Új mobiltechnológia debütál Magyarországon: 4G/LTE hálózati ügyfélteszt

Helme 2011.10.09. 14:20 Egyéb, iPhone 0 db 393

Új mobiltechnológia debütál Magyarországon: 4G/LTE hálózati ügyfélteszt a Telekomnál – 2012. január 1-jén elindítja 4G/LTE mobilinternet szolgáltatását is a T-Mobile. A Magyar Telekom májusban bejelentett mobilhálózati modernizációja újabb mérföldkőhöz érkezett. A távközlési szolgáltató a 4G/LTE technológia kiterjesztett hálózati tesztelését kezdi el több száz ügyfele bevonásával, Budapest jelenleg is már lefedett részein. A 4G/LTE alapú mobilinternet szolgáltatást 2012. január 1-jén indítja el a Magyar Telekom, melyet az újonnan megjelenő Net&Roll 4G elnevezésű díjcsomaggal lehet majd igénybe venni.

A Telekom tavaly májusban indította el nagyszabású hálózatmodernizációs projektjét, amely a vállalat 5,2 millió mobilügyfelére való tekintettel az ország legnagyobb lakossági elérésű mobilhálózat-fejlesztési programja. A modernizáció eredményeképpen jelenleg 380 helyen elérhetővé vált a szupergyors, 21 Mbps névleges letöltési sebességű HSPA+ alapú mobilinternet szolgáltatás a T-Mobile ügyfelei részére. A fejlesztés újabb lépcsőjeként pedig 80db 4G/LTE állomás teszthálózatba kapcsolását jelentette be a mai napon a szolgáltató. A tervek szerint az intenzív fejlesztés eredményeképpen az év végére nagyjából megháromszorozódik a 4G/LTE állomások száma, 2012-ben Budapest egész területére kiterjesztik a lefedettséget, a későbbiekben pedig a fogyasztói igények határozzák majd meg a bővítés ütemét.

A 4G/LTE technológián alapuló mobilinternet-szolgáltatást 2012. január 1-jén indítja el a T-Mobile. Annak érdekében, hogy a kereskedelmi szolgáltatás egy alapos tesztidőszak eredményeinek feldolgozását és beépítését követően indulhasson el januárban, a Telekom a 4G/LTE mobiltechnológia kiterjesztett hálózati tesztelését indítja el több száz – lakossági, kkv és nagyvállalati – ügyfél bevonásával. Az új technológia valós körülmények közötti működésének tesztelésére elsősorban olyan Telekom ügyfelek kapnak meghívást, akiknek lakó-, illetve munkahelyén már elérhető a 4G/LTE képes hálózat.

A következő generációs mobilhálózat jelenleg Budapest III., IV., V., VI. VII., XII. és XIII. kerületének bizonyos részein működik. Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója elmondta:

“A tavaly áprilisban valós körülmények között lebonyolított LTE tesztünk után ismét a T-Mobile az első, aki éles 4G/LTE hálózatot bocsájt ügyfelei rendelkezésére. Magyarországon egyedülálló módon a szolgáltatóval együtt és egy időben tesztelheti ezt a technológiát több száz ügyfelünk. Piacvezető infokommunikációs vállalatként meghatározó szerepet szeretnénk betölteni az ország digitális megújításában.

Ezen belül kiemelten fontos célként kezeljük a fejlődés motorját jelentő valódi szélessáv elterjesztését. Ennek a folyamatnak egy újabb jelentős szakaszához értünk az új generációs 4G/LTE technológia kiépítésével, amelyben nagy szerepet játszott két stratégiai partnerünk, a Cisco és az Ericsson is. A most induló teszt számunkra is valóban az első és igazi találkozás a 4G/LTE technológiával, az előttünk álló két hónapban mérnökeink és ügyfeleink tényleges tapasztalataira építve tökéletesítjük a jövő mobiltávközlését alapjaiban meghatározó technológiát.”

Magyarországon elsőként a T-Mobile jelent meg a valódi szélessávú mobilinternet szolgáltatáshoz kapcsolódó újszerű díjcsomag struktúrával, amikor ez év augusztus 1-jén bevezette új Net&Roll díjcsomagjait. A 4G/ LTE alapú mobilinternet szolgáltatás jövő januári indulásakor a díjcsomag-család új taggal bővül, a Net&Roll 4G elnevezésű ajánlattal, amellyel a jelenleginél jóval nagyobb sebesség* válik elérhetővé. A T-Mobile tovább növeli a csomagban foglalt adatmennyiséget azok számára, akik teljes mértékben szeretnék kihasználni az új 4G/LTE technológia nyújtotta lehetőségeket, például gyakran néznek HD minőségű videotartalmakat és szívesen játszanak online videojátékokat.

Az új Net&Roll 4G díjcsomag 40 GB-nyi leforgalmazható adatmennyiséget tartalmaz 11990 Ft-os havidíjért. A mobilinternet-csomagokban foglalt adatforgalom a T-Mobile-nál szabadon felhasználható, lehet e-mailezni, böngészni, fájlokat letölteni vagy videókat nézni. A következő generációs mobilinternet használatához a Net&Roll 4G díjcsomag előfizetése mellett szükség van 4G/LTE technológia képes eszközre is. A szolgáltatás bevezetésekor a T-Mobile kínálatában már elérhetőek lesznek a következő generációs technológiát támogató eszközök. Az üzleti előfizetők számára is elérhető lesz az LTE technológián alapuló szolgáltatás a BusinessNet mobilinternet portfólió keretében, a lakossági csomagok kereskedelmi indulásával egyidejűleg.

A 4G/ LTE technológia legfontosabb, a felhasználók számára kézzelfogható előnye a nagy le- és feltöltési sebesség, valamint a lecsökkent késleltetési idő, aminek köszönhetően az online alkalmazások és játékok mobilhálózaton keresztüli használata még könnyebb, a nagy felbontású, akár HD minőségű videofilmek le- és feltöltése jelentősen gyorsabb, valamint több program is gond nélkül futtatható egyszerre, mindezek pedig látványos mértékben javítják az ügyfélélményt. A 4G/ LTE technológia előnye a szolgáltatók számára a hatékonyabb hálózatépítésben rejlik, miközben – nagyobb adatátviteli sebességgel – jóval több ügyfél kiszolgálására alkalmas.

Az LTE hálózathoz használt új berendezések mind energiafogyasztás, mind a telepítéshez szükséges hely szempontjából is jelentős előrelépést jelentenek, egyúttal üzemeltetésük is gazdaságosabb. 2010-ben a T-Mobile az Ericssonnal közösen mutatta be az LTE technológia működését egy teszthálózaton, majd a Telekom mobil rádióhálózatának idén májusban bejelentett újabb nagyszabású modernizációjához szintén az Ericssont választotta partneréül. A Telekom a hálózatmodernizálás részeként a meglévő 2G és 3G rádió bázisállomásokat többszabványos, GSM/EDGE, WCDMA/HSPA Evolution és LTE technológiákhoz kifejlesztett Ericsson RBS 6000 berendezésekre cseréli le.

A Telekom következő generációs mobilinternet-szolgáltatásának hátterét és az adatforgalom adótornyok közötti továbbítását a Cisco eszközeivel felvértezett új hálózat biztosítja. Az LTE működését lehetővé tevő maghálózat a Cisco EPC (Evolved Packet Core) megoldására épül, valamint a vállalat a Cisco által gyártott aggregációs és szolgáltató routerekkel fejleszti tovább országos IPNGN (IP Next Generation Network, azaz új generációs szolgáltatói) hálózatát annak érdekében, hogy felkészítse azt a szélessávú mobilinternet dinamikus terjedésével együtt járó adatforgalom-növekedésre.

A felhasználó által elérhető maximális sebesség függ a megfelelő képességű, az adott technológiát támogató készülék meglététől, attól, hogy az adott helyen támogatja-e a hálózat az adott technológiát, valamint a rádiós- és forgalmi körülményektől.

Háttérinformáció

Valós körülmények között Magyarországon elsőként a T-Mobile tesztelte az LTE technológiát. A T-Mobile és az Ericsson szakemberei 2009 októberében kezdték meg az LTE teszteket a T-Mobile Szerémi úti központjában egy adatszolgáltatásra alkalmas tesztrendszer kiépítésével.

Elsőként a maghálózat (Core Network) elemeit telepítették,melyek beüzemelésére már 2009 decemberében sor került. A T-Mobile és az Ericsson tapasztalatai már ebben az első szakaszban kedvezőek voltak és az első teszteredmények is megerősítették, hogy az LTE bevezetése mind a szolgáltatók, mind a felhasználók számára jelentős lépésnek tekinthető. Az LTE teszt folytatásaként először egy, a 11. kerület egy részét lefedő LTE hálózatot építettek ki, amelyet működés közben újságíróknak és szakmai fórum keretében egyetemi oktatóknak, egyetemistáknak, továbbá a Kutatók Éjszakáján a nagyközönségnek is bemutattak.

Majd 2010. őszén az LTE hálózat belvárosi, sűrűbb beépítésű területeken történő használatának feltérképezése érdekében a teszthálózat lefedettségét kiterjesztették az V. kerület egy részére is. Az itt szerzett tapasztalatok is kedvezőek voltak, az LTE a sűrűbben lakott és a kevésbé beépített területeken egyaránt képes megfelelni a mobil adatátvitel terén mutatkozó rohamosan növekvő igényeknek.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!