Egyelőre nem fog működni az iPad 4G/LTE funkciója Európában

KeleMan 2012.03.09. 11:47 Apple, Egyéb, iPad 5 hozzászólás 1 276

Alighogy felocsúdtunk a sokkból és megannyi újdonságtól, amit az új iPad készülék hozott, máris jött a döbbenet. Hiába harangozta be az Apple, hogy 4G/LTE támogatással érkezik az új iPad, amivel akár 73 Mbit/másodperces letöltés is elérhető (ez szerepelt a charton), úgy néz ki, hogy ez egyelőre csak az USA-ban és Kanadában élők kiváltsága lesz, és ott is csak az AT&T és a Verizon, valamint a Bell és a Rogers and Telus ügyfelei tudják majd megfelelően használni ezen funkciót.

Fontos! Az Apple egyébként ebből az iPad WiFi+4G készülékből is két modellt gyárt majd, hasonlóképpen, mint az iPhone 4 készülékből, külön a Verizon és külön az AT&T számára – hangzott el a keynote alatt. A döntés és a 4G/LTE támogatás hátterében az állhat, hogy így az Apple kevesebb modemtípussal kell dolgozzon. A nemzetközi piacra és az AT&T számára egy négysávos UMTS/HSPA/HSPA+/DC-HSDPA és egy négysávos GSM/EDGE változatot tesznek elérhetővé, míg a Verizon számára egy 700Mhz-en működő LTE és egy kétsávos CDMA/EVDO Rev.A változatot.

De miért is? Nos a Slashgear.com oldalán a szerkesztők rámutattak arra, hogy Európában a legtöbb szolgáltató, amelyek már biztosítanak kereskedelmi forgalomban használható 4G/LTE hálózatot a 800Mhz, az 1800Mhz és a 2600Mhz-es sávban üzemeltetik ezeket. Az új nemzetközi piacra szánt iPad-ben viszont ez a 2100Mhz-en üzemelne. A németországi Apple oldalán az új iPad készülék leírásánál az apróbetűs részben minderre figyelmeztetnek is, ott ez olvasható.

“4G LTE wird von AT&T und Verizon Mobilfunknetzen in den USA unterstützt und von Bell, Rogers und Telus Mobilfunknetzen in Kanada.”

A Live Keynote alatt megemlítettem, hogy mennyire jó is lenne, ha akár a T-Mobile vagy később más szolgáltató is felvenné a kínálatba az Apple tábláját. Nos úgy néz ki erre várnunk kell vagy nem is lesz sosem, mivel az új iPad készülékben a 4G/LTE csupán a 700Mhz és 2100Mhz-es frekvenciákat támogatja. Jelenleg.

Bár aki megnézte az Apple keynoteját és visszaemlékezik rá, Phil Schiller elmondta, hogy lassan a világ több részén is elérkezik az a pillanat, hogy ezen szabványok egységesek lesznek. Nos valóban így van, de nem hiába volt a prezentáció alatt a térképen csak Észak-Amerika feltüntetve. Japánban is ez a helyzet, ott is WiFi+4G-ként lesz bevezetve, de nincs olyan szolgáltató, amely a 700Mhz vagy 2100 Mhz-es hálózaton üzemeltetne LTE hálózatot.

Európában is így van. A 4G szabványt a legtöbb mobilszolgáltató nem ezeken a sávokon üzemelteti vagy teszteli. Magyarországon egyedül a T-Mobile biztosít egyelőre kereskedelmi forgalomban 4G/LTE hálózatot, de azt is csupán Budapest egyes kerületeiben. Főleg USB stickkel, illetve nemrég egy új Samsung 8,9″-es táblát is felvett a kínálatába a szolgáltató, mely már támogatja a 4G/LTE szabványt. A Vodafone és a Telenor is biztosít szélessávú mobilinternetet, de ezek csupán HSPA+ szabványok, a 4G/LTE hálózatot utóbbi két magyarországi szolgáltató kísérleti jelleggel teszteli.

Felmerül a kérdés, mivel egyáltalán nem valószínű, hogy a szolgáltatók majd átállnak az Apple kénye kedvére az új 2100Mhz-es sávra, (pláne ismerve az itthon tapasztalható frekvenciapályázatok körüli hisztit), hogy vajon ezt az Apple később fogja-e fejleszteni? Akár szoftveresen. Mert való igaz, hogy például én magam még nem tudnám kihasználni a valódi 4G-t Szegeden, de később, ha esetleg elérhető lesz, akkor azért jó lenne. Csak e-miatt nem cserélnék újabb egy év múlva táblát. Természetesen fentiektől függetlenül a 3G szabvány ugyanúgy elérhető lesz itthon is az iPad készülékekben. Nem riogatunk senkit, de gondolkodjon rajta, pláne úgy, hogy tegnap óta csökkentek az iPad 2-es modellek árai!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

5 hozzászólás

 1. DrJuris - 2012.03.09. 12:28

  Na ilyenkor adok igazat azoknak,akik leszólják a nagy hype-ot az iPad körül…beharangozunk valamit,hogy milyen király,aztán kb sehol sem megy,csak a nagy USA-ban…eddig tetszett,amit csináltak,de megint jön az a dolog,mint az iPhone 4 és 4S körül,hogy ugyanúgy néz ki,csak picit jobb,de nem annyival,hogy megérje. Főleg azt nézve,hogy az iPad 2 azért bőven a legjobbak között van,a retina kijelző annyira azért nem lételeme a táblagépnek…szerintem felesleges váltani iPad 2-ről…én maradok az i4 – Asus Transformer kombónál :) ja,és szegediek a királyok :D

  • KeleMan - 2012.03.09. 12:33

   Teljesen egyetértek. Tisztán látszik, hogy az Apple az iPad 3 és iPad 4-el ugyanúgy elfogja játszani, amit anno az iPhone 4 és iPhone 4S készülékkel. iPad 2-ről valóban nem érdemes váltani, nekem az iPad-ről viszont igen. Szegediek a királyok! Yeah! :)

   • DrJuris - 2012.03.09. 13:04

    Amúgy az Apple ha nem száll el magától – márpedig sajnos ezen az úton halad, holott egyre több a hiba a szoftverben, készülékekben – akkor gazdaságpolitikailag jobban járna még egy 7″-os táblagéppel…az olcsóbb iPhone felesleges, mert arra valók szerintem a régebbi modellek, bár eppen ezért egy két éves garancia bevezetése nagyot lendítene ezen…azt mondjuk utóbbinál szem előtt kell tartani,hogy amíg a Samsungra 2 év van, Apple-re 1, előbbinél tényleges javítás,szerelés van, utóbbinál azonnali újra csere. Nem mindegy :)
    Privátban el lehet érni KeleMan? Lenne egy személyes kérdésem!

Szólj hozzá Te is!