Újabb érdekesség! Az iPhone 4S készüléknél nincs lehetőség kikapcsolni a 3G hálózatot!

KeleMan 2011.10.16. 13:08 Apple, Egyéb, iPhone 5 hozzászólás 4 758

Bizony, jól olvastátok! Az Apple az iOS 5 szoftverében az iPhone 3GS és iPhone 4 készülékeknél meghagyta a 3G hálózat kikapcsolási lehetőségét. Ez azért is jó, mert ha épp nincs 3G-s lefedettség, de Wifi hálózatra sem tudunk csatlakozni, de van GPRS vagy EDGE elérés a 3G hálózatot kikapcsolva az akkumulátor használati ideje is növekszik, hiszen kevesebb az energiaigénye.

Az iPhone 4S készüléknél azonban az iOS 5 szoftverben ez a beállítási lehetőség hiányzik. Bár Magyarországon folyamatosan zajlanak mindhárom szolgáltató esetében a 3G, sőt immár a HSPA+ hálózatok fejlesztései, a T-Mobile várhatóan a 4G/LTE hálózatot is elindítja 2012. januárjában, azért van pár település Magyarországon, ahol még csak a GPRS/EDGE hálózat érhető el.

A készülék Beállítások / Általános / Hálózat menüjében tehát már nincs mód a 3G akkumulátorkímélő be- és kikapcsolására. Érdekes, hogy vajon az Apple miért is vette ki a felhasználók kezéből a döntési lehetőséget úgy, hogy a 3GS és a 4-es telefonnál meghagyta ezt a szoftverben. Lehet, hogy csak egy hiba, de nem hinném. Itt más állhat a háttérben.

Fontos megjegyezni, hogy természetesen a fentiek nem azt jelentik, hogy amennyiben a 3G be van kapcsolva, akkor ha nincs elérhető 3G hálózat ne csatlakozna a telefon GPRS/EDGE hálózatra. Ezt a készülék természetesen megteszi, nyilván a GPRS/EDGE hálózaton lassabb az adatforgalom, de az akku ugyanúgy csökkenhet, mivel a 3G nincs kikapcsolva.

Persze az is elképzelhető, hogy az opció azért nem került beépítésre szoftveresen az iPhone 4S modellek esetében, mert azok már eleve olyan hálózati chipeket tartalmaznak, amelyek amennyiben mégis GPRS/EDGE alapú hálózatra csatlakoznak, akkor csökken a felvett energiafogyasztásuk.

Aki iPhone 4S készülék vásárlásán töri a fejét, annak mindenképp érdemes elgondolkodnia a fentieken.

Update #1: Úgy tűnik, hogy a fentiekre megvan a válasz. Amerikában a Verizon szolgáltató hálózatán (CDMA hálózatot használ, tehát sim kártya nélkülit) eddig sem volt aktív a 3G be- és kikapcsolási lehetősége a szoftverben az iPhone 4-es modell esetében. Mivel az új iPhone 4S készülék új antenna rendszert kapott, tehát egységesen képes kezelni a GSM és CDMA hálózatokat, így azt az iPhone 4S készüléknél az Apple letiltotta.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

5 hozzászólás

 1. Laci - 2011.10.20. 14:53

  Teljesen logikusnak tartanám azt, hogy a telefon automatikusan kapcsolgassa ki-be a 3g-t. Ha nincs rá szükség (WLAN-t használ, vagy épp nem kell internet), akkor kapcsolja ki, amint szükséges, kapcsolja be automatikusan. Szerintem ezért tűnt el a beállítás…

  • tom73 - 2011.12.04. 12:38

   De nem kapcsolgat, nonstop megy nekem is. Ha eddig 3 napi elvolt, most estére lehal. Hadd döntsem én el, sebesség, vagy akkukímélés. Ez gáz így!

 2. Norbi - 2012.01.18. 02:09

  Ha nem kell akkor beállítások-általános-hálózat mobil adatforgalom kikapcsolás!

 3. Ervyncé - 2012.09.19. 21:13

  Nekem a iPhone 4S fehér telefonomba ki lehet kapcsolni a 3G hálózatot.

 4. Wittorio - 2013.06.19. 22:38

  iPhone 4s 3g kikapcsolás: Beállítások/Általános/Mobiltelefon/3G kikapcsolás

Szólj hozzá Te is!