Van-e létjogosultsága egy 5″ vagy 7″-es Apple terméknek?

Legendd 2012.03.29. 12:39 Apple, iPad, iPhone, Pletykák 7 hozzászólás 265

Az utóbbi 1-2 évben többször is felmerült a kérdés, vajon az Apple elő fog-e rukkolni egy iPhone és iPad közötti átmenetet képező eszközzel. Köztudott, hogy a Samsung a minap jelentette be, hogy a Galaxy Note eladásai – mely 5,3″-es kijelzővel jeleskedik – átlépte az 5 milliós határt, ami valljuk be, meglepő, de szép teljesítmény.

Az Apple vajon lép-e erre valamint, vagy egyáltalán kellene-e lépnie? A régóta húzódó találgatások már előrevetítettek egy lehetséges iPad mini táblagépet, méghozzá egy 7.85″-et. Valamely forrás ezt a második negyedévre teszi 2012-ben, van, amelyik jövő évre harangozza be. De nézzük meg, hogy vajon egy 7.85″-es iPad mininek, vagy egy 5″-es iOS eszköznek lenne nagyobb haszna vagy tere a piacon?!

Az 5″-es modell kiadása két dolog miatt is kissé a valóságtól elrugaszkodott ötlet. Egyrészt, az Apple-re nem jellemző, hogy ennyire eltérne a saját üzletpolitikájától, másrészt viszont az 5″-es kijelző mind felbontásban, mind alkalmazkodásban bonyodalmakat okozna. Ahhoz, hogy a “Retina” felbontás megmaradjon, teljesen eltérő szorzókat kellene használni a képfelbontást illetően a most megszokottól, ami megnehezítené az applikációk fejlesztőinek munkáját, és a kompatibilitás könnyedségét.

Ehhez képest egy lehetséges “iPad mini” 7.85″-es képátlóval már egy valós és simulékonyabb megoldás lenne, hiszen egy 1024×768-as felbontás tökéletesen illeszkedne ehhez a mérethez, ezzel megadva egy iPad 1 felbontását mégis élesebb képpel. Ráadásul az eddigi programok is kiválóan illeszkednének ehhez, lévén nem kellene változtatni rajtuk. Összehasonlításképpen ez 163PPI felbontást jelenteni, ami megegyezik a nem “Retina” kijelző iPhone készülékekével.

Természetesen az Apple nem az a brand, akinek ezt a piaci szegmenst is le kellene fedni – főleg úgy, hogy ha valaki olcsóbb iPadet szeretne, arra a régebbi modellek tökéletesek, és a mai napig szoftveresen támogatottak -, viszont ha teljes uralmat akar, talán mégis el kellene gondolkodnia egy ilyen méretű, olcsóbb, kisebb, könnyebb táblagép piaci bevezetésén (felbuzdulva az Amazon Kindle Fire sikerén).

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Médiaharcos, újságíró, pörkölt pusztító.

7 hozzászólás

 1. iGnoom1548 - 2012.03.29. 14:48

  Szerintem teljesen felesleges, aki iPadot akar de drága a mostani az vegyen régebbit. Nem hiszem, hogy az Apple is 80 féle változatot akar mindenből. De meglátjuk.

 2. Veto - 2012.03.29. 17:01

  Szerintem ez nem (csak) a pénzről szól, hanem arról, hogy a kisebb méret a hordozhatóság miatt volna praktikus (már majdnem az a zsebrevágható kategóriává válna, mint az iPhone)

  • iGnoom1548 - 2012.03.30. 07:31

   Bocsi de a zsebrevágható kategória 3,5″ és 4″ között van, talán még 4″-nél picit nagyobb is belefér. DE 5″ felett nem. iPad-ból meg 7,85 az már kicsi. Ha meg nem akkor vegyen Kindle Firet.:)

   • a.sebi - 2012.03.30. 08:06

    sziasztok…nekem van egy iphone 3g m van egy omnia 7 es készülékem. ..egy htc incredible s em és egy htc desire hdm plusz egy galaxy note telefonocskám…nem rég volt i4 em is….csak eladtam. ..kellett a pénz….de egy biztos. ..a note internetezésre a legalkalmasabb eszköz…az 5.3 colon sokkal nagyobb élmény mint az iphonekon…vagy más 3.5 4 colos cuccokon….egyszerűen sokkal sokkal jobb….amikor nézegettem a note telefont a mediamarktba. ..azt mondtam h nem veszem meg mert túl nagy….de valahogy mégis csak lecsaptam erre a fehér példányra….ZSEBBE BŐVEN BELEFÈR…SZŰK FARMERBE is….elsem hittem hogy ilyen hamar megszokja az ember…. majd 6 nap használat után kezembe vettem az iphonet és olyan érzésem volt hogy ez egy miniatűr kis. ……. ne értsétek félre imádom az apple termékeket…de egyszerűen kicsi….probaljatok ki pár napra egy note telefont…és meglátjátok….egy INOTEPHONE KÈNE HIDD EL…..

    • iGnoom1548 - 2012.03.30. 14:10

     Kinek mi. Én kitudtam próbálni de nem fogott meg. Túl nagy és egy kezes használat sem megoldható. Az érvek ember függők, személy szerint felesleges az Apple-nek középtály fele is elmenni. De meg látjuk.:)

  • craig - 2012.03.30. 14:42

   Én is maximum a jobb horodzhatóság miatt tudnék 7″ körüli iPad-et elképzelni. Kabátzsebbe, kézitáskába kényelmesebben elférne, míg funkcióiban nem csorbulna számottevőt.

 3. Feri - 2012.03.29. 17:58

  Nem hiszem, hogy retina felbontás alá menne az Apple egy új terméknél.
  Hiszen az a tendencia hogy egyre jobb felbontás.

Szólj hozzá Te is!