Az iOS és az Android tönkreteheti a PlayStationt és a Nintendót

Helme 2011.11.29. 23:27 iPhone, Játékok 4 hozzászólás 328

Amikor megérkeztek az első komolyabb játékok az iTunes App Store-ba, s látszott ezek térnyerése, a Sony PlayStation divíziójának igazgatója, illetve a Nintendo számos vezetője, nyilatkozatáradattal látta el a gaming sajtót. Szinte az összes arról szólt, hogy az iPhone soha nem lesz képes legyőzni a handheld konzolokat, mivel nem okoznak akkora játékélményt, mint például a PSP-re vagy pedig a Nintendo DS-re fejlesztett produktumok. Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy mégis az iOS és az Android játékok a nyerők.

Az NDP csoport a Flurry adataira alapozva elkészített egy grafikont, mely azt mutatja meg, hogy mennyi játékot adtak el az adott évben kézikonzolokra százalékos eloszlásban. Ebbe beletartozik jelen esetben a mobilos platform. Jól látszanak az arányok, két évvel ezelőtt a piacon egyértelműen a Nintendo dominált, de az iOS és az Android már akkor lehagyta a PSP-t. Két teljes év sem kellett ahhoz, hogy az Apple és a Google rendszere teljesen maga mögé utasítsa a több mint 10 éve kifejezetten ezzel a szegmenssel foglalkozó vállalatokat.

Az Angry Birds, illetve a Disney számos játéka mutatta meg, hogy telefonra is lehet addiktív alkalmazást készíteni, komolyabb erőforrás szükséglete nélkül. Vélhetően ezért fog érkezni a PS Vita, illetve emiatt gyorsították fel a Nintentdo 3DS kiadását, mert félnek a hirtelen jött konkurenciától. Szerintetek az iPhone teljes értékű kézikonzol?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

4 hozzászólás

 1. Miklós - 2011.11.29. 23:41

  egy kis hiba iTunes App Sotre-ba a kérdésre a válasz nem hiszem h. teljesértékű konzol lenne de manapság az emberek főleg Magyarországon inkább vesznek egy komolyabb telefont amin játszani is tudnak , mint hogy a telefonuk mellé még egy kézi játékkonzolt is

 2. slyxzz - 2011.11.30. 00:12

  Szerintem teljes mértékben megfelel egy kézikonzolnak.Nekem például egy iPhone vagy iPod Touch nagyobb játékélményt ad ezenkívül sokoldalúbb(szerintem:)). Volt Sony psp-m de Nintendóm még nem és ha választani kéne psp vagy iPhone között egyértelmű..:D

 3. UBorka - 2011.11.30. 08:27

  Az biztos hogy felveszi velük a versenyt. Teljesítményben, grafikában megvannak a képességei, a vezérlés pedig a játék tervezőin múlik – bár szerintem ott a Wii ami előljárt jó példával.

  Ráadásul én nem is csodálkozom, hogy ebbe a szegmensben lenyomta a régi nagyokat. A telefonokból átlag évente jön ki egy új modell, míg kézikonzolokból 3-4 évente. Ráadásul mivel a telefont legtöbben előfizetésre vesznek, így jóval magasabb (2-3-szor akkora áron) lehet eladni, így magasabb rajta a gyártó haszna. Cserébe a telefonos licenc díjak és szoftver árak sokkal mérsékeltebbek: egy PSP játék 30-40 dollár, míg “ugyanaz” iPhone-ra 10 dollár. Cserébe egy-egy játék fejlesztésébe nem lehet dollármilliókat ölni – bár szerintem ez sem elképzelhetetlen.

  Persze vannak továbbra is olyan játékok, amikhez szerintem más platformok megfelelőbbek. De a PSP-nek és a NDS-nek vetélytársai lehetnek az iOS és Android platformok.

 4. kenny-macaryo - 2011.11.30. 13:36

  Én 2007 óta vagyok iPhone tulajdonos 2011 februárjában vettem meg az i4-et, PSP-m is van de már hónapok óta nem nyúltam hozzá! A PSP állapota olyan mint amelyiket most bontották ki pedig másfél éves! Pedig a PSP-hez nem is kell játékot vennem az i4-hez pedig igen mert iOS 5 van rajta és nem JB-s. Szerintem teljes értékü játékkonzol is!

Szólj hozzá Te is!