Lassan indul a buli – Pár szóban az iCloud-ról

KeleMan 2011.10.12. 16:21 Apple, Egyéb, iPad, iPhone, iPod, Kiemelt hírek, Mac 3 hozzászólás 957

2011. június 6-án Steve Jobs maga mutatta be az új iCloud szolgáltatás lényegét, várható újdonságait a WWDC 2011-es rendezvény nyitónapján. Steve egy olyan képet vizionált elénk, ahol a felhasználók az összes iOS eszközükön elérik a fájljaikat. Sőt mindezekre nincs is szükség csupán működni fog. És a nagy dolog ez lesz.

Az Apple új felhőalapú szolgáltatását mindenki igénybe veheti majd a hivatalos induláskor. Felhasználóként az Apple 5 GB adatmennyiséget biztosít, melybe a zenék, az appok és a könyvek nem is számítanak bele. Akinek azonban a tárhely mérete nem lenne elegendő, az éves díj ellenében plusz adatmennyiségre fizethet elő.

A legkisebb 10 GB-os tárhelyért 20$-t (16€) kér az Apple, míg a 20 GB-os csomag 40$ (32€) valamint a legnagyobb 50 GB-os tárhely éves díja 100$ (80€). Fenti adatmennyiséghez persze még hozzájön az alap 5 GB ingyen tárhely, így akár 55 GB-os is lehet a felhasználói fiókunk mérete. Ez már elegendő kell, hogy legyen mindenki számára, legalábbis az Apple így gondolja.

Emellett az alkalmazások fejlesztőinek is jól jön az új rendszer, mivel állítólag az Apple olyan API-kat is kiad majd, mellyel megoldható lesz, hogy egy-egy játékot ugyanott folytassunk iPad-en, mint ahol abbahagytuk iPhone készüléken, hiszen maguk a mentések is a felhőben tárolódnának.

 

Az Apple időközben már elindította az iCloud.com weboldalt is, ahová már mindenki be tud lépni az Apple ID azonosítójával, azonban egyelőre csak a Find my iPhone funkció működik, de az valami elképesztő módon. Gyorsan és rendkívül hatékonyan, valamint szinte méterre pontosan megmutatja a készülékek jelenlegi aktuális helyzetét is.

Az iCloud fogja biztosítani az úgynevezett iTunes Match szolgáltatást is. Mint már arról beszámoltunk az Apple lehetővé fogja tenni, hogy a zenéinket legalizáljuk és azokat az új felhőalapú szolgáltatáson keresztül akár több iOS eszközzel is csatlakozhassunk.

Az iTunes Match ára 24,99$, mely 12 hónapra biztosítja a szolgáltatást, utána célszerű megújítani. A megkötések egyszerűek, összesen 25.000 db zeneszámot legalizálhatunk, valamint egy felhasználó maximum 10 db iOS eszközre streamelheti a zenét. Az új szolgáltatás egyelőre csak az USA-ban lesz elérhető, de az is csak várhatóan október végén. Az iTunes Match lényege, hogy a Scan and Match eljárással megvizsgálja a zeneszámokat, úgymond “belehallgat”, ezáltal ellenőrzi, hogy a közel 18-19 millió darabos iTunes könyvtárban az megtalálható-e. Ha igen, úgy automatikusan hozzáadja a szolgáltatáshoz. Amennyiben valami miatt mégsem találja meg, akkor pedig akár nekünk is lehetőségünk van feltölteni azt a felhőbe.

Érdekességképp még megemlíteném, hogy aki ellátogat az iCloud.com oldalra, az egyből a nyitóképernyőn a bejelentkezési ablaknál figyelje a felhőt és a körülötte lévő fehér fénysugarakat. Legelőször azt hittem, hogy csak valami optikai csalódás, de aztán ránéztem jobban és megláttam, hogy az egér kurzorját ha mozgatom a felhő körül úgy fordul el a grafika is, igaz rendkívül kis mértékben, de a szem számára mégis feltűnően.

Eddig nagyon profi és nagyon szép letisztult is a felület. Reméljük, hogy bírni fogják a szerverek a több száz millió felhasználót.

A továbbiakban pár kép a megújult Find my iPhone alkalmazásról.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

 1. Joxy - 2011.10.12. 23:32

  Sziasztok!

  Nekem a Find my iPhone-nal kapcsolatban lenne kérdésem.
  Szép és hasznos, ha ellopják vagy elhagyom a telefonom / iPad-om.
  De félek, hogy ezzel sebezhetővé teszik a készülékem. Vagyis, ha valaki valahogy kitalálja az iTunes jelszavam, akkor távolról letörölheti az eszközeimen az összes tartalmat. Megoldás lehet, hogy egy jó hosszú, ütős iTunes jelszót generálok, de azt viszont sokszor kell beírni magán az eszközön így az kényelmetlen lehet.

  Mi a véleményetek, jogos az aggodalom?

  Köszi!

  • KeleMan - 2011.10.13. 03:30

   Az aggodalmad jogos, de nem életszerű. Ha kitalálnák a jelszavad, akkor hidd el nem az lenne az első, hogy töröljenek mindent a telefonodon. Ettől persze érdemes jó hosszú jelszót használni, én is így teszek. :) Ellenben ha mégis törölnék az eszköz tartalmát, akkor csak visszateszed arra a gépre, amiről szinkronizáltad, hiszen ott mindig van utolsó backup. Illetve most erre van az iCloud is.

   • Joxy - 2011.10.13. 13:23

    Értem, jogos, köszi szépen! :)

Szólj hozzá Te is!