Tiltakozás a rabszolgamunka ellen! Így nem kell iPhone 5!

KeleMan 2012.02.06. 19:11 Apple, Egyéb, iPad, iPhone, Videók 15 hozzászólás 1 262

Azt ugye már tudjuk, hogy Steve Jobs és Barack Obama beszélgettek arról, hogy az Apple miért is nem gyártja az Apple készülékeit az USA-ban. Lényegesen gyorsabb és nem utolsó sorban olcsóbb a kínai Foxconn gyáraiban dolgoztatni a munkásokat. Talán kevesen tudják, de a Foxconnál nem csak az Apple, de a többi nagy cég is gyártat alkatrészeket.

Nemrég a Foxconn Brazilíiban is nyitott gyárakat, sőt nemrég arról értesültünk, hogy újabb 5 létesítményt nyit meg 2012-ben a dél-amerikai kontinensen. Ettől függetlenül tény, hogy a kínai Foxconn gyáraiban nem egyszer fordult már elő öngyilkosság, melyre a vezetés azzal reagált, hogy védőhálókat feszítettek ki az épületek köré, így akadályozva meg az öngyilkosságokat. Emellett az új munkaszerződés arra is kitér, hogy nem lehet az alkalmazott öngyilkos, mert úgy a családtagok nem kapnak kártérítést.

A fentiket elégelte meg a Sum of Us nevű csoport, akik egy Apple elleni petíciót indítottak útjára. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet azon körülményekre, melyek az iPhone és iPad gyárakban dolgozókat érintik. Az alacsony órabér, a napi 12-16 órás műszakok, a mérgező anyagok, a gyermekmunka, stb. ellen.

Az online petíciót csak az első nap több, mint 30 ezren írták alá, így tiltakozva az Apple politikája ellen. A CBS egy videót is összeállított, melyben az embertelen körülményekről is beszélnek. Ez persze mind jó, de hangsúlyozom, azt nem szabadna elfelejteni, hogy nem csak az Apple gyártat a Foxconnál, hanem más nagy IT cégek is.

Ha úgy érzed te is tiltakoznál, akkor itt kitöltheted a petíciót.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

15 hozzászólás

 1. M.017 - 2012.02.06. 22:40

  ha emiatt csúszik az iphone 5 tökön rúgom liberálisokat…. de úgysem fog, mert annyira nem érdekli azért az embereket egy tőlük pár 1000km-re dolgozó kínai munkás, hogy komolyabban tegyen ellene(egy petícióra klikkelni még nem az) és ez így is van jól..

  • Cs N - 2012.02.08. 17:46

   Az iPhone 5 gyártása nem csúszik.Sokan mondják,hogy csak koncepció….De akkor nekem miért van iPhone 5-öm.Van iPhone5.

 2. Brain - 2012.02.07. 08:52

  Majmok vagytok ti mindannyian akik számára az operációs rendszer a kijelző összetapizása, vagy az tácspad multi ujjas buzerálása. Egy fos az Apple úgy, ahogy van a semmit eladja nektek majmoknak szépen becsomagolva és mindezt úgy, hogy elégedettek vagytok közben. Vegyetek szépen sorban meg mindent egyesével, ahogy Apple bácsi mondja…
  A filmről a véleményem csak annyi, hogy az a hájas disznó ne ugasson, először fogyjon le, majd vegyen elő egy közgazdaságtan könyvet és ha tud olvasni, olvassa végig. Kurvák ezek, a haszonért kivisznek mindent Kínába, aztán elégedett arccal pöffeszkednek a nyereséges mutatók prezentálása alatt, majd ugyan abban az országban aki nincs benne a mézes bödönben meg sír és támadja a multit, hogy embertelen körülmények közt dolgoztat Kínában.
  Dolgozzanak mindenhol robotok, azok legalább nem kérnek enni, nem lesznek betegek, nem mennek szabira, nem fúrják a kollégáikat, nem pletykálnak rosszindulatúan és nem fekszenek le a főnökeikkel.
  A sok-sok ember, akit szeretném jelezni nem én vagy másik Földlakó kérte, hogy szaporodjanak el különösképpen azon a vidéken, szóval a sok-sok munkavállaló meg üljön otthon és nézze a TV-t és várja a segélyt az államtól.

  • iAsd. - 2012.02.07. 16:01

   Részben talán igazad van,de…
   “Majmok vagytok ti mindannyian akik számára az operációs rendszer a kijelző összetapizása, vagy az tácspad multi ujjas buzerálása. Egy fos az Apple úgy, ahogy van a semmit eladja nektek majmoknak szépen becsomagolva és mindezt úgy, hogy elégedettek vagytok közben. Vegyetek szépen sorban meg mindent egyesével, ahogy Apple bácsi mondja…”

   …Ebben nincs.
   Felkérlek rá,hogy ne ócsárolj senkit,mert ennyi erővel te meg csak egy balek troll vagy,és ne tagadd hogy te nem “buzerálod” a képernyőjét akár egy iDev,vagy akár egy DroidPhone-nak. Ha meg nem,ne irigykedj,és ne ugass neten keresztül be,mert ebben nincs igazad,vagy ha ragaszkodsz ahhoz,hogy mégis,sajnos még nem láttál Apple terméket szépen be illetve kicsomagolva. Igen,embertelen körülmények vannak a gyárban,de ez nem az Apple hibája,hanem Foxéké,akik üzemeltetik a gyárat. Az Apple csak egy ügyfél,aki összeszereltetni kéri az eszközöket,a beszállító pedig cselekszik,ahogy tud. Jó,persze. Részben lehet az Apple hibája is,mert tehetne panaszt ez ellen. Ez így van sajnos.

 3. Gogolak - 2012.02.07. 14:35
  • ATi - 2012.02.11. 15:38

   Köszönöm! Most akartam linkelni! :)

   Amugy a dagadt állat meg ne üvöltözzön meg ne tapsikoljon mint egy majom… ugy beszartam amikor először tapsolt…

 4. vgaborka - 2012.02.07. 16:02

  “Kedves” Brain!

  Nagyon rossz nevet választottál magadnak.. kivéve ha önirónia, mert akkor teljesen jogos.. Te nyilván a kisujjadból kirázol az iphone-nál százszor különb és komolyabb telefont és boldogan buzerálsz mást is rajta, nem csak a “tácspad”-ot.. de kérlek, hagyd meg nekünk “majmoknak” azt az örömöt, hogy baszkuráljuk a tácccccspadunkat. Te pedig élvezd azt a mérhetetlen intelligenciát, amivel megáldott a sors…

 5. Én - 2012.02.07. 21:43

  Sziasztok!

  Szerintem ezért nem az Apple-t kell fikázni hanem a munka adót vagyis a foxcoonn-t.

 6. Brain - 2012.02.08. 11:25

  Jó napot,
  a “majom” lehet egy picit erős volt…
  Most komolyan, úgy viselkednek, mintha valami új történt volna az életben. Van egy multi, aki a haszonért és nem másért, kiszervez minden munkát egy olyan országba, ahol olcsó a munkaerő. Hány, meg hány ilyen van/volt már a történelemben.
  Szerintem egyértelműen az Apple a felelős ezért.
  Ezeknek semmi sem szent, csak meglegyen az előírt haszon!!!
  Gusztustalan az összes úgy, ahogy van.
  Különbenis, a relatív fillérekért előállított termékeit tök drágán árulja, ezzel giga haszonra tesz szert és ugye ebből is látszik, hogy a K+F sem teszi ki akkora hányadát a termékek árnak.

  • M.017 - 2012.02.08. 20:53

   valóban, sokkal jobb lenne a kínaiaknak ha nem oda mennének a multik az olcsó munkaerő miatt, hanem mind éhen döglenének mert nem lenne munka. mert ugye ha nem lehetne kizsákmányolni őket, akkor minek mennének oda dolgoztatni a multik, hiszen olcsóbb lenne a szomszédban gyártatni, hiszen nincs szállítás. így legalább valamennyi kevéske pénzt kapnak. minket nyugaton meg úgyis csak az érdekel, hogy megkapjuk az iphoneunkat és mindenki leszarja, hogy az milyen körülmények között lett összerakva, fölösleges álszentkedni, neked sem az iphone összerakásával van bajod hanem magával az iphonenal és az apple-el, csak most épp ebbe próbálsz belekötni

 7. Brain - 2012.02.08. 22:33

  Ne haragudj, de te egy akkora buta vagy, hogy az csak na!
  Olvass utána péel a mai sajtóban a Nokia leépítésével, kiszervezésével kapcsolatban.
  Na, aztán ha Mo-n kezdenek öngyilkosok lenni az emberek a kilátástalanság miatt, talán felfogja a buta agyad miről szól ez a cikk.

  • M.017 - 2012.02.08. 22:59

   bocs, de te álszentkedsz folyamatosan, legalábbis nem hiszem, hogy naphosszat azon görcsölnél otthon, hogy jaj mi van szegény kínai munkásokkal és igen nyilván jobban érdekelne ha a saját országomban történne, de pontosan arról beszélek, hogy mivel nem itt van, ezért nem érint, megvan mindenkinek a saját problémája családon, országon belül, miért kéne nekem a kínaiak nyomorával foglalkozni?… egyszerűen jót tesz a kis lelkednek, hogy lefikázod itt az embereket akik telefont vesznek egy multitól aki kihasználja az embereket és ezzel el is intézed gondolom, ha meg tényleg ennyire érdekelnek, tegyél ellene és ne itt koptasd a szád, mert annak semmi értelme. mellesleg kíváncsi lennék, hogy a te telefonodat ki gyártja? vagy a ruháidat? ennivalód? vagy egyikkel sem élsz?

 8. Brain - 2012.02.10. 11:43

  Bocs, hogy ilyen későn reagálok!
  A telefonjaim közül az egyiket Magyarországon, a másikat meg Koreában gyártották.
  A ruháim egy részét Szlovéniában egy másik jelentős részét Törökországban, Németországban és Pakisztánban készítették, de van Indiai és Vietnami is köztük.
  Meg van kínai címkés pólóm is.
  Az ennivalóm jelentős része helyi, szinte semmi kínai alapanyagot (a csomagolások adatai szerint) nem eszem.

  Visszatérve a témához, nem álszenteskedem!
  Azt közöltem, hogy szerintem egyértelműen az Apple a felelős ezekért.
  Van ennek egy szebb megfogalmazása is: Társadalmi felelősségvállalás.

  • iAsd. - 2012.02.13. 15:34

   Röviden egy idegesítő paraszt vagy. Oszd máshol az eszed. (Már ha van,de leszűrtem és úgy tűnik nincs ilyen a körzetedben.)

   vgaborka +1
   M.017 +1

Szólj hozzá Te is!