Az új iPad – Valóban valós a “Heatgate” probléma?

KeleMan 2012.03.21. 09:54 Apple, Egyéb, iPad 5 hozzászólás 1 048

Amikor Steve Jobs 2010-ben az iPhone 4 készüléknél bemutatta az új, korszakalkotó és brilliáns mérnöki munkát, az új antennarendszert, talán senki nem gondolta volna, hogy egy lavina indul el. Természetesen jogosak voltak a kritikák, még ha csupán kevés százalékát érintette az iPhone 4 telefonoknak a hívásindítási és hívásfogadási, esetleg a megszakadt hívások problémája.

Akkor ezt a hibát “Antennagate” botrányként emlegette a külföldi és a hazai sajtó is. Steve Jobs később kiállt a színpadra és elmondta, hogy ők sem tökéletesek, meglépte azt, amelyre kevesen számítottak és ezáltal az Apple a lehető legjobban jött ki a botrányból. Mindenesetre felkapott lett azóta az Apple termékeivel kukacoskodni, akár a legkisebb hibát képesek az emberek szinte mémként terjeszteni az interneten.

A legújabb ilyen a “Heatgate” néven emlegetett melegedési probléma, mely az új iPad esetében fordul elő. Nem szeretnék állást foglalni, csupán leírnám mások tapasztalatait. Az iPhoneHungary csapata is kipróbálja majd és leírjuk tapasztalatainkat, hogy valóban valós problémáról van-e szó.

Mindenesetre a lényeg, hogy az új iPad esetében mivel közel 70%-al nőtt az akkumulátor kapacitása, valamint az A5X chip kétmagos processzora és négymagos grafikus egysége teljesít szolgálatot valóban lényegesen magasabb az üzemi hőmérséklet, miközben az új iPad készüléket használjuk.

A melegedés főleg azon alkalmazásoknál érhető tetten, melyek a lehető legjobban kihasználják az új chip képességeit, gondoljunk itt főleg a már-már konzol minőségű grafikákkal ellátott 3D-s játékokra. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a készülékben található alaplap a készülék bal oldalán található, mivel a legtöbb ember jobb kezes, így azzal irányítja az eszközt, míg bal kézzel tartja azt. Sokkal jobban feltűnik a változás, hiába csak pár fokról van szó.

De lássuk mire is jutottak a Tweakers.net munkatársai, ahonnan ez az egész dolog elindult. Hőkamerákkal vizsgálták az iPad 2-es és az új iPad 3-as készülékeket. Bár a képről szinte ordít, hogy az új iPad mennyivel melegebb, viszont ha az adatokat is megnézzük, úgy látható, hogy az iPad 2 esetében 28,3 C° míg az új iPadnél 33,6 C° a hőmérséklet.

Természetesen a hírre a Consumer Reports is górcső alá vette újra a készüléket és elkészítettek egy lényegesen megbízhatóbb tesztet. Ugyan ők is arra a megállapításra jutottak, hogy az új iPad lényegesen jobban melegszik, de ezt a felhasználók nem vagy csupán az erre érzékenyebbek veszik észre.

Mondhatjuk persze, hogy ez rossz, de a kérdés, hogy vajon a felhasználóknak ez mennyire is tűnik fel. Itthon pár ember, aki már rendelkezik táblával, vagy hozzájutott és tesztelhette jelezte, hogy valóban érzékeli a melegedést, de egyáltalán nem vészes. Ettől függetlenül nem szabad becsukott szemmel elmenni mellette, mindenesetre mémet sem kellene belőle gyártani.

A legbosszantóbb viszont sokkal inkább az, melyet a Consumer Reports a jelentésében megemlített, hogy miközben egy játékkal játszunk (pl. Infinity Blade II), és a készülék csatlakoztatva van a töltőre, az egyáltalán nem tölti a táblagépet, csak miután kilépünk a játékból! Ez viszont már azt kell mondjam, hogy lényegesen “égetőbb” probléma.

A fentieket természetesen pénteken és a hétvégén majd leteszteljük az új iPad készülékkel és az információkat megosztjuk veletek, mire is jutottunk.

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

5 hozzászólás

 1. DrJuris - 2012.03.21. 10:53

  Nem tudom…én rengeteg adásvételt kötök, és pont én vagyok azok ellen, akik az “i” eszközök generációi közötti túl kicsi különbséget támadják, de ez így tényleg bajos ügy. Értem én, hogy kell évente új eszköz, mert nem elég a 600 dolláros részvény, de a “nem töltési” hiba elég kiakasztó. A melegedés meg várható, mivel egy PC-ben kb. egy torony 12cm-es ventilátor van 4 magra :D valahogy a telefonoknál is ez a négy mag mánia jön, kíváncsi leszek, hogy ez az eddig sem fényes akkuidőt mennyire nyomja le…és az iPhone 5? Az is nagyobb lesz “több” akksival a hátlap alatt? Volt a 3GS, aminek a legnagyobb hibája összesen annyi, hogy reped a hátlap…azóta meg? Antenna, akku, visszhang, stb. A melegedés pedig kifejezetten idegesítő dolog, és még nincs is nyár, amikor majd 40 fok lesz. Szerintem egy iPad 2, iPhone 4S (bár a sima 4 is bőven jó) kombó még két évig maximálisan megfelelő lesz…

  • KeleMan - 2012.03.21. 10:59

   Teljesen egyetértek veled. Erről amúgy hamarosan lesz is cikk, hogy miért is érdemes, vagy nem érdemes váltani évente “i” eszközt!

 2. Ipip - 2012.03.21. 18:55

  Szoval,
  Ugy kene reklamozni ezt a cuccot, hogy itt az uj mikro melegito telre:-))
  Ha fazol akkor csak jatsz es meleged lesz.
  En most adtam el az ipad2ot es nem vagyok rola feltetlenul meggyozodve, hogy ez jo otlet volt e?
  Foleg miutan kiderult, hogy a processzor teljesitmeny nem novekedett csak a grafikus gpu…teljesitmeny..
  Es ez meg talan nem is lenne annyira baj, hogyha a parade nem melegedne annyira..
  Akik megvettek es hasznaljak azoknak kene ide beirni, hogy mik a valos tapasztalatok.

  • Fleshman - 2012.03.22. 17:33

   volt már iPhoneod? az első generáció és a másodi kis nem egyszer produkált ennél melegebbet. (Plamikor töltöttem, wifiztem és játszottam rajta)
   az iPhone 4s-ről nem is beszélve, én befizetek az új iPadre, nincs gond a melegedéssel, csak ugye az apple van a csúcson, azt kell fikázni

 3. iMike - 2012.03.22. 15:21

  A “nem töltés” gondolom azt jelenti,hogy hiába tölt,a játék miatt gyorsabban merül/annyira merül mint amennyire tölti. Amúgy engem ez sem zavar,gyönyörű lett a tábla. :)

Szólj hozzá Te is!