Jobs szerint nem kell nagyobb.

Nos a koncepció képek és az elképzelés szerint az Apple ezt egy kis csavarral kívánja megoldani. Azt ugye tudjuk, hogy az iPhone 4 és iPhone 4S modellekben már a Retina kijelző teljesít szolgálatot, mely felbontása 960×640 pixel. A 3,5″-es felületen ez 326 ppi-s (egy inchre eső pixelek száma) jelent. Viszont ha ugyanezt a felbontást megtartaná az Apple egy 4″-es kijelzőnél, annak már csak 288 ppi lenne a kijelzője, így a 300-as lélektani határ (melyre az Apple a Retina minősítést adta) alatt lenne az új telefon. Arról nem is beszélve, hogy a képarányt is megtartva a telefon nem csak hosszában, hanem szélességében is növelni kellene (hasonló méretű szegélyek megtartása mellett).

Az elkészített képek szerint az Apple viszont úgy alkothatja meg az új 4″-es kijelzőt, hogy annak a kijelzője megmarad 326 ppi. De hogyan is lehet mindez? Egyszerű. A telefon kijelzőjének a méretét csupán hosszában növelik meg. A szélessége megmaradna 640 pixel, míg a kijelző magassága összesen 1152 pixel lenne. A képarány természetesen így is változna, az eddigi 9:6 (3:2) arányhoz képest 9:5 arányúra módosulna. Ez pontosan 20%-os növekedést eredményezne a kijelző magasságában, amely pont egy újabb sor (+4 db) ikonra adna lehetőséget a képernyőn. És így a felhasználói felület is lényegesen nagyobb lehetne. Azt kell mondjam, eddig ez az egyik legjobb és legkifinomultabb elképzelés a sok pletyka között.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

5 hozzászólás

 1. Lakkik - 2012.04.10. 21:21

  Attól még hogy 4 col lesz a kijelző átlója, miért változna az arány is? ugyan úgy maradhatna 4:6-os ahogy most is van!

  • KeleMan - 2012.04.10. 21:30

   Persze maradhatna. De ez azt is jelentené, hogy széltében is növelniük kellene, ami viszont azt eredményezné, hogy nem maradna meg a 326ppi. Ennél a koncepciónál viszont pont az a lényeg, hogy megmarad a 326ppi csak a kijelző magassága változna.

 2. Zack - 2012.04.10. 21:40

  Én nagyon de nagyon bízok benne h marad a 3.5″ mert ezt még tudom egy kézzel kezelni, viszont ennél nagyobbat már nem mert nem ér el odáig az ujjam. Steve Jobs-nak teljesen igaza volt, nem kell nagyobb, ha filmet akarok nézni hazamegyek és full HD monitoron 1080p-ben nézem nem telefonon. Játékra is ua. vonatkozik.
  Ráadásul utálnám h egy “tábla csoki” van a farmerzsebemben.
  (akinek ez kell nem ítélem el csak számomra nem fekszik)

  Ha nem halt volna meg legalább egy ember kiállna az igazáért, de így tényleg úgy tűnik h az Apple is beáll a sorba a nagyobb kijelzők terén.

 3. ZsolesZ - 2012.04.10. 23:44

  Egyet értek, halgassatok Steve-re (ahogy nézem vitte vmicskére) nem kell nagyobb kijelző!!!
  Vegyen galaxy S2-t aki “mozizni” akar telóról.

 4. ShenKick - 2012.04.11. 00:15

  Teljesen egyet értek az elöző hozzászolásokkal. Nem kell nagyobb, aki arra vágyik vegyen másik fajta telefont. Szerintem az iPhonek pont igy tökeletesek, függetlenül h 3-mas vagy 4-es, ez a kijelző méret pont jó.

Szólj hozzá Te is!