Teszt! Az A5X tényleg négyszer gyorsabb a Tegra 3-nál?

Legendd 2012.03.31. 11:09 Apple, iPad, iPhone, Teszt 1 db 407

Az Apple-től Phil Schiller marketingigazgató az „új iPad” leleplezésekor tett egy merész kijelentést, miszerint az új A5X processzor akár négyszer gyorsabb grafikus megoldást kínál az Nvidia konkurens Tegra 3 megoldásánál. Emellett a saját termékükhöz, az iPad 2-höz is hasonlította az új processzort, miszerint az iPad 2 A5-ös CPU-jához mérve is kétszeres sebességnövekedés tapasztalható. A bemutató után nem sokkal az NVidia is megszólalt az ügyben, és erős szkepticizmussal fogadta a kijelentést. Ennek ellenére eddig egy előzetes teljesítménymérés azt mutatta, hogy az A5X valóban jóval gyorsabb a Tegra 3-nál. Vajon helytálló ez a mérési eredmény?

Nos, különböző eredmények születettek. Az IGN első tesztje azt mutatta, hogy az A5 erősebb mind az A5X-nél, mind a Tegra 3-nál. Hogyan történhet ez? Mielőtt bárki a kommentekhez ugrana, figyelembe kell venni, hogy az A5X-nek egy négyszeresére növelt felbontású iPadet kell „meghajtania”, szemben akár a Tegra 3-mal, akár az A5-tel. Ebből az következik, hogy az A5X csak akkor mutatja meg a foga fehérjét, ha nem egy retina kijelzős készülékben nézzük, de azonos körülmények között ténylegesen klasszisokkal jobbnak mutatkozik az említett processzoroknál. De nézzük a tényeket.

Az IGN három tesztet futtatott le. A GeekBench-et, ami a CPU nyers erejére koncentrál, ezután a GLBenchmark 2.1 Egyptet használta, végül a grafika mérése használt GLBenchmark 2.1 pro-t futtatta. Az előző bekezdésben leírt okok miatt természetesen egy „kijelzőmentes”, vagyis „kikapcsolt kijelzős” eredményt is mért, hogy az A5X eredmény ne legyen gyengébb a nagyobb felbontású kijelző miatt.

A processzor nyers erejét mérő GeekBench a Tegra 3-at hozta ki győztesnek az ASUS Transformer Prime esetén – 1540 pontot elérve -, szemben mind az A5X-szel -750 pont – és az A5-tel -753 pont-. Meglepő módon nyers erőben még a Tegra 2 is jobbnak bizonyult a maga 905 pontjával.

Az ok a Tegra 3-nál egyértelmű és könnyen magyarázható, hiszen nem csak kettővel több maggal rendelkezik, de azok 1.6Ghz-en üzemelnek, szemben az Apple és a Tegra 2 1Ghz-es megoldásával.

Nagyjából itt el is fogy a Tegra 3 előnye. Az A5X 4 magos grafikus megoldása már megmutatja, hogy az Apple miért is merte kijelenteni a négyszer nagyobb sebességet a Tegra 3-hoz képest, s itt már nem csak az új ipad, hanem az iPad 2 is újra remekelt.

Az IGN a GLBenchmark 2.1 Egypt és a GLBenchmark 2.1 pro esetén is a táblagépek natív felbontását használta, amely a következő eredményeket hozta: A Egypt teszt esetén az iPad 2 (1024×768-as felbontás mellett) 6709 képkockát jelenített meg 59 fps sebességgel, míg az új iPad (2048×1536) 5974-re volt képes 53 fps mellett. A Tegra 3-as ASUS Transformer Prime (1280×800) 5955 képkockát jelenített meg az új iPadhez hasonló 52 képkocka per másodperc sebességgel. A Tegra 2-vel szerelt Samsung Galaxy Tab 10.1 (1080×800) itt már nem nagyon rúgott labdába, csak 2465 képkockát futtatott le egy elég gyenge 21 fps mellett.

Végül a kikapcsolt kijelző esetén futtatott GLBenchmark 2.1 pro-t tesztelték a négy táblagépen, amely esetén már az új iPad került ki győztesen (magasan), hiszen az A5X a maga 15412 képkockáját 138 fps sebességgel futtatta. Az iPad 2 lett itt a második 10143 kép / 90 fps aránnyal.

Ezekből mi a következtetés? Grafikai szinten az A5X ténylegesen sokkal gyorsabb a konkurens Tegra 3-nál, viszont a fenti képből is látható, hogy az Apple által elég bátran kijelentett négyszeres sebesség nincs meg, de ha háromszoros gyorsaságot mondtak volna, már helytállóbb lenne a kijelentés, csak talán nem lett volna ekkora a hatása. Ez a kijelentés viszont csak a grafikus chipre vonatkozik, hiszen a CPU-t összehasonlítani a magok számának nagy különbsége miatt nem érdemes.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Médiaharcos, újságíró, pörkölt pusztító.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. iMike - 2012.03.31. 19:24

    Meg mivel mind a hardvert mind a szoftvert az Apple összehangolta,nem is kell erősebb proci az iPadnek (egyelőre).

Szólj hozzá Te is!